Junaliikenne on täysin pysähdyksissä Tampereella - Sää - Aamulehti

Junaliikenne on avattu Tampereelta etelään, kaikki kolme raidetta saatiin käyttöön

Junaraiteet saatiin raivattua ja korjattua kello 23.30 torstaina.

Ratavaurio vaikuttaa myös Tampereen kautta kulkeviin juniin.

17.9.2020 16:34 | Päivitetty 17.9.2020 23:43

Aamulehti

Päärata Tampereelta etelään saatiin kokonaan raivattua ja tuhot korjattua torstaina kello 23.30. Finrailin rataliikennekeskuksen liikennepäällikkö Rauno Helander kertoi illalla puoli yhdentoista aikaan, että korjaus on kestänyt odotettua pidempään.

Aila-myrsky kaatoi kaksi isoa puuta radalle Tampereen ja Sääksjärven välillä, ja sähköt katkesivat pääradalta hieman ennen neljää.

Olemme tässä jutussa seuranneet korjausten etenemistä ja liikennetiedotteita illan aikana.

Yksi raide auki kello 19.30

VR tiedotti hieman ennen yhdeksää, että kaikki kello 21:een mennessä Tampereelta Turun satamaan vuorot korvataan busseilla. Kello 21.25 satamasta Tampereelle lähtevä vuoro korvataan myös linja-autolla.

Junaliikenne on saatu kulkemaan Tampereelta etelään ja etelästä Tampereelle yhdellä raiteella, kertoi Rataliikennekeskus kello 19.32. Kaksi raidetta oli vielä poissa käytöstä.

Helander kertoi Aamulehdelle hieman ennen seitsemää, että junaliikenne on poikki kokonaan vielä Tampereelta Helsingin suuntaan puolesta tunnista tuntiin, eli noin puoli kahdeksaan saakka. Hän arvioi tuolloin, että toinen raide saadaan auki kahdeksan aikaan ja kolmas raide saataneen avattua liikenteelle kello 23 aikaan.

Junia on raiteiden täydeltä eri asemilla odottamassa raiteiden avautumista. Suman purkaminen kestää Helanderin mukaan pitkään

– Kun toinen raide saadaan auki, niin tilanne muuttuu radikaalisti, koska junat pääsevät kulkemaan kahteen suuntaan omaa raidetta, Helander sanoo.

Puu katkoi ajolankoja ja rikkoi rakenteita

Helander kertoi Aamulehdelle seitsemän aikaan, että iso puu, mahdollisesti kuusi on kaatunut radan päälle Sääksjärven ja Tampereen välillä. Kaatunut puu rikkonut radan rakenteita. Kun korjaustyö etenee, saadaan liikenteelle avattua yksi raide kolmesta.

– Itäiseltä raiteelta ovat sähkölangat ovat alhaalla ja radan rakenteita on hajonnut. Keskimmäisen raiteen ajolangoille on tapahtunut jotakin tuhoa, mutta läntisen raide saadaan käyttöön 19–19.30 välillä, Helander kuvaa tilannetta.

Tulloin junaliikenne oli motissa, ja yksi junista jumissa radalla. Asemilla Tampereella, Lempäälässä, Toijalassa ja Hämeenlinnassa oolivat raiteet täynnä junia odottamassa liikenteen avautumista.

Seitsemältä arvioitiin, että koko vaurion korjaaminen ja kaikkien kolmen raiteen avaaminen liikenteelle riippuu vahinkojen laajuudesta.

– Voidaan puhua jopa vuorokaudesta. Se riippuu siitä, kuinka paljon joudutaan uusimaan rakenteita, Helander sanoo

Liikenne aukesi muualle paitsi etelään viiden jälkeen

VR tiedotti kello 18.47, että junaliikenne Tampereella on edelleen poikki Helsingin suuntaan radalle kaatuneen puun vuoksi. Muihin suuntiin junaliikenne päästiin aloittamaan aloittamaan viiden jälkeen.

Hieman ennen kuutta VR tiedotti, että etelän suunnan liikenne on edelleen poikki ja Tampereelta lähteviä ja sinne saapuvia junamatkustajia pyydetään varautumaan merkittäviin viivästyksiin.

– Myrskyn aiheuttamalla häiriöllä on kerrannaisvaikutuksia koko Etelä-Suomen kaukojunaliikenteeseen. Lähiliikenne Riihimäen ja Helsingin välillä toimii lähes normaalisti, VR kertoo tiedotteessa.

Vikapaikka ei ensin tiedossa

Vähän jälkeen neljän Rataliikennekeskus kertoi, että junaliikenne on pysähdyksissä Tampereella kaikkiin liikennesuuntiin. Sähköradan jännite oli katkennut ratapihalta hieman ennen kello neljää.

Liikennepäällikkö Jari Lindström Finrailin rataliikennekeskuksesta kertoi Aamulehdelle, että toistaiseksi ei ole tiedossa, missä kohtaa vika on.

– Vikapaikkaa etsitään, jotta saisimme rajattua sähköradan jännitekatkoa, että päästäisiin jonkinnäköistä liikennettä hoitamaan, hän kertoi tuolloin.

Silloin matkaan oli lähdössä dieselveturi, joka toi radalla olevat junat Tampereen asemalle. Motissa radalla oli viisi junaa ja junat odottivat raiteiden avautumista usealla asemalla.

– Jos tämä kestää pidempään, niin kyllä tuossa suma alkaa kerääntyä. Lindström sanoo.

Edit kello 17.21: päivitetty juttua kauttaaltaan vastaamaan tilannetta.

Edit kello 18.04: päivitetty uusimmat tiedot tilanteesta.

Edit; 18.59 päivitetty uusimmat tiedot.

Edit kelllo 19.54: Päivitetty uusimmat tiedot

Edit kello 22.48 Päivitetty juttua kauttaaltaan.

Edit kello 23.42: Päivitetty juttuun korjausten valmistuminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos