Edelleen yli 70 ilman sähköä Ylöjärvellä perjantaiaamuna - Sää - Aamulehti

Lähes kaikki Aapeli-myrskyn aiheuttamat sähköviat on korjattu, mutta Pirkanmaalla on silti yhä sähkökatkoksia

Aapeli-myrsky katkoi puita ja sähköjä eritoten rannikkoseudulla. Pirkanmaallakin kärsitään yhä sähkökatkoista.

4.1.2019 6:35 | Päivitetty 4.1.2019 12:27

Suurin osa Aapeli-myrskyn Pirkanmaalle aiheuttamista sähkövioista saatiin korjattua perjantaiaamuun mennessä. Silti osa talouksista joutuu kestämään sähkökatkoksia edelleen perjantaina puolenpäivän aikaan.

Syynä ovat puut, jotka kaatuvat sähkölinjoille vasta nyt.

–Kaikki Aapeli-myrskyn aiheuttamat vauriot on saatu korjattua, mutta metsissä on puita kallellaan myrskyn jälkeen ja ne päättävät kaatua nyt, sanoo Elenia-sähköyhtiön käyttöpäällikkö Heikki Paananen.

Tilanne elää koko ajan. Esimerkiksi perjantaina kello 10.50 Pirkanmaalla oli yhtäkkiä sähkövikoja kahdeksassa kunnassa, kun varhain aamulla niitä oli vain kolmessa kunnassa. Sähkökatkoista kärsivien talouksien määrä nousi hetkellisesti runsaasta 150 taloudesta lähes 2 000 talouteen, ja laski taas pian runsaaseen 300:aan.

Mänttä-Vilppula oli tuolloin hetkellisesti alue, jossa oli Suomen suurin sähkökatkos. Sähköt katkesivat tuolloin 1 113 taloudelta, mutta ne saatiin palautettua pian niin, että jo kello 11 jälkeen sähkökatkoista kärsi enää 118 taloutta.

–Vika-alue saadaan rajattua nopeasti, sillä käyttökeskus pystyy syöttämään vika-alueelle sähköä muilta alueilta. Näin katkoista kärsivien talouksien määrä pienenee, Paananen sanoo ja kertoo, että enimmillään yhtiöllä oli Aapeli-myrskyn aikaan töissä lähes 400 henkeä.

Perjantaiaamuna kuuden jälkeen sähköt olivat Energiateollisuus ry:n sähkökatkokartan mukaan koko Suomessa poikki noin 8 700 taloudessa 38 kunnan alueella. Tilanne oli melko samanlainen puolenpäivän edellä.

Saarissa vielä 70 taloutta ilman sähköä

Leppäkosken Sähkö oy kertoi tiedotteessaan torstai-iltana, että keskijännitteinen runkoverkko on yhtiön jakelualueen pohjoisosissa Pohjois-Pirkanmaalla saatu kokonaan korjattua, mutta Ylöjärvellä sijaitsevissa Iso- ja Pikku-Otavan saarissa on vielä runsas 70 asiakasta ilman sähköä. Jääolosuhteet hankaloittavat sähköjen palauttamista saariin, sillä korjauskalustoa ei voi viedä paikalle.

Yhtiö toteaa tiedotteessaan, että saarissa olevat viat korjataan heti, kun olosuhteet niin sallivat.

Leppäkosken Sähköstä kerrotaan, että yhtiön omien korjaajien lisäksi apuun on saatu ulkopuolisia urakoitsijoita sekä paikallisia moto- ja kaivinkoneurakoitsijoita.

–Seuraavaksi korjaajamme jatkavat pienjänniteverkon vikojen korjauksia asiakkailta saatujen ilmoitusten perusteella. Varsinkin viikonloppuna on odotettavissa lisää ilmoituksia pienjännitevioista, kun kesämökkiläiset käyvät tarkistamassa myrskyvahinkoja, tiedotteessa kerrotaan.

Sen jälkeen, kun asiakkaille on saatu palautettua sähköt, korjaajien työ jatkuu puiden poistamisella. Sähköjohtojen päällä on runsaasti lumikuormassa olevia puita, jotka voivat aiheuttaa vielä vikoja. Leppäkosken Sähköstä arvioidaan, että puiden poistaminen jatkuu vielä ensi viikolle saakka ja siitä edespäin.

Sähkökatkoksesta saa korvauksen

Yli 12 tunnin sähkökatkoksesta saa lain mukaan sähkönjakeluyhtiöltä korvauksen. Vakiokorvaus yli 12 tunnin, mutta alle 24 tuntia kestäneestä katkoksesta on 10 % vuotuisesta siirtopalvelumaksusta.

Jos katkos kestää yli 24 tuntia, mutta alle 72 tuntia, korvaus on 25 prosenttia.

Sähkönjakeluyhtiöillä on lain vaatiman vakiokorvauksen lisäksi omia maksuperusteitaan. Esimerkiksi Elenia Oy maksaa vapaaehtoisen korvauksen jo yli 6 tunnin sähkökatkoksesta, ja Caruna oy maksaa korotettuja korvausprosenttia lain vaatiman ylitse.

Vakiokorvausten määrä on lain mukaan kuitenkin enintään 200 prosenttia vuotuisesta siirtopalvelumaksusta tai enintään 2 000 euroa.

Päivitys 4.1.2019 kello 7.42: Juttuun on lisätty tiedot Leppäkosken Sähkön ilmoittamasta tilanteesta.

Päivitys 4.1.2019 kello 11.32: Uutista on täydennetty uusin tiedoin sähkökatkostilanteesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos