Uudenvuodenristeilijöille luvassa kovaa kyytiä – Meripelastuskeskus lähestyvästä myrskystä: ”Huolestuttaa” - Sää - Aamulehti

Uudenvuodenristeilijöille luvassa kovaa kyytiä – Meripelastuskeskus ennustetusta myrskystä: "Todella kova keli"

Tänään Tukholmaan lähtevät risteilyalukset kohtaavat paluumatkallaan hurjan myräkän. Arkistokuva.

31.12.2018 15:55

Ilmatieteen laitos on antanut tiistaille ja keskiviikolle useita varoituksia meri- ja maa-alueille. Merialueilla on paikoin voimassa jopa varoituskategorian voimakkaimpia, punaisella merkittyjä varoituksia, jotka tarkoittavat hyvin vaarallista.

Esimerkiksi huomenna tiistaina kello 20 alkaen Pohjois-Itämeren länsiosaa ja Selkämeren eteläosaa varoitetaan hyvin vaarallisesta myrskyaallokosta. Merkitsevä aallonkorkeus voi ylittää 7 metriä.

–Jos merkitsevä aallonkorkeus on viisi metriä, niin se on kova keli. Silloin kannattaa huolestua, jos merkitsevä aallonkorkeus on yli viisi metriä. Jos se on seitsemän metriä, se on todella kova keli. Nyt kun puhutaan seitsemästä metristä, niin se on jopa harvinaista, meripelastusjohtaja Tomi Maunu Meripelastuskeskuksesta sanoo.

Yksittäiset aallot voivat olla korkeampiakin. Meripelastuskeskuksessa seurataankin tilannetta nyt tarkasti.

–Aina tällaiset näinkin hurjat ennusteet, mitä Ilmatieteen laitokselta on nyt tullut, hieman huolestuttavat, Maunu sanoo.

–Meillä on siitä huolimatta tällä hetkellä normaali valmius. Jos oikein pahalta näyttää, niin hälytetään lisää resursseja valmiuteen.

Tänäkin maanantai-iltana Helsingistä lähtee autolauttoja kohti Tukholmaa. Menomatkalla matkustajat juhlivat vaihtuvaa vuotta – paluumatkalla luvassa on asetta kovempaa menoa, sillä myrskyn pahimmiksi hetkiksi on ennustettu tiistain ja keskiviikon välistä yötä.

Tänään maanantaina Helsingistä lähtevien Tukholman-risteilyiden pitäisi palata Suomen satamiin keskiviikkoaamuna.

–Jos ennusteissa merkitsevä aallonkorkeus on yli seitsemän metriä, niin ei se lupaa mitään tasaista kyytiä, Maunu sanoo.

Pohjoisessa vakava vaara

Myrsky tuo ongelmia myös meriveden korkeuden suhteen. Keskiviikolle on annettu varoituksia matalasta merivedestä. Maunu kertoo, että ennusteet meriveden korkeudesta ovat erityisesti pohjoisessa ”aika rajut”.

–Ennusteen mukaan ensin tulee plus sata senttiä ja puolessatoista vuorokaudessa on miinus sata senttiä. Kaksi metriä heitto, se on aika hurja. En muista omalta kohdaltani, että olisi kahta metriä vaihtunut puolessatoista vuorokaudessa.

Tämä tarkoittaa käytännössä seuraavaa: Pohjoisessa merialueet ovat jo jäässä. Jos meriveden korkeus muuttuu ennustetun kaltaisesti, vesi nousee ensin jään päälle muuallakin kuin rannassa.

Kun vesi laskee nopeasti metrin miinukselle eli kaksi metriä siitä, mitä se oli parhaimmillaan, vaikuttaa se jääkenttiin: Niihin tulee railoja ja ne jopa hajoavat.

–Meitä huolestuttaa se, jos ihmisiä on menossa jäälle ja jäätilanne on muuttunut dramaattisesti lyhyessä ajassa. Jäälle ei kannata mennä, Maunu sanoo.

Tällainen dramaattinen muutos voi myös viedä laitureita ja veneitä mennessään - mikäli niitä siis edelleen on rannassa.

Minkälaisia ohjeita teillä on tavallisille kansalaisille?

–Meripelastuskeskus suosittelee pysymään poissa merialueilta.

Kestää pitkään

Maa-alueilla lusikkansa soppaan tuo myös lumipyry, joka tekee ajokelistä huonon monin paikoin.

–Tuulista. Varsinkin idässä ja pohjoisessa ihan silkka lumipyry. Länsi-Suomessakin enimmäkseen lunta, mutta ainakin siellä pitää varautua myös räntä- ja vesisateeseen. Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr tiivistää lähitulevaisuuden säätilanteen.

Vielä muutamia päiviä sitten näytti siltä, että pahin myräkkä iskee Suomeen juuri niihin aikoihin, kun kansalaiset ottavat vastaan vuoden 2019. Voimakkaimmat hetket tulevatkin vasta ensi vuonna, sillä tuulet ovat voimakkaimmillaan vasta matalapaineen jälkipuolella.

–Tiistaina iltapäivästä alkaen todennäköisesti myrskyää läntisillä merialueilla. Voimakkain tuuli on pohjoinen koillistuuli keskiviikon vastaisena yönä lounaisilla merialueilla, Föhr sanoo.

–Hyvin myrskyä on koko Pohjanlahdella. Se ei ole mikään nopeasti ohimenevä, kun se siellä yltyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos