Yli 11 000 taloutta on vailla sähköä Pirkanmaalla - Sää - Aamulehti

Vielä 13 500 taloutta on vailla sähköä Pirkanmaalla – Sähkökatkosten korjaaminen voi kestää jopa torstaihin

Pirkanmaalla on tuhansia talouksia vailla sähköä keskiviikkoaamuna. Eniten sähkökatkoja on Ylöjärvellä, Ruovedellä, Orivedellä ja Nokialla. Leppäkosken sähkön Jani Mansukoski korjaustöissä linjaerottimella Jaakkolankylässä Parkanossa.

2.1.2019 7:55 | Päivitetty 2.1.2019 13:30

Pirkanmaalla oli lähes 20 000 taloutta ilman sähköä keskiviikkoaamuna. Puoleenpäivään mennessä sähköjä on palautunut niin, että vailla sähköä on noin 13 500 pirkanmaalaista taloutta.

Tilanne elää niin, että esimerkiksi aamukahdeksalta Ylöjärvellä sähköt olivat poikki lähes 2 700 Elenia-sähköyhtiön asiakkaalta, mutta puoli tuntia myöhemmin jo yli 5 100 taloudelta. Viat kohdistuvat eritoten Ylöjärven pohjoisosaan, Kurun alueelle. Sähköyhtiön palvelutaso Ylöjärvellä on aamulla vain noin 40 prosenttia.

Katkosten korjaaminen kestää

Elenia-yhtiön viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas arvioi, että sähkökatkojen korjaaminen eri puolilla Pirkanmaata tulee kestämään iltaan, ensi yöhön ja jopa torstaihin asti.

Hän toteaa, että raju talvimyrsky toteutui sekä voimakkaana tuulena että runsaana lumentulona.

–Sähkönjakelun kannalta tilanne on pahin mahdollinen, koska lumentulo alkoi märkänä ja sitten alkoi pakastaa. Vikaa ei aina aiheuta vain yksi linjoille taipunut puu, vaan lunta on tykkyyntynyt lehtipuiden oksille ja kymmeniä puita on taipunut linjoille samalla osuudella.

Kuusela-Opas kertoo, että yhtiön käyttökeskuksessa yritetään saada sähköt päälle niillä alueilla, joissa sähköverkko ei ole vaurioitunut. Näin vika-alue rajataan mahdollisimman pieneksi.

–Korjaajilla on maastossa hankalat olosuhteet, sillä siellä on kylmää, märkää, tuulta ja lunta. Tämän vuoksi katkosten korjaaminen kestää. Korjaamista hidastaa vielä lisää se, jos tuulen vuoksi helikopteri ei voi nousta ilmaan. Maastosta saadaan lisää tietoja tilanteesta nyt päivän valjettua.

Pitkiä sähkökatkoja tiedossa

Heini Kuusela-Opas kertoo aamulla kymmenen aikaan, että Pirkanmaalla on myös pitkiä, yli puoli vuorokautta kestäneitä sähkökatkoja, jotka ovat alkaneet jo tiistai-iltana. Näitä on esimerkiksi Mänttä-Vilppulassa.

Hänen mukaansa tilanne on vaikein Pirkanmaan pohjoisosissa ja Keski-Suomessa, jossa lunta on tullut enemmän kuin Pirkanmaalla yleisesti.

Tilannetta helpottaa se, että paikoin sähköjä on viety ilmasta maan alle esimerkiksi Nokialla. Ellei näin olisi, tilanne olisi vielä hankalampi.

–Puoli vuosikymmentä sitten, esimerkiksi vuoden 2011 Tapani-myrskyn aikana oltaisiin aivan toisenlaisissa sähkökatkolukemissa. Tämä on yksi osoitus siitä, miten tärkeää on rakentaa säävarma sähköverkko.

Parkanon keskustakin oli pimeänä

Leppäkosken Sähköllä oli sivustonsa mukaan yhdeksän edellä keskiviikkoaamuna laajoja sähkökatkoja eritoten Parkanon pohjoisosassa ja Kihniössä. Yhtiön pohjoisella alueella on vailla sähköä lähes 4 200 taloutta ja edelleen puolenpäivän jälkeen yli 3 300 taloutta.

–Kaatuneita puita on linjoilla. Tuuli on kuitenkin nyt tyyntynyt, joten sähkökatkoja ei mahdollisesti tule enää lisää, kertoo Leppäkosken Sähkön verkostojohtoja Matti Virtanen.

Hänen mukaansa Parkanon keskustakin oli illalla ja yöllä pimeänä joitakin tunteja, mutta sinne on jo saatu sähköt. Hänen saamiensa tietojen mukaan maitotilat pärjäävät aggregaattien avulla.

Tampereella lähes 1 500 vailla sähköä

Energiateollisuuden sähkökatkoista kertova sivusto kertoo, että Suomessa on yhdeksän jälkeen keskiviikkoaamuna yli 85 000 taloutta ilman sähköä ja edelleen varhain iltapäivällä vajaat 50 000 taloutta.

Ylöjärvellä vailla sähköä on vartti yli yhdeksän aamulla yli 5 100 taloutta, Parkanossa yli 2 100 taloutta, Ruovedellä ja Kihniössä kummassakin yli 1 600, Tampereella vajaat 1 500, Kuhmoisissa yli tuhat ja Orivedellä vajaa tuhat. Sähkökatkot piinaavat useimpia kuntia.

Elenialla sähkökatkoja on yhteensä yli 27 000, Tampereen sähköverkolla lähes 1 500 ja Leppäkosken sähköllä yli 4 300.

Tämä on päivittyvä uutinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos