Lämpötila painuu pakkaselle torstaina - Sää - Aamulehti

Lämpötila painuu pian taas pakkaselle: Loppuviikolla Tampereellakin kylmenee – Vertailu paljastaa, kuinka ailahteleva kevät voi olla

19. helmikuuta 2018 pakkasta oli yli 10 astetta. Viime keväällä helmikuun loppu olikin keskimääräistä kylmempi. Tänä vuonna helmikuuta vietetään poikkeuksellisen lämpimissä tunnelmissa.

26.2.2019 10:32 | Päivitetty 26.2.2019 15:48

Kevätsää yllättää tälläkin viikolla. Plusasteissa vietetyn alkuviikon jälkeen torstai tuo mukanaan pikkupakkasia.

–Vähän kylmempiä päivä on luvassa torstaista alkaen. Torstaina alkaa vähitellen kylmetä, ja perjantaina ollaan pakkasella päivälläkin, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso.

Vielä tiistaina ja keskiviikkona päivälämpötila pysyttelee 3–5 astetta plussan puolella, mutta jo tulevina öinä mennään pari astetta pakkasen puolelle. Lämpötilavaihtelut saavat aikaan sen, että liukasteluun on syytä varautua. Tiistaille Ilmatieteen laitoksella on voimassa oleva varoitus kevyen liikenteen väylien liukkaudesta.

–Päivisin sulaa ja yöllä pakastuu, niin kyllä etenkin lähipäivinä on luvassa liukasta.

Perjantaiksi ja viikonlopuksi Tampereen seudulle ennustetaan noin viittä pakkasastetta. Yölämpötila voi laskea –10 asteeseen. Lapissa voi olla kylmempääkin.

–Viikonloppuna ollaan koko aika pakkasella, joskin lauantain ennuste on vielä epävarma, Laakso summaa.

Jopa poikkeuksellisen lämmintä

Ailahtelevassa kevätsäässä ei sinänsä ole mitään uutta, mutta sää on Ilmatieteen laitoksen mukaan nyt poikkeuksellisen poutainen ja lämmin vuodenaikaan nähden.

Vuonna 2018 helmikuun lopulla ylimmät lämpötilat olivat suuressa osassa maata –5 asteen tienoilla, kun taas tänä vuonna päivälämpötilat ovat viisi astetta plussalla. Eroa on siis kymmenen astetta.

–Nyt on tavallista lämpimämpää ja viime vuonna oli tavallista kylmempää. Harvoin sää on ihan keskimääräistä, toteaa meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Jokisen mukaan lämpötilaa voisi kutsua keskimääräiseksi, jos päivän ylin lämpötila keikkuisi Etelä-Suomessa nollan tienoilla.

"Kevät keikkuen tulevi"

Ennustaako keskimääräistä lämpimämpi helmikuun loppu myös aikaista kevättä? Terminen kevät katsotaan alkaneeksi, kun vuorokauden keskilämpötila kohoaa pysyvästi nollan yläpuolelle.

Jokisen mukaan kevättä on vielä liian aikaista ennustaa.

–Kevät keikkuen tulevi, eli ei sitä oikein vielä voi ennakoida. Maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa voidaan palata näihin arvioihin, Jokinen sanoo.

Vuosi sitten terminen kevät katsottiin Pirkanmaalla alkaneeksi 5. huhtikuuta, mikä on vähän keskimääräistä myöhemmin. Maaliskuu olikin viime vuonna keskimääräistä kylmempi.

Vuosina 2015–2017 terminen kevät on alkanut Pirkanmaalla 18.2.–25.3. välisenä aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos