Tampereella satoi torstain aikana 15 senttiä lunta - Sää - Aamulehti

Suomen suurin lumimäärä satoi Tampereen seudulle – Pakkaslunta kertyi torstain aikana peräti 15 senttiä

Onnettomuus ruuhkautti liikenteen ohitustiellä puoli kahdeksan jälkeen torstaiaamuna.

17.1.2019 6:14 | Päivitetty 17.1.2019 20:17

Tampereella satoi torstain aikana peräti 15 senttiä lunta. Lumisade alkoi sakeana jo aamuyön tunteina ja jatkui kevyempänä iltapäivään asti.

Sadealueen raja on mennyt juuri Tampereen yläpuolella, sillä esimerkiksi Pirkanmaan pohjoisosassa Juupajoella lumikertymä on vain kolme senttimetriä. Tampereella Härmälän mittausasemalla lumensyvyydeksi mitattiin torstaina 35 senttimetriä.

Pahinta lumimyräkkää ennakoitiin pääkaupunkiseudulle ja etelärannikolle, mutta toisin kävi. Pääkaupunkiseudulla lunta tuli vain kymmenisen senttiä.

–Suurin lumimäärä satoi Tampereen seudulla, Tampereen ja Jokioisten välisellä alueella. Jokioisissa maahan tuli 13 senttiä lunta, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen kertoo.

Lunta voi hiljalleen hitustella Tampereella vielä illan ja yön aikana aikana noin sentin verran.

Viime talveen verrattuna Tampereella on nyt selvästi lumisempaa. Vuosi sitten 17. tammikuuta Tampereen Härmälässä mitattiin 20 senttiä lunta. Juupajoella lunta oli tasan yhtä paljon kuin nytkin, 35 senttiä.

Näin torstai on sujunut:

Kello 13.20: Pirkanmaalla on nyt kaikilla talouksilla sähköt. Lumisade jatkuu ennusteen mukaan noin kello 16 asti.

Kello 13.16 Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Ville Naskali kertoo, että torstai on toistaiseksi ollut suhteellisen rauhallinen päivä tieliikenteessä. Aamun jälkeen on ollut viisi kolaria ja onnettomuutta. Tuoreimpia onnettomuuksia sattui maakunnassa puolenpäivän tienoilla. Parkanossa henkilöautoilija törmäsi käantyvän ajoneuvoyhdistelmän perään ilmeisesti pöllyävän lumen takia. Mänttä-Vilppulassa sattui kolmen henkilöauton peräänajo Koneenhoitajankadulla risteysalueella. Työmatkojen paluuliikenteeseen Naskalilla on kaksi toivetta.

–Nyt kannattaa kytkeä takasumuvalot päälle ja muistaa turvavälit.

Kello 13.02 Ylöjärvellä on yhä 17 kotitaloutta ilman sähköä ja Ruovedellä kolme kotitaloutta.

Kello 11.53 Puoleenpäivään mennessä sähköttömien kotitalouksien määrä on laskenut Ylöjärvellä 62:een.

Kello 11.17: VR:n kaukoliikenteen junista kuusi kulkee tällä hetkellä myöhässä, mutta suoraan lumisateen takia ei yksikään. Osa viivästymisistä johtuu Hyvinkäällä sattuneesta henkilövahingosta. Rovaniemeltä Helsinkiin tuleva juna IC 22 on eniten eli 55 minuuttia myöhässä kalusto-ongelmien takia. Kokonaisuutena raideliikenne on sujunut hyvin.

Kello 9.21 Sähkökatkojen osalta tilanne helpotti nopeasti Pirkanmaalla. Kello yhdeksän jälkeen Ylöjärvellä on enää 89 kotitaloutta ilman sähköä. Samaan aikaan Ruovedellä sähköt puuttuvat kolmelta kotitaloudelta.

Kello 8.56 Aamun ensimmäiset sähkökatkot Pirkanmaalla: Ylöjärven Kurussa on sähköttä 1067 asiakasta.

Kello 8.51 Myös Lempäälässä kolmostiellä oli torstaiaamuna kahdeksan aikaan pieni liikenneonnettomuus. Poliisin mukaan henkilöauto oli suistunut penkkaan Pirkanhovista hieman etelän suuntaan. Onnettomuudessa ei tullut henkilövahinkoja. Poliisin näkökulmasta aamuliikenne on sujunut pääosin rauhallisesti ja ihmiset ovat hyvin huomioineet haastavan kelin ajonopeudessaan.

Kello 8.47 Aamun lentoliikenne on sujunut hyvin Helsinki-Vantaalla ja täsmällisyys on ollut lähes normaalilla tasolla. Lumisateet ovat heikkenemässä ja niiden ennustetaan loppuvan odotettua aiemmin. Iltapäiväliikenteeseen voivat kuitenkin vaikuttaa mahdolliset jäiset olosuhteet. Ennusteiden mukaan iltapäivällä lumisade saattaa muuttua jäätäväksi tihkusateeksi, jonka takia lentokoneiden moottoreita voidaan joutua sulattamaan lentojen välillä. Tämä hidastaisi lentoliikennettä merkittävästi, sillä jäänpoistoja jouduttaisi tekemään kaksivaiheisena, kerrotaan Finaviasta.

Finnair tiedotti keskiviikkona 41 lennon peruuttamisesta torstaina.

Kello 8.45 Liikenne soljui kolaripaikan ohitse Tampereen läntisellä kehätiellä puoli yhdeksän aikaan.

Kello 8.34 Liikenneruuhka alkaa helpottaa Tampereen läntisellä kehätiellä kolarin jälkeen. Pelastuslaitoksen yksiköt ovat jo poistuneet paikalta. Onnettomuudessa henkilöauto oli törmännyt pysähtyneen rekan perään. Pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin Risto Salosen mukaan onnettomuudessa ei tullut henkilövahinkoja.

Kello 8.27 Näin tukossa liikenne oli Tampereen läntisellä kehätiellä vielä kello kahdeksan jälkeen:

Kello 8.12 Liikenteessä ollut Aamulehden uutispäällikkö Riina Nevalainen kertoo, että liikenne on ruuhkautunut läntisellä kehätiellä erittäin pahasti. Autojonot seisovat Lakalaivaan asti ja myös rampit ovat täynnä autoja. Kehätie on ruuhkautunut myös toiseen suuntaan.

Hälytysajoneuvoja läntisellä kehätiellä.

Kello 7.50 Tampereen läntisen kehätien Vaasan suuntaan menevistä kaistoista on toinen saatu auki. Liikenne sujuu hyvin hiljaa kolaripaikan ohi Sarankulmassa. Onnettomuudessa henkilöauto oli törmännyt pysähtyneen rekan perään. Henkilövahingoista ei vielä ole tietoa.

Kello 7.38 Tampereen läntiseltä kehätieltä tuli ilmoitus liikenneonnettomuudesta. Onnettomuus tapahtui Sarankulman liittymässä. Liikenne ruuhkautuu pahasti Vaasan suuntaan, koska tie on suljettu liikenteeltä. Ensitietojen mukaan kyse on jonkinlaisesta törmäyksestä.

Kello 7.36 Tältä näytti ajokeli Tampereella Hatanpään valtatiellä hieman aamuseitsemän jälkeen:

Kello 7.21 Sähkökatkoja ei ole Pirkanmaalle tullut, koko maassakin sähköttä oli vain noin 1500 asiakasta. Elenian viestintäjohtajan Heini Kuusela-Oppaan mukaan tätä osattiin toivoa, koska sääennuste lupasi pakkasta ja sellaisena lämpötila myös pysyi. Nollan kieppeillä oleva lämpötilassa sähkökatkoja tulee eniten. Elenia oli myös varautunut tuleviin murheisiin jo Aapeli-myrsky jälkeen. Asentajat olivat tiputelleet Aapelin tuomia lumikuormia ja oikoneet tuhansia puita.

Kello 7.13 Tältä ajokeli näytti kolmostiellä Lakalaivassa hieman kello seitsemän jälkeen.

Kello 7.10 Suurimmat väylät ja keskeisimmät bussireitit on saatu aurattua. Aamuliikenteessä näkyi runsaasti aurauskalustoa. Toistaiseksi Pirkanmaalla liikenne on sujunut ilman onnettomuuksia. Lunta on satanut sakeammin Länsi-Tampereella Itä-Tampereeseen verrattuna.

Auraamattomien tieosuuksien kevyt lumi pöllyää torstaiaamulla pahasti. Tienpinnat ovat kuivia eikä ollut suolattu ainakaan aamukuudelta, koska pakkasta oli 7 astetta. Kuva on läntiseltä kehätieltä Kolmenkulman läheltä.

Kello 6. 40 Aamuliikenteen hankalimpia paikkoja ovat todennäköisesti esimerkiksi sisääntulotiet, Pirkkahallin kohta, Teiskontie ja Paasikiventie Ylöjärveltä päin tultaessa. Jos näissä paikoissa jotain sattuu, liikenne ruuhkautuu heti pahasti.

–Toistaiseksi liikenne on sujunut hyvin, varmaan siellä varovasti ajetaan. Pöllyävää lunta on satanut ja se haittaa näkyvyyttä pahasti, kertoo liikennepäivystäjä Marko Kolattu Tieliikennekeskuksesta noin kello 6.40 torstaiaamuna.

Aamulehden jakelussa on heikon kelin takia ongelmia ja jakoaikaa on jatkettu tunnilla. Viivästykset saattavat olla pidempiäkin.

Rautatieliikenteessä VR:n kaukojunilla ei ollut kuin kaksi 20 minuutin viivästystä aamuseitsemältä. Eniten lumisade vaikuttaa pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen.

Tällainen ajokeli oli kello seitsemän jälkeen Hatanpään valtatiellä Tampereella.

Aamulehti seuraa torstaina lumipyryn etenemistä ja liikenteen sujumista. Hautautuiko autosi hankeen tai aiheuttiko pyry vaaranpaikkoja liikenteessä? Lähetä vinkkisi lumipyrystä osoitteeseen enni.mansikkamaki@aamulehti.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: