Myrsky toi ennätystuulet ja ennätysaallot Suomeen - Sää - Aamulehti

Aamulehti seurasi: Aapeli-myrsky rikkoi useita ennätyksiä – Edelleen yli 13 000 taloutta on Pirkanmaalla ilman sähköä, vikojen korjaaminen voi kestää torstain puolelle

Myrsky on aiheuttanut useita metsätuhoja eri puolilla Pirkanmaata.

2.1.2019 6:09 | Päivitetty 2.1.2019 15:46

Suomessa on koettu hirmumyrskylukemiin yltyneitä tuulenpuuskia ja ennätysaaltoja tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Yön aikana sää on tarjoillut kaikkea mahdollista: kovaa tuulta, sateita, aallokkoa, hyvin alhaista merivedenkorkeutta sekä jopa ukkosta.

–On ollut kyllä hurja yö, kuvaa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Anniina Valtonen.

Pirkanmaalla on puolen päivän jälkeen kello 13 maissa edelleen noin 13 500 taloutta ilman sähköä. Määrä on laskenut päivän edetessä, sillä vielä aamulla sähköttömiä talouksia oli lähes 20 000 taloutta.

Tilanne elää koko ajan. Esimerkiksi aamulla Ylöjärvellä sähköt olivat poikki lähes 2 700 Elenian asiakkaalta, mutta puoli tuntia myöhemmin jo yli 5 100 asiakkaalta. Viat kohdistuvat eritoten Ylöjärven pohjoisosaan, Kurun alueelle. Sähköyhtiön palvelutaso Ylöjärvellä oli aamulla vain 39,2 prosenttia.

Elenian sähkönjakelussa vaikein tilanne oli aamulla Ylöjärvellä, Ruovedellä ja Orivedellä.

Leppäkosken Sähköllä oli sivustonsa mukaan yhdeksän edellä keskiviikkoaamuna laajoja sähkökatkoja eritoten Parkanon pohjoisosassa ja Kihniössä. Yhtiön pohjoisella alueella oli tuolloin vailla sähköä lähes 4 200 taloutta ja edelleen puolenpäivän jälkeen yli 3 300 taloutta.

Parkanon keskustakin oli illalla ja yöllä pimeänä joitakin tunteja.

Vikojen korjaaminen kestää

Elenia-yhtiön viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas arvioi, että sähkökatkojen korjaaminen eri puolilla Pirkanmaata tulee kestämään iltaan ja jopa ensi yöhön asti. Myöhemmin aamupäivällä hän tarkensi, että osa vioista saadaan korjattua todennäköisesti vasta torstaina.

–Sähkönjakelun kannalta tilanne on pahin mahdollinen, koska lumentulo alkoi märkänä ja sitten alkoi pakastaa. Maastossa ei ole nurin vain yksi puu, vaan tykkyyntynyt lumi on kasaantunut lehtipuiden oksille ja taivuttanut kymmeniä puita linjoille.

Kuusela-Opas kertoo, että tiedot maastosta tarkentuvat koko ajan päivän valjettua.

Pitkiä katkoja tiedossa Pohjois-Pirkanmaalla

Heini Kuusela-Opas kertoo aamulla kymmenen aikaan, että Pirkanmaalla on myös pitkiä, yli puoli vuorokautta kestäneitä sähkökatkoja, jotka ovat alkaneet jo tiistai-iltana. Näitä on esimerkiksi Mänttä-Vilppulassa.

Hänen mukaansa tilanne on vaikein Pirkanmaan pohjoisosissa ja Keski-Suomessa, jossa lunta on tullut enemmän kuin Pirkanmaalla yleisesti.

Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan Suomessa oli keskiviikkona aamulla yli 86 000 taloutta ilman sähköä ja edelleen kello 13 aikaan lähes 50 000 taloutta.

Pirkanmaalla on voimassa Ilmatieteen laitoksen tuulivaroitus maa-alueille kello 6–14 ja varoitus liikennesäästä kello 6–16. Onnettomuusriski on kohonnut. Pelastuslaitos ja Liikennevirasto eivät kuitenkaan ole raportoineet Pirkanmaalta suurempia liikennehäiriöitä. Liikenne on sujunut Pirkanmaalla yllättävän rauhallisesti ja isommilta onnettomuuksilta on vältytty.

Parkanon Lapinkylässä myrsky kaatoi puun pihapiirissä.

Satakunta hälytystä Pirkanmaalla – liikenteessä rauhallista

Pirkanmaan pelastuslaitoksella oli kiireinen yö. Tehtäviä oli aamuun yhdeksään mennessä 95. Normaalina yönä hälytyksiä ei ole välttämättä yhtään.

–Mielenkiintoinen yö, kommentoi Pirkanmaan pelastuslaitoksen tilannekeskuksen palomestari Pauli Keskinen.

Hälytyksistä valtaosa on johtunut tielle ja sähkölinjoille kaatuneista puista.

–Esimerkiksi Juupajoella 20 kilowoltin linja tuli alas. Sähköyhtiö ei ehdi ensimmäiseen hätään, joten pelastuslaitos on ollut paikalla ohjaamassa muun muassa liikennettä.

Aamulehden uutispäällikkö Timo Ylihärsilä raportoi aamulla tieltä 3 eli Vaasatieltä Hämeenkyröstä, että tie on aurattu hyvin ja liikenteessä vallitsee normaali ajokeli.

–Vain ohituskaistat ovat huonossa kunnossa.

Myrsky riepotteli puiden oksia teille ja kaduille. Kuva on Tampereen Kuninkaankadulta Finlaysonin kirkon vierestä.

Rakennustyömaiden aidat ovat lennelleet Tampereella

Hälytyksiä on ollut palomestari Pauli Keskisen mukaan melko tasaisesti eri puolilla Pirkanmaata: muun muassa Lempäälässä, Sastamalassa, Parkanossa ja Mänttä-Vilppulassa. Tampereelta on tullut muutama hälytys.

–Tuuli on riepotellut rakennustyömaiden aitoja muun muassa Tampereen Hämeenkadulla. Tiedossa ei ole, että lennelleet aidat olisivat aiheuttaneet muuta vahinkoa, mutta ne rikkoivat ikkunoita Hämeenkadulla.

Urjalassa puu kaatui piharakennuksen ja osin talon päälle.

Tampereelle lunta vielä lisää

Pirkanmaalla tuuli oli voimakasta yön aikana. Tuuli puhalsi yön aikana Näsijärven Siilinkarilla Tampereella varhain aamulla jopa 17 metriä sekunnissa. Voimakkain Siilinkarilla mitattu puuska oli 23 metriä sekunnissa. Se mitattiin aamulla kello 6.

Tiistai-illan ja yön aikana Pirkanmaalla eniten lunta on satanut Juupajoella, jossa sitä oli keskiviikkoon aamuviiteen mennessä tullut 18 senttimetriä. Tampereen Härmälässä lunta mitattiin aamuviiteen mennessä viisi senttiä, mutta varhain iltapäivällä jo 12 senttimetriä.

–Tampereella sää alkaa selkiintyä puolenpäivän jälkeen, mutta edelleen on hyvin tuulista. Voimakas tuuli tekee säästä kylmän ja purevan, Valtonen ennustaa.

Aurauskalustoa oli liikkeellä yön aikana. Esimerkiksi Nokian moottoritie oli aurattu hyvin ennen viittä keskiviikkoaamuna, joskin uutta lunta satoi ja tuiskutti teille ja kaduille lisää.

Myös junaliikenne sekaisin

Keskiviikkoaamun myrsky on laittanut junaliikenteen sekaisin. Kahdeksan aikaan aamulla Tampereen ja Riihimäen välillä oli myöhässä yhteensä kuusi junaa.

Moni vuoroista oli tunnista puoleentoista tuntiin myöhässä. Esimerkiksi Pendolino S40 Vaasasta Helsinkiin seisoi Peltolammin kohdalla ja oli 50 minuuttia aikataulustaan myöhässä.

Samoihin aikoihin Toijalassa oleva Pendolino S81 oli 90 minuuttia myöhässä ja Intercity 274 88 minuuttia myöhässä.

Viestintäpäällikkö Mira Linnamaa VR:ltä toteaa, että luminen ja myrskyinen yö on tuonut mukanaan haasteita junaliikenteeseen.

–Tampereella on ollut vaihteen kanssa ongelmia. Sitä on puhdistettu lumesta, minkä vuoksi junat eivät ole päässeet lähtemään ajallaan.

Tuuli on puhaltanut ennätyskovaa

Suomessa on koettuennätysvoimakkaita tuulenpuuskia yön aikana. Kökarissa Ahvenanmaalla tuulenpuuskan voimakkuudeksi mitattiin keskiviikkona kello 4.10 peräti 41,6 metriä sekunnissa ja Märketissa Ahvenanmerellä kello 2.50 yöllä 40,2 metriä sekunnissa. Ne ovat hirmumyrskyn lukemia.

–Tuntureissa näitä tuulenpuuskia on mitattu aiemminkin, mutta kyseessä on ilmeisesti ennätys merialueilla, Valtonen kertoo varhain aamulla.

Keskituulennopeuskin hipoo hirmumyrskyn rajaa, sillä Märketissa Ahvenanmerellä on mitattu keskituulennopeudeksi 32,4 metriä sekunnissa. Hirmumyrskyn raja on 33 metriä sekunnissa. Tuulen rajuutta yön aikana kuvaa se, että myrskyraja on 21 metriä sekunnissa.

Selkämerellä myös aallonkorkeudessa on tehty ennätys yön aikana. Merkitsevä aallonkorkeus on ollut yön aikana 8,2 metriä, kun edellinen ennätys on Tapani-myrskyltä vuodelta 2011, jolloin se oli 6,5 metriä. Korkein yksittäinen aalto löi yön aikana 14,1-metrisenä.

Lue myös:Oletko huomannut tätä pientä varustetta autossasi? Siitä on suuri apu huonossa ajokelissä – "Moni ei edes tiedä sen olemassaolosta"

Myrsky riepotteli puiden oksia teille ja kaduille. Kuva on Tampereen Kuninkaankadulta Finlaysonin kirkon vierestä.

Parkanossa nähtiin salama

Yksittäiset salamanvälähdykset on Ilmatieteen laitokselle ilmoitettujen kansalaishavaintojen mukaan nähty ennen puoltayötä Parkanon pohjoispuolella, Jyväskylän itäpuolella ja Ylivieskan länsipuolella.

–Lumi- ja räntäsateessa, kun sää on nollan tuntumassa, voidaan talvellakin havaita salamoita, mutta harvinaista se on, Valtonen kertoo.

Perämerellä, Merenkurkussa, Selkämerellä ja Saaristomerellä eli koko Suomen länsirannikolla tuuli painaa vettä etelään, jolloin vedenkorkeus on laskenut tuulen vuoksi yön kuluessa jo yli metrin ja tulee laskemaan lähes kaksi metriä. Tällä on vaikutusta siihen, paljonko rahtialuksilla saa olla lastia. Alhaisesta vedenkorkeudesta on annettu niille varoitus.

Lumisateet väistyvät Suomesta Venäjän puolelle keskiviikkona iltakahdeksaan mennessä.

Näin tuuli puhalsi Nääshallin pihamaalla puolenyön aikaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä:

Tämä on päivittyvä uutinen.

Korjaus 2.1.2019 kello 12.07: Uutispäällikkö Timo Ylihärsilä kertoi liikenneolosuhteista valtatieltä 3, ei valtatieltä 12. Myös kuva kaatuneesta puusta on valtatie 3:n varrelta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut