Heinäkuu oli Tampereella tavallista koleampi ja kuivempi, myös elokuu alkaa koleassa ja kuivassa säässä - Sää - Aamulehti

Heinäkuu oli Tampereella tavallista koleampi ja kuivempi: Myös elokuu alkaa koleassa ja kuivassa säässä Suomessa – viileys näkyy sinilevän rauhoittumisena

Lämpötilan vaihtelu heinäkuussa tasoitti kuun keskiarvolämpötilaa, joka oli tavallista alhaisempi. Kuun lopuksi viilennyt sää näkyy sinilevätilanteessa, sillä Pirkanmaalla on selvästi keskimääräistä vähemmän sinilevähavaintoja.

Peltolammin uimalassa riitti sunnuntai-iltapäivänä väkeä, mutta liian ruuhkaista ei ollut.

1.8.2019 19:03

Heinäkuun säässä oli Tampereen alueella paljon vaihtelua, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki. Alkukuusta oli koleaa, mutta loppukuussa yllettiin 30 asteen helteisiin.

Vaihtelu tasoitti keskiarvolämpötilaa, joka oli Tampereella heinäkuussa Tampere-Pirkkalan mittausasemalla 16,4 astetta ja Tampereen Härmälän mittausasemalla 16,7 astetta.

– Kun verrataan pitkän ajan keskiarvoihin, lämpötila oli puolisen astetta keskiarvojen alapuolella, Niinimäki kertoo.

Hellepäiviä mitattiin tämän vuoden heinäkuussa Härmälän havaintoasemalla seitsemän. Heinäkuun 21. päivän ja 28. päivän välillä oli hellettä oli joka päivä lukuun ottamatta 23. päivää.

Viime vuoden heinäkuussa hellepäiviä oli 19, eli tämän vuoden helleputki jäi sitä lyhyemmäksi. Hellepäivien keskiarvo heinäkuussa on pitkällä aikavälillä seitsemän päivää.

Ylimmillään lämpötila oli heinäkuussa Härmälän mittausasemalla sunnuntaina 28. päivä, jolloin siellä mitattiin 31,0 astetta.

Sademääriltään heinäkuu oli keskiarvoa kuivempi Tampereella. Härmälän mittausasemalla sademääräksi mitattiin 52,9 millimetriä. Härmälän ja Tampere-Pirkkalan mittausasemien keskiarvo on 75 millimetriä.

Viileä aloitus elokuuhun

Elokuun kaksi ensimmäistä viikkoa näyttävät ennusteiden mukaan reilusti tavanomaista kylmemmiltä. Ainoa poikkeus lämmön suhteen on Turku. Forecan blogissa kerrotaan, että ennusteiden mukaan ainoastaan Turun seudulla päästään nauttimaan yli 20 asteen lukemista. Muualla Suomessa lämpötila pysyttelee alle 20 asteessa, ja idässä ja pohjoisessa lämpötila jää monena päivänä 10 asteen tietämille.

–  Lämpö näyttäisi karttelevan Suomea, blogissa kerrotaan.

Foreca kertoo blogissaan, että elokuun alussa helteitä ei ole luvassa ja kuun alku näyttää tavanomaista kuivemmalta.

Kylmän alkukuun jälkeen palataan loppukuuksi ennusteiden mukaan lähemmäs normaaleja elokuun lämpötilalukemia.

Heinäkuun mittaushistorian alimmat päivälämpötilat

Forecan alustavien tietojen mukaan Ilomantsin Mekrijärven ja Pötsönvaaran sekä Joensuun Linnunlahden mittauspisteillä on luettu eilen mittaushistorian alimmat heinäkuiset päivälämpötilat.

Mekrijärvellä päivän ylin lämpötila jäi 9,4 asteeseen ja Pötsönvaarassa 7,4 asteeseen. Joensuun Linnunlahdella päästiin niukasti yli kymmenen asteen.

Aiemmat kylmyysennätykset on mitattu heinäkuun 2009 alkupuolella. Mekrijärvellä oli tuolloin 9,4 astetta, Pötsönvaarassa 8,8 astetta ja Joensuun Linnunlahden asemalla 11,6 astetta.

Hyinen tiistai itärajalla johtuu Forecan mukaan Vienanmereltä saapuneesta kylmänpurkauksesta. Runsas pilvisyys ja sateet painoivat lämpötilan syksyisiin lukemiin.

Sinilevä rauhoittuu viileydessä

Heinäkuun lopussa viilentynyt sää ja alkuviikon tuulet näkyvät Pirkanmaalla sinilevätilanteen rauhoittumisena, tiedottaa Pirkanmaan ELY-keskus.

– Tilanne saattaa muuttua nopeasti sääolosuhteiden muuttuessa, kuten kulunut viikko osoitti, kertoo vesitalousasiantuntija Sami Moilanen Pirkanmaan ELY-keskuksesta tiedotteessa.

Kuluneen viikon aikana Pirkanmaan vakioseurantapaikoilta havaittiin hieman sinilevää vain Pyhäjärvessä Nokian Halkoniemen uimarannalla ja Lehtiniemessä sekä Houhajärvellä Sastamalassa.

Virallisten leväseurantapaikkojen lisäksi viikon sisällä järviwikiin on kirjattu yleisöhavaintoja sinilevistä Sastamalan Ylistenjärveltä, Vesilahden Suonojärven Ritalahdesta, Vanajaveden Kuhanselältä ja Makkaranselältä Toijalan satamasta, Lempäälän Mäyhäjärveltä sekä Juupajoen ja Oriveden Ylimmäiseltä Savijärveltä. Samoin kuin vakioseurantapaikoilla, sinilevää oli havaittu vain hieman.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinilevähavaintoja on Pirkanmaalla nyt selvästi keskimääräistä vähemmän. Vielä viime viikolla havaintoja oli ajankohdan keskiarvoon nähden runsaasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut