Lunta sataa Tampereen seudulla aamuyöhön asti – Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä Pirkanmaalla - Sää - Aamulehti

Lunta sataa Tampereen seudulla aamuyöhön asti – Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä Pirkanmaalla

Tältä näytti Kolmostiellä Nokialla Pitkäniemen kohdalla tiistai-iltana kello 22. Kuva on liikenneviraston kelikamerasta.

8.1.2019 22:17 | Päivitetty 8.1.2019 22:29

Lumisateet jatkuvat eteläisessä Suomessa keskiviikkona, kun hidas lumisadealue viipyilee maan eteläosissa yhä, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Riikka Lahtinen.

Tiistai-iltaan mennessä laadittujen sade-ennusteiden mukaan lunta voi tulla jo keskiviikkoaamuun mennessä Uudellamaalla ja maan lounaisosissa viidestä sentistä ylöspäin.

Lumisaderintama näyttää ennusteiden mukaan osuvan myöhäisillasta aamuyöhön Tampereen seudulle, mutta väistyvän aamun aikana kohti kaakkoa.

–Kaakossa lumisade voi runsastua hyvinkin voimakkaaksi iltapäivällä, Lahtinen sanoo.

Iltaan menneessä lunta tulee etenkin Etelä-Suomen kaakkoisosissa, missä lunta voi sataa Lahtisen mukaan vuorokaudessa jopa 10–15 senttimetriä keskiviikkona.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen palomestari Ville Naskali kertoi tiistai-illalla, että pelastuslaitoksella oli aamun jälkeen ollut 13 tieliikenteeseen liittyvää tehtävää. Suurin osa oli yhden ajoneuvon suistumisia. Yhtään vakavaa onnettomuutta Pirkanmaalla ei ollut.

–Yllättävän vähän oli ongelmia liikenteessä, ilmeisesti autoilijat malttoivat ajaa etenkin vaikeassa aamun kelissä tarpeeksi varovaisesti, Naskali sanoi.

Naskali esitti keskiviikkoaamua varten toiveen, että autoilijat muistaisivat kytkeä autostaan takavalot päälle. Yöllä satanut, mahdollisesti pöllyävä lumi heikentää näkyvyyttä pimeällä.

Tiistaina myös raskas liikenne oli liukkaudessa vaikeuksissa, mutta jumittumisista ei mene tietoa pelastuslaitokselle. Ne ovat enimmäkseen hinausyritysten ja tieliikennekeskuksen sekä poliisin tehtäviä, jos niihin liittyy liikenteenohjausta.

Varoitus ajokelistä

Ilmatieteen laitos varoittaa autoilijoita erittäin huonosta ajokelistä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson alueilla.

Huonosta ajokelistä varoitetaan Pirkanmaalla, Satakunnassa, Etelä-Karjalassa, Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa.

Lahtinen sanoo, että lumi tulee todennäköisesti pakkaslumena vielä keskiviikkona, sillä sää on etelässäkin heikon pakkasen puolella. Suomen keskiosissa lämpötila on noin 5 pakkasasteen pinnassa ja pohjoisessa taas pakkanen voi nousta sään seljetessä jopa 15 asteeseen.

Torstaista lähtien sää lauhtuu ja Suomeen tulee uusia lumisateita, jotka liikkuvat etelään pohjoisesta. Sateet voivat kuitenkin tulla vetisemmässä olomuodossa tai vetenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: