Lumisade on aiheuttanut sähkökatkoja ja kolareita – Pirkanmaalla lunta on tullut noin kymmenen senttiä - Sää - Aamulehti

Lumisade on aiheuttanut sähkökatkoja ja kolareita – Pirkanmaalla lunta on tullut noin kymmenen senttiä

Henkilöauto törmäsi aura-auton perään Läntisellä kehätiellä sunnuntaina iltapäivällä. Auto vaurioitui, vaikka nopeus onnettomuushetkellä oli hiljainen.

3.2.2019 10:28 | Päivitetty 3.2.2019 20:41

Pirkanmaalla on satanut sunnuntai-iltaan mennessä lunta noin kymmenen senttiä. Sateen odotetaan rauhoittuvan puolenyön jälkeen. Aamulehti on seurannut lumipyryn etenemistä ja vaikutuksia koko sunnuntain ajan.

Kello 20.35

Pöpperöinen keli, lumisade ja pöllyävä lumi ovat aiheuttaneet useita onnettomuuksia. Läntisellä kehätiellä Pirkkalassa henkilöauto törmäsi aura-auton perään hiljaisella nopeudella iltapäivällä. Tie suljettiin noin puoleksi tunniksi Tampereen suuntaan Rajasalmen sillan ja Pirkkalan liittymän välillä raivaustöiden ajaksi.

Valtatiellä 12 oli kahden henkilöauton ja traktorin välinen onnettomuus Tottijärventien risteyksen tuntumassa alkuillasta.

Tampereen Raholassa Kokkolankadulla oli kahden henkilöauton nokkakolari illalla. Autoissa oli yhteensä neljä ihmistä. Henkilövahinkoja kolari ei aiheuttanut.

Kello 19:00

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tomi Laurinen kertoo, että Pirkanmaalla lumisateen pitäisi rauhoittua puolenyön jälkeen. Maanantaina luvassa on pilvipoutaa.

Tampereella viimeisen 24 tunnin lumikertymäksi on mitattu kymmenen senttimetriä, joskin kertymä voi vaihdella paikallisesti varsin paljon.

Seuraava matalapaine on saapumassa lounaasta, ja se tuo lumisateita taas tiistaiaamusta alkaen. Sademäärän ennustetaan kuitenkin jäävän sunnuntaita pienemmäksi, viiden senttimetrin tienoille.

Energiateollisuuden mukaan Pirkanmaalla eniten sähkökatkoja on Orivedellä, jossa 109 asiakasta on vailla sähköä. Ikaalisissa sähköttä on 91 ja Ylöjärvellä 53 asiakasta.

Kello 16.21

Pirkanmaalla sähkökatkot vaivaavat lähinnä Ikaalisissa, jossa sähköttä on Energiateollisuuden mukaan 173 kotitaloutta. Urjalassa sähköttä on 40 kotitaloutta, eli ainakin toistaiseksi maakunta on selvinnyt lumipyrystä merkittävästi pienemmällä riesalla kuin tammikuun alussa.

Kello 14.56

Elenian mukaan sähkökatkojen piirissä on noin 500 pirkanmaalaista kotitaloutta. Luku vaihtelee nopeasti, joten ainakin osa katkoista on ollut hyvin lyhyitä.

Ilmatieteen laitos julkaisi kuvan sunnuntain lumitilanteesta. Tampereen alueella lunta on tullut kartan mukaan kello 15 mennessä yli 10 senttimetriä. Ilmatieteen laitos varoittelee myös huonosta ajokelistä.

Kello 12.42

Tieliikennekeskuksen Kirsi Salokanto kertoo, että liikenteessä on edelleen haastavat olosuhteet. Pääteistä ei ole tullut valituksia, mutta sivuteillä on paikoin tuiskupaikkoja, joihin lunta on tullut paljon ja joita ei ole ehditty auraamaan. Siihen nähden liikenne on sujunut hyvin.

–Todella hyvin on mennyt. Pieniä tällejä on saattanut olla, mutta liikennehaittaa ei ole kolareista syntynyt.

Elenian ennakkovaroituksista huolimatta sähköttä on vain muutamia talouksia Pirkanmaalla.

Kello 12.31

Kaukojunavuoroissa on myöhästelyä sunnuntaina. VR varoittaa, että kaukoliikenteen junilla liikkuvien kannattaa varautua myös maanantaina merkittäviin viivästyksiin. Lisäksi yhtiö vähentää junavuoroja maanantain lähiliikenteessä. Yhtiö peruu esimerkiksi kaikki Helsinki-Riihimäki-välillä kulkevat D-junat.

Kello 11.30

Hervannassa sijaitseva Jalitsu-halli on tyhjentynyt. Halli on sama, joka romahti viime vuonna painavan lumen alla. Asian vahvistaa Aamulehdelle Jalitsu oy:n puheenjohtaja Jari Weckman.

–Halli on otettu osin hallitusti alas, mutta sitä ei voida enää täyttää, Weckman sanoo.

Weckman ei kerro vielä, mitä tarkalleen on tapahtunut. Aamulehti seuraa tilannetta tässä jutussa.

Kello 10.42:

Tampereen lumikertymä on kivunnut kello 10 mennessä viiteen senttimetriin. Tuuli kuitenkin pöllyttää lunta, joten se kerrostuu teille ja lumipenkkoihin epätasaisesti.

Forecan päivystävä meteorologi Riikka Lahtinen sanoo, että tämän hetkisen ennusteen mukaan Tampereelle tulee lunta yöhön mennessä yhteensä 10–15 senttiä. Pirkanmaan länsi- ja luoteisosissa lunta voi tulla jopa 20 senttimetriä. Sää lauhtuu nollan tietämille alkuillasta ja yöllä sää pakastuu taas, mikä voi näkyä liukkautena.

Kello 10.14

Liikenne on sujunut Pirkanmaalla toistaiseksi hyvin rauhallisesti, sillä henkilöautoilijoita on sunnuntailiikenteessä poikkeuksellisen vähän ja raskas liikenne on pysynyt pitkälti poissa teiltä. Onnettomuuksilta on toistaiseksi vältytty.

Risto Nurminen Tampereen tieliikennekeskuksesta sanoo, että keskukseen on soitettu Pirkanmaalta joitakin kertoja lumen tukkimista tiealueista pienemmillä teillä. Päätiet on kuitenkin aurattu ainakin yhden kaistan leveydeltä auki.

–Onneksi sattuu olemaan sunnuntaipäivä, sillä liikennettä on vähemmän. Selvää on, että lunta on paljon ja tukoskohtia löytyy.

Nurminen uskoo, että voimakkaat lumisateet näkyvät myös maanantaina liikenteessä.

Näkyvyys teillä on paikoin huono. Päätiet on aurattu ainakin yhden kaistan leveydeltä. Kelikamerakuva 3-tieltä Sääksjärveltä Helsingin suuntaan vievältä kaistalta.

Lauantai

Sähköverkkoyhtiö Elenia varoitti lauantai-iltana, että sunnuntaina ja alkuviikosta runsas lumisade aiheuttaa sähkökatkoja.

Elenia ennakoi vikoja erityisesti Päijät-Hämeeseen, Pirkanmaalle ja Keski-Suomeen. Sähkökatkot kestävät olosuhteiden takia todennäköisesti useita tunteja. Työ maastossa on erittäin raskasta ja hidasta, koska lunta on jo nyt paljon ja sitä on tulossa runsaasti lisää.

Aamulehti seuraa tässä jutussa voimakkaan lumisateen seurauksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos