Tällainen on sää juhannuksena: Sään seuranta juhannukseen asti. - Sää - Aamulehti

Tässä on viimeisin juhannuksen sääennuste: Juhannusaattona lämpötila kipusi Tampereella yli hellerajan, lauantaina iskevät puuskainen tuuli ja sadekuurot – katso tästä seurantamme päivä päivältä

Juhannuspäivä on ollut Pirkanmaalla juhannusaattoa viileämpi. Arkistokuva.

15.6.2019 17:01 | Päivitetty 21.6.2019 21:51

Sataako vai paistaako Pirkanmaalla juhannuksena? Seuraamme sääkarttojen kehittymistä päivä päivältä tässä jutussa.

Perjantai 21. kesäkuuta

Perjantai: Juhannusaatto on ollut Pirkanmaalla kesäisen lämmin ja paikoin lämpötila on noussut yli 25 asteen hellerajan, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustola perjantaina iltayhdeksän aikaan.

Tampereella päivän korkeimmaksi lämpötilaksi mitattiin 25,4 astetta ja Juupajoella 25,1 astetta. Hellerajasta ei jääty kauas Pohjois-Pirkanmaallakaan, kun Virroilla lämpötilaksi mitattiin 24,7 astetta.

Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala kertoi perjantaiaamuna, että matalapainealueen myötä sää hieman viilenee ja tuuli voimistuu. Iltapäivän aikana lännestä saapuva sadealue saavutti Pirkanmaan, mutta sateet ja ukkoset jäivät paikallisiksi kuuroiksi.

Lauantai: Meteorologi Ari Mustolan mukaan juhannuspäivä tulee olemaan selvästi aattoa viileämpi.

– Lämpötila jää iltapäivälläkin 16–18 asteeseen. Lisäksi tuuli puhaltaa puuskaisena ja sadekuurojakin voi tulla.

Sunnuntai: Sunnuntaina sää selkeytyy ja tuuli heikkenee. Mustolan mukaan aurinkokin saattaa pilkahdella ja lämpötila nousta 20 asteen tietämille.

Torstai 20. kesäkuuta

Torstai-illan ennusteen perusteella näyttää todennäköiseltä, että metsäpalovaroitus pysyy voimassa Pirkanmaalla läpi juhannuksen, vaikka sadetta saadaankin. Näin sää vaihtelee juhannuksena viimeisimpien tietojen mukaan.

Torstai: Tänään Pirkanmaalla päästään lämpimiin lukemiin, hyvinkin 27 asteeseen, kertoo päivystävä meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta. Sää on selkeää ja puolipilvistä. Yksittäisen sateen tai ukkoskuuron mahdollisuus on olemassa.

Perjantai: Juhannusaattona kylmä rintama liikkuu Suomen yli kohti itää. Sen etupuolella lämpötilat ehtivät nousta Pirkanmaalla näillä näkymin nippanappa helteelle, ehkä 26 asteeseen. Päivällä tulee sade- ja ukkoskuuroja kylmän rintaman myötä. Rintama liikkuu itään sillä tavalla, että illalla sää poutaantuu. Lämpöä juhannusaattoiltana on parisenkymmentä astetta.

Lauantai: Tuulinen päivä. Suomi kuuluu viileämmän ilmamassan alueeseen, ja päivälämpötilan ennustetaan olevan 15–20 astetta. Sää on epävakaista, ja yksittäisiä sadekuuroja voi tulla. Ukkosia ei näyttäisi Pirkanmaalle osuvan.

Sunnuntai: Sää jatkuu aurinkoisempana kuin lauantaina, joskaan ei ihan niin tuulisena. Päivällä lämpöä ennustetaan olevan 17–18 astetta.

Keskiviikko 19. kesäkuuta

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Antti Kokko kertoo keskiviikkoiltana, että juhannussää on aatonaattona poutainen, kun taas juhannuspäivänä ollaan alle 20 asteessa.

Torstai: Torstai on lämmin ja poutainen. Pirkanmaalla voidaan päästä hellelukemiin ja lämpötila pyörii 25 asteen paikkeilla. Suomen länsiosissa voi tulla iltapäiväkuuroja, mutta enimmikseen luvassa on poutaa ja puolipilvistä.

Perjantai: Juhannusaattona lämpötila laskee hieman torstaista ja sitä on noin 22 astetta. Suomen ja Pirkanmaan yli liikkuu kylmä rintama iltapäivällä, johon voi liittyä paikallisia ukkoskuuroja.

Lauantai: Juhannuspäivänä lämpötila laskee entisestään. Lämpötila on lauantaina 20 asteen alapuolella noin 17–18 asteessa. Lännestä nousee uusi kylmä rintama, mutta Pirkanmaan kohdalla se on kuiva, kun taas pohjoisessa sataa. Paikallisia sade- tai ukkoskuuroja voi tulla.

Sunnuntai: Sää lämpenee hieman. Päivällä lämpötila nousee 20 asteen yläpuolelle noin 22 asteeseen. Enimmikseen on poutaa, mutta on myös pieni sadekuurojen mahdollisuus.

Tiistai 18. kesäkuuta

Nyt alkaa näyttää lähes varmalta, että Pirkanmaalla juhannusaattoa vietetään helteisessä säässä, ennustaa Ilmatieteen laitoksen Tuomo Bergman.

Torstai: Maakunnassa on sade- ja ukkoskuuroja sekä hellettä. Lämpötila nousee todennäköisesti 25 asteen tuntumaan ja yläpuolelle. Kosteutta on paljon ja mahdollisuus sade- ja ukkoskuuroille on olemassa, mutta todennäköisesti päivä on varsin poutainen.

Perjantai: Rintamavyöhykkeen sijainti on nyt se, mikä lopulta määrittää lämpötilan ja sään. Rintaman etupuolella on hyvin helteistä ilmamassaa ja takapuolella viileämpää. Rintama kulkee Pirkanmaan yli perjantaina, mutta ajoituksesta ei ole vielä aivan täyttä varmuutta. Tällä hetkellä näyttää, että iltapäivälle on luvassa ukkos- ja sadekuuroja. Lämpötila noussee kuitenkin 25 asteen tuntumaan. Lämpimintä on todennäköisesti maakunnan itäpuolella.

Lauantai: Juhannuspäivä on aattoa viileämpi. Lämpötila on noin 20 asteessa ja tuuli on puuskaista. Sadekuurojakin on liikenteessä ja tuuli voi muuttua puhurimaiseksi maakunnan pohjoisosassa.

Sunnuntai: Matalapaine väistyy ja korkeapaine vahvistuu uudestaan. Maakunnassa on laajasti poutaista ja lämpötila on 20 asteessa.

Maanantai 17. kesäkuuta

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela kertoo maanantaina illalla, että päivälämpötilat eivät juhannuksen aikana laske juurikaan alle 20 asteen.

Torstai: Hellettä, aurinkoista ja poutaa. Pieni ukkoskuurojen mahdollisuus alkuiltapäivän tunteina.

Juhannusaatto: Lännestä lähestyy kylmä rintama, joka kulkee maan etelä- ja keskiosan yli itään. Säärintaman aikataulu ei ole vielä varma.

– Pirkanmaalla on joko hellettä ja enimmäkseen poutaa, tai vaihtoehtoisesti hellettä sekä sade- ja ukkoskuuroja. Poutaisempi vaihtoehto vaikuttaa todennäköisemmältä.

Juhannuspäivä: Ilma viilenee. Iltapäivän lämpötilat voivat jäädä jopa alle 20 asteen. Sadekuuroja iltapäiväpainotteisesti, mukana voi olla ukkostakin. Puuskaista tuulta, mutta sään yleisilme on aurinkoinen.

Sunnuntai: Enimmäkseen puolipilvistä ja poutaa. Tuuli heikompaa kuin lauantaina. Lämpötila noin 20 astetta.

Foreca julkaisi maanantaina tapahtumakohtaiset sääennusteet juhannusfestareille:

Sunnuntaina 16. kesäkuuta

Forecan meteorologi Kristian Roine sanoo, että juhannushelle alkaa näyttää jo hyvin todennäköiseltä. Muutoksia voi tulla lähinnä siihen, milloin ukkoskuurot ja viileämpi ilmamassan saapuvat Tampereen seudulle.

Tässä tiivistettynä ennuste Tampereen seudulle:

Torstai: Viikon lämpimin päivä. Lämpötila on todennäköisesti hellerajan yläpuolella Pirkanmaalla. Sää on aurinkoinen.

Juhannussaatto: Pirkanmaalla hätyytellään hellelukemia ja hellerajan ylitys on todennäköistä. Lämpötila 24–26 astetta. Aurinko paistaa.

Juhannuspäivä: Kylmä rintama tuo viileämpää ilmaa Pirkanmaalle todennäköisesti juhannusyön aikana. Juhannusaaton ja -päivän välisenä yönä voi ukkostaa rajusti.

Lämpötila on päivällä alle hellelukemien, mutta yli 20 astetta.

Sunnuntai: Aurinkoinen mutta tuulinen päivä. Lämpötila 20 asteessa tai vähän alle.

Lauantaina 15. kesäkuuta

Sääpalveluyritys Foreca ennustaa, että Tampereen seudulla eletään juhannuksen alusviikko ja juhannus poutaisessa ja lämpimässä säässä. Juhannuksen alusviikolla päivän ylin lämpötila on noin 22 astetta.

Torstaina ja juhannusaattona perjantaina ylin lämpötila on jopa yli hellerajan yli 25 asteen. Sää on aurinkoinen tai puolipilvinen, mutta juhannusaatoksi on luvassa ukkoskuuroja koko maahan.

– Koko ensi viikoksi on luvassa helteistä ilmamassaa, mutta aaton jälkeen ne alkavat väistyä itään. Ukkoskuuroja alkaa ilmaantua Etelä- ja Keski-Suomeen. Komeitakin ukkoskuuroja saatetaan nähdä, sanoo Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine lauantaina.

Sadetta aatoksi?

Lauantaina 15. kesäkuuta Ilmatieteen laitoksen kymmenen vuorokauden sääennuste ennustaa juhannuksen alusviikolle ja juhannukselle Tampereen seudulle enimmäkseen aurinkoista ja poutaista säätä.

Lämpötila on Tampereella viikolla yli 20 asteen ja loppuviikosta jopa voidaan mennä jopa 25 asteen hellerajan yli.

– Luvassa on erittäin lämmin ja kesäinen viikko, päivystävä meteorologi Antti Jylhä-Ollila sanoo.

Juhannusaatoksi Ilmatieteen laitoskin enteilee ukkoskuuroja. Epävakaisuus lisääntyy juhannuksena.

Aamulehti seuraa juhannuksen alusviikon ja juhannuksen säätä tässä jutussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut