Lämpötila voi nousta ensi viikolla yli 30 asteeseen Pirkanmaalla - Sää - Aamulehti

”Perushelle” jatkuu Pirkanmaalla alkuviikon ajan, sitten lämpenee entisestään – Ensi viikonloppuna Tampereella on odotettavissa jopa 32 asteen lämpötiloja

Helleraja ylittyi tänään Tampereen Siilinkarin mittauspisteellä. Forecan päivystävän meteorologin mukaan korkeapaineelle ei näy tällä hetkellä loppua Pirkanmaalla.

Peltolammin uimarannalla nautittiin hellesäästä viime vuoden heinäkuussa. Arkistokuva.

20.7.2019 17:13 | Päivitetty 20.7.2019 18:16

Aamulehti

Helleraja on ylittynyt tänään kolmatta päivää putkeen Suomessa, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Tällä hetkellä päivän korkein lämpötila, 27,1 astetta, on mitattu Satakunnassa Niinisalon mittausasemalla.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan Pirkanmaalla edellispäivät ovat olleet hieman lauantaita viileämpiä, mutta tänään elohopea kipusi yli hellerajan. Tampereella Siilinkarin mittauspisteellä mitattiin 25,7 astetta.

Forecan 10 päivän sääennusteen mukaan lämpötila saattaa ensi viikolla nousta yli 30 asteeseen. Lämpötila liikkuu hellerajan tuntumassa tai sen yläpuolella kuluvan viikonlopun ja koko alkuviikon ajan.

– Alkuviikosta saamme sellaista perushellettä, 25–27 astetta, ja voi 28 astettakin jonain päivänä olla Pirkanmaalla. Tampereella lämpötilaan vaikuttaa se, sattuuko tuuli käymään järviltä vai onko tuulta ollenkaan, sanoo Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr.

Föhrin mukaan ensi keskiviikkona Pohjois-Suomen yli kulkee viileämpää ilmaa ja se saattaa hieman heijastua etelään. Pohjoisen mahdolliset sateet voivat ohimenevästi lisätä pilvisyyttä Pirkanmaallakin.

– Pirkanmaalla tai lähellä Pirkanmaata saattaa keskiviikkona kuuroriski kasvaa hieman. Todennäköisesti päivä on kuitenkin poutainen. Korkeapaineelle ei näy tällä hetkellä loppua koko Etelä-Suomessa.

Sekä Forecan että Ilmatieteen laitoksen ennusteissa viikonloppua kohden lämpenee entisestään. 30 asteen rajan rikkoutuminen on lähellä ensi torstaina, jolle alustavat ennusteet lupailevat 29 astetta.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että ensi viikon kuumin päivä on lauantai, jolloin lämpötila saattaa nousta peräti 32 asteeseen. Samanlainen keli jatkuu myös sunnuntaina.

Pitkän aikavälin sääennusteet käyvät tunnetusti sitä epäluotettavammiksi, mitä useamman päivän päähän ennuste ulottuu. Föhrin mukaan suuria muutoksia säähän ei kuitenkaan ole ensi viikolla odotettavissa, vaikka ennusteiden tarkentuessa lämpötilat saavat hieman muuttua.

– Jos ennuste pitää linjansa päivästä toiseen, se on luotettavampi kuin silloin, kun ennuste heittelehtii jatkuvasti. Tällä hetkellä yhä lämpenevä kehitys näyttää hyvin vakaalta. Eihän sitä ikinä tiedä, onko ensi viikonloppuna juuri niin lämmin, kuin ennustetaan. Ei sekään ole poissuljettua, että voi olla vielä lämpimämpikin, vaikka se onkin epätodennäköistä, Föhr sanoo.

Juttua päivitetty 20.7. kello 18.14: Lisätty tieto hellerajan rikkoutumisesta tänään Tampereella ja koko Suomessa kolmatta päivää putkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos