Mistä tietää, miten kovaa tulee? - Sää - Aamulehti

Mistä tietää tuuleeko niin kovaa, ettei ilotulitteita voi ampua? Näin selvität asian helposti

Ilmatieteenlaitoksen sivuilla kuvaillaan kovaa, 14 – 16 metriä sekunnissa puhaltavaa tuulta sellaiseksi, jota vasten on vaikea kulkea.

31.12.2018 7:59

Aamulehden jutussa puheenjohtaja Uffe Cederqvist Ilotulitustaiteen edistämisyhdistyksestä kertoi, että ilotulitenäytöksiä järjestävillä ammattilaisilla tuuliraja ilotulituksiin on 14 metriä sekunnissa.

Sekä Ilmatieteen laitoksen että Forecan tuuliennusteet lupaavat puolen yön tietämiin puuskissa yli 14 metriä sekunnissa.

Ennusteissa keskituulinopeudet jäävät sisämaassa matalammiksi kuin rannikolla.

Mistä tietää, miten kovaa tuulee?

–Esimerkiksi Forecan sivuilla on veneilysää-kohta, jonka alla on tuulihavainnot ja ennusteet. Havainnot ovat aika meripainotteisia, mutta ennusteosiossa voi valita maa-alueet ja sieltä joko keskituulen tai puuskat, sanoo Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne.

Foreca ennustaa uudenvuodenaattoiltaan kello 23 puuskissa yli 14 metriä sekunnissa puhaltavaa tuulta. Keskituulennopeus arvioidaan 8 – 11 metriin sekunnissa. Rannikkoseudulla myös keskituulennopeus voi olla kovaa.

Voiko tuulta arvioida muulla tavoin?

–Itse luotan numeroihin ja tarkistaisin nopeudet. 14 metriä sekunnissa on kovan tuntuinen tuuli, mutta se on tietysti subjektiivista.

–Jos tuuli tuntuu kovalta, niin asiaa kannattaa miettiä. Kannattaa huomioida, että maanpäällä tuuli on heikompi kuin korkealla. Ero on merkittävä, rakennukset saattavat suojata paljonkin, vaikka tuuli on kuva. Voi siis olla järkevää tarkistaa oikeat lukemat joka tapauksessa.

Ilmatieteen laitoksen sivuilla kuvaillaan kovaa, 14–16 metriä sekunnissa puhaltavaa tuulta sellaiseksi, jossa puut heiluvat ja jota vasten on vaikea kulkea. Taulukon sanotaan olevan suuntaa antava.

Tuuliennusteen voi tarkistaa paitsi Forecan myös Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut