Selkämeren myrskyaallokko aivan poikkeuksellinen - Sää - Aamulehti

Selkämeren yöllinen aallokko hipoo kaikkien aikojen ennätystä – Estonia upposi merkittävästi paremmissa olosuhteissa

Itämeren korkeimpien yksittäisten aaltojen on arvioitu olevan noin 14 metrin luokkaa.

2.1.2019 8:59 | Päivitetty 2.1.2019 11:16

Suomessa on koettu ilmeisesti ennätysvoimakkaita tuulenpuuskia yön aikana. Kökarissa Ahvenanmaalla tuulenpuuskan voimakkuudeksi mitattiin keskiviikkona kello 4.10 peräti 41,6 metriä sekunnissa ja Märketissa Ahvenanmerellä kello 2.50 yöllä 40,2 metriä sekunnissa. Ne ovat hirmumyrskyn lukemia.

Ilmatieteen laitoksen arvion mukaan kyseessä voi olla merialueiden kaikkien aikojen ennätys. Vastaavia puuskia on mitattu aiemmin, mutta tunturialueilla. Asia varmistuu keskiviikon aikana.

Keskituulennopeuskin hipoo hirmumyrskyn rajaa, sillä Märketissa Ahvenanmerellä on mitattu keskituulennopeudeksi 32,4 metriä sekunnissa. Hirmumyrskyn raja on 33 metriä sekunnissa. Tuulen rajuutta yön aikana kuvaa se, että myrskyraja on 21 metriä sekunnissa.

Selkämerellä myös aallonkorkeudessa on tehty ennätys yön aikana. Merkitsevä aallonkorkeus on ollut yön aikana 8,2 metriä, kun edellinen ennätys on Tapani-myrskyltä vuodelta 2011, jolloin se oli 6,5 metriä. Korkein yksittäinen aalto löi yön aikana 14,1-metrisenä.

Tapani-myrskyn aikaan Selkämeren korkein aalto oli vajaa 12-metrinen, eli entinen ennätys lienee mennyt komeasti rikki..

Kaikkien aikojen korkein?

Selkämeren ennätysaalto hipoo jopa koko Itämeren ennätystä, sillä varsinaisella Itämerellä aiemmin havaitun korkeimman yksittäisen aallon on arvioitu olevan noin 14 metriä.

Tämä arvio on tehty Rafael-myrskyn yhteydessä 22.12.2004. Tuolloin varsinaisen Itämeren pohjoisosan merkitsevä aallonkorkeus kasvoi 8,2 metriin.

Olosuhteet autolautta Estonian upotessa aikaisin aamuyöllä 28.9.1994 olivat merkittävästi viimeyön lukuja rauhallisemmat.

Onnettomuustutkijoiden loppuraportin mukaan tuulennopeus onnettomuuspaikalla oli turmahetkellä noin 18–20 m/s, ja merkitsevä aallonkorkeus oli noin 4 m. Onnettomuus tapahtui pohjoisella Itämerellä Utön eteläpuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut