Tarkkana liikenteessä, sillä sunnuntain vastainen yö tuo kellojen siirron lisäksi vettä, räntää ja lunta - Sää - Aamulehti

Sunnuntain vastainen yö tuo kellojen siirron lisäksi mukanaan vettä, räntää ja lunta – ”On vaikea ennustaa paljonko siitä jää maahan”

Aamupäivällä ajokeli on huono, mutta lämmin sää sulattaa lumen nopeasti.

Näin raikas räntäsade piristi ihmisten päivää Tampereen keskustassa pari vuotta sitten.

30.3.2019 21:16

Aamulehti

Sunnuntaina aamuyöllä sataa sääennusteiden mukaan reippaasti. Vesi-, räntä- ja lumisateen ennustetaan jatkuvan aina puolille päivin sunnuntaina.

Forecan ja Ilmatieteen laitoksen ennusteissa on hieman eroa. Molemmat ennustavat lumi- tai räntäsadetta, mutta Forecan ennusteen mukaan räntä- ja lumisade alkavat aiemmin, jo aamuyöstä. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan sade muuttuu lumi- tai räntäsateeksi aamu kuuden aikaan. Liikenteeseen on annettu Pirkanmaalle kelivaroitus huonosta ajokelistä sunnuntaiaamupäiväksi.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Petri Hoppula sanoo, etteivät voimakkaimmat sateet yllä Tampereen seudulle saakka. Sadealue työntyy Tampereen seudulle kymmenen jälkeen, mutta sateen olomuotoa on vaikea ennustaa.

– Tampereen kaupungin kohdalle sademäärä on viidestä kuuteen millimetriä vedeksi muutettuna. On vaikea ennustaa paljonko siitä jää maahan, mutta se voi olla pari senttiä. Aamulla maa voi olla valkoinen, mutta koska lämpötila nousee nopeasti, niin ei lumi ehdi pitkään maassa olemaan.

Etelämpänä lunta voi kertyä viitisenkin senttiä.

Lumitilanne on Pirkanmaalla vielä hyvin vaihteleva. Hoppulan mukaan esimerkiksi Juupajoen Hyytiälässä lunta on vielä 33 senttiä ja Tampereen Härmälässä kaksi senttiä.

Alkuviikko viileää, sitten lämpiää

Lämpötila on sunnuntaiaamuna nollassa ja päivän aikana nousee neljään viiteen asteeseen. ollaan. Sunnuntaina sää on lauantaita selvästi viileämpi, lämpötila on ylimmillään viisi astetta. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä lämpötila painuu pakkasen puolelle, ja vielä maanantaiaamuna yhdeksältä ennustetaan olevan pari astetta pakkasta. Alkuviikko on viileä, sillä maanantaina ylin lämpotila on ennusteen mukaan nelisen astetta.

Tiistaina sää alkaa lämmetä ja jo keskiviikkona lämpötila nousee seitsemän asteen tienoille. Lämpötila on hieman keskimääräistä korkeampi. Hoppulan mukaan tavanomaisesti tähän aikaan Tampereen seudulla vuorokauden korkeimmat lämpötila on 4,5 astetta ja koko vuorokauden keskilömpötila 0,8 astetta.

– Lähimmän viiden vuorokauden aikana ollaan vähän näiden yläpuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: