Tuuliennusteet lupaavat hyviä uutisia ilotulituksen ystäville - Sää - Aamulehti

Tuuliennusteet lupaavat hyviä uutisia ilotulituksen ystäville Pirkanmaalla – Katso mihin kellonaikaan ampuminen on turvallisinta

Tänä uutena vuotena ilotulitteet joudutaan ampumaan lumisateessa. Hiutaleet eivät välttämättä estä rakettien näkymistä taivaalla.

31.12.2018 14:04

Pirkanmaalla pelastuslaitos sallii toistaiseksi ilotulitteiden ampumisen uudenvuodenyönä. Tiedotuspäällikkö Veijo Kajan kertoo, että kyselyjä asiasta on tullut paljon.

–Tällä hetkellä emme ole kieltoa laatimassa. Pelastuslaitoksella on mahdollisuus kieltää ilotulitus, mutta Pirkanmaalla olosuhteet eivät ole tällä hetkellä sellaiset. Emme luitenkaan vielä tiedä, mikä tilanne on kuuden tai kahdentoista tunnin kuluttua, Kajan sanoi kello 12 aikaan.

Uudenvuodenaaton alla on käyty keskustelua siitä, voidaanko raketteja ampua sääolosuhteiden vuoksi. Varsinkin puuskittainen tuuli saattaa muuttaa ilotulitteen suuntaa, eikä sen lentorataa voi tällöin arvioida.

Ilmatieteenlaitos ennusti sunnuntaina, että aattoyönä tuuli voi puuskissa yltää jopa 15 metriä sekunnissa lukemiin. Maanantain ennusteissa tilanne on olennaisesti samanlainen. Lounaanpuoleiset tuulet ovat voimakkaimmillaan Pirkanmaalla kello 20 ja 23 välillä.

Puuskissa tuuli voi yltää 11–14 metriin sekunnissa. Forecan meteorologin Joanna Rinteen mukaan lukema on vielä ilotulittamisen näkökulmasta turvallisella alueella.

–Tietysti riski yksittäisille yli 14 metriä sekunnissa puuskille on olemassa. On tietysti mahdoton ennustaa, kuinka voimakas puuska sattuu kulloinkin kohdalle.

Ennen kello 20:tä tuuli on hieman heikompaa, ja puolen yön tietämillä tuuli alkaa laantua uudelleen.

–Joka tapauksessa kannattaa pysyä riittävän kaukana rakennuksista yllättävien tuulenpuuskien varalta. Kukaan ei varmasti halua saada rakettia sisään ikkunasta, Rinne sanoo.

Lue myös:

Mistä tietää tuuleeko niin kovaa, ettei ilotulitteita voi ampua? Näin selvität asian helposti

Ammattimaisilla ilotulittajilla tuuliraja on 14 metriä sekunnissa. Sitä kovemmilla tuulilla ei ammuta, koska touhu ei ole turvallista.

Kuluttajilla vastaavaa rajaa ei ole määritelty. Kajan sanoo, että sama raja sopisi kaikille.

–Kyllä me suosittelemme, että tavalliset kansalaiset ottaisivat tästä vinkkiä. Jos ammattilaiset eivät halua ilotulittaa, miksi sitten tavallinen kansalainen haluaisi kyseisen rajan jälkeen.

Lumisade voi vaikuttaa rakettien näkymiseen

Kajan myöntää, että pelastuslaitoksen antaman kiellon valvonta olisi hankalaa.

–Vaikka ilotulittaminen kiellettäisiin, meillä ei olisi resursseja valvoa kieltoa. Poliisin kanssa pitäisi sitten tehdä yhteistyötä.

Raketteja ammutaan tänä uutenavuotena paitsi tuulisessa myös lumisateisessa säässä. Lumentulo alkaa kello 16 aikoihin ja kestää yli puolen yön.

Rinne uskoo, että taivaalle ammutut raketit näkyvät pilvistä huolimatta.

–Kyllä pilvien välistä ainakin jotain näkyy. Lisäksi pilvet ja lumisade saattavat heijastaa valoja, joten ei rakettien ampuminen täysin tuhoon tuomittua ole.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos