Poikkeuksellisen voimakas talvimyrsky saapuu Suomeen tiistain ja keskiviikon välisenä yönä – Meteorologi ennustaa Pirkanmaallekin tuhoja - Sää - Aamulehti

Poikkeuksellisen voimakas talvimyrsky saapuu Suomeen tiistain ja keskiviikon välisenä yönä – Meteorologi ennustaa Pirkanmaallekin tuhoja: "Urani aikana en muista kertaakaan nähneeni näin voimakkaita tuulia"

Tuulet yltyvät laajoilla alueilla vaarallisen voimakkaiksi.

31.12.2018 15:36

Sääennuste lupaa tiistain ja keskiviikon väliseksi yöksi sellaisia tuulia, joiden rinnalla uudenvuodenyön puhurit tuntuvat kevyiltä henkäyksiltä. Päivystävä meteorologi Joanna Rinne Forecalta sanoo, että kyse on poikkeuksellisen voimakkaista tuulista.

–Pirkanmaalla tuuli on niin voimakasta etenkin järvien rannoilla, että tuulituhoja on odotettavissa. Voi sanoa, että tuulee kovempaa kuin mitä ikinä on tottunut kyseisellä alueella näkemään, Rinne luonnehtii.

Keskituuleksi ennustetaan 10–12 metriä sekunnissa. Rinteen mukaan lukema ei ehkä kuulosta suurelta, mutta maa-alueen keskituulena se on jo hyvin voimakas. Puuskissa tuuli yltyy 14–17 metriin sekunnissa. Myös myrskypuuskien eli yli 21 metriä sekunnissa puhaltavien tuulien riski on olemassa.

–Erittäin huomionarvoinen tuuli on tulossa. Meteorologin urani aikana en muista kertaakaan nähneeni näin voimakkaita tuulia. Asiaan kannattaa siis suhtautua riittävän vakavasti.

Myrskypuuskat ovat maa-alueilla varsin harvinaisia. Yleensä myrskylukemia mitataan vain merialueilla.

–Pirkanmaallakin kannattaa siis varautua sellaisiin tuulilukemiin, joita ei maa-alueilla yleensä ikinä nähdä.

Rinne kehottaa ihmisiä kiinnittämään ulkona säilytettävät, irtonaiset tavaransa kiinni viimeistään tiistai-iltana.

–Näin kannattaa ehdottomasti tehdä tai vaihtoehtoisesti viedä tavarat sisälle.

Vielä Pirkanmaata voimakkaampaa tuuli on merialueilla. Selkämerelle on ennustettu myrskylukemia, ja puuskissa tuuli yltyy yleisesti 29–32 metriin sekunnissa.

–On aika todennäköistä, että yksittäisissä puuskissa tuuli yltää hirmumyrskylukemiin, eli yli 32 metriin sekunnissa.

Elenialla seurataan tilannetta

Sähköyhtiö Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas kertoo, että yhtiö seuraa säätilan kehittymistä herkeämättä koko ajan. Kuusela-Oppaan mukaan odotettavissa on, että sisämaassa tuulee tiistaisesta iltapäivästä kohti tiistai-iltaa ja keskiviikkoyötä.

–Sekä tähän päivään, huomiseen että keskiviikkoon on kuitenkin varauduttu, Kuusela-Opas sanoi maanantaina.

Kuusela-Oppaan mukaan asiakkaiden on syytä varautua yksittäisiin sähkökatkoihin uudenvuodenpäivänä. Laajamittaisia katkoja ei näillä ennusteilla odoteta Pirkanmaalle.

–Nyt on se hyvä, että maa on leudosta talvesta huolimatta jonkin verran roudassa. Lisäksi tuuli pitää huolen siitä, että lumi todennäköisesti ei tarraa puihin kiinni. Lumen tuleminenkin painottuu keskiseen Suomeen ja Itä-Suomeen.

Kuusela-Opas sanoo, että Etelä-Suomessa ja Pirkanmaalla sateiden odotetaan tulevan räntänä tai vetenä. Hän kehottaa asiakkaita seuraamaan tilannetta Elenian kotisivuilta tai sähkökatkokartasta.

–Tänään näyttää sen verran rauhalliselta, että tänään kotisivuille ei tule päivityksiä. Huomenna ja ylihuomenna teemme tarvittaessa tilannekatsauksia Elenia.fi-sivustolle, Kuusela-Opas sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos