Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Näköislehti Tähtijutut

Ravintolaäänestyksen voittajalla on niin hyvä hinta-laatusuhde, että se kiukuttaa kilpailijoita

- Minä käyn täällä syömässä kauppahallin ilmapiirin takia. Samalla tapaan mukavia kavereita. Laskin, että olen saanut täältä vuosien aikana ainakin 20 uutta ystävää, kertoo Tampereen Kauppahallin 4 vuodenaikaa -ravintolan vakioasiakas Pentti Tuohimaa . Eikö se siis olekaan ruoka, joka tänne vetää? - No, kyllä sekin vaikuttaa ihan pikkasen..., Tuohimaa jatkaa hymynkare suunpielessään. Samoilla linjoilla ovat keskiviikkona 4 vuodenajassa lounastaneet Riikka Viljakainen ja Pirjo Aro-Nenonen . Viljakainen nauttii ennen kaikkea ravintolan kalaruoista ja mahdollisuudesta syödä lounasta vasta iltapäivällä. Myös Aro-Nenonen suosii kalaruokia ja kiteyttää ehkä osuvimmin syyn palata aina uudestaan kauppahallin lounaisnurkkaan. - Täällä ei koskaan pety. 4 vuodenajan ravintoloisija Yoni Ichterz ja keittiömestari Juho Rajamäki ovat yllättyneen iloisia Aamulehden ravintolaäänestyksen voitosta. Ravintola sai kahdeksan finalistin joukossa yli viidesosan äänistä. - Olemme yrittäneet pitää koko ajan hyvän hinta-laatusuhteen, ja itse asiassa parantaa sitä edelleen vuoden alusta lähtien, kaksikko kiittelee. Eipä siis ollut ihme, että 4 vuodenaikaa vei ylivoimaisen ykköstilan myös äänestyksen paras hinta-laatusuhde -sarjassa. - Olemme pystyneet myymään ankanrintaa, skrei-turskaa ja jäniksen koipea alle 12 eurolla. Se onnistuu, kun volyymi on riittävän suuri ja raaka-aine liikkuu. Lisäksi meillä on hyvät kontaktit raaka-aineiden toimittajiin emmekä ole sidoksissa kiinteisiin menuihin. Voimme ostaa, mitä milloinkin on saatavilla. Vuonna 2005 perustettu 4 vuodenaikaa on ollut Tampereen suosituimpia ravintoloita perustamisestaan lähtien. Vaikka sen taso on ollut koko ajan korkea, se vaikuttaa elävän nyt uutta kevättään. Siihen on ainakin kaksi syytä. Ravintolan laajennushankkeet ovat toviksi tauonneet ja ravintoloitsija Ichterz on saanut rinnalleen tosi kovan luokan tekijän. Juho Rajamäki hankki kannuksensa Hellan ja Huoneen keittiömestarina eli Arto Rastaan oikeana kätenä. Viime syksystä lähtien hän on antanut ammattitaitonsa 4 vuodenaikaa -keittiön käyttöön ja tulos alkaa näkyä. - Kyllä uusi keittiömestari tuo oman visionsa. Olen itse 12 vuoden aikana tullut varmasti monelle rutiinille sokeaksi, mutta uusi kaveri näkee asiat eri tavalla ja huomaa paikat, missä voi parantaa, Ichterz korostaa. Uudistuminen on Tampereen ravintolakilpailussa välttämätöntä. - Tampereella on jo yli 300 ravintolaa ja kilpailu on kiristynyt entisestään. Meidän valttimme on pöytiintarjoilu, kun useimmissa lounsapaikoissa asiakas joutuu hakemaan ruokansa buffet-pöydästä. 4 vuodenaikaa on vuosien aikana avannut toisen ravintolansa Pyynikille ja perustanut hallin emoravintolan kylkeen delin. Nyt alkaa taas tapahtua. - Yhdistämme hallin ravintoloidemme keittiöt, samoin asiakaspaikat. Näin saamme 4 vuodenaikaa kymmenen paikkaa lisää. Valmista pitäisi olla toukokuussa. Keittiöuudistus ja lisätilat mahdollistavat myös ruokarepertuaarin laajentamisen. - Sitten voimme valmistaa entistä ranskalaisempia ruokia kuten sorbetteja ja jäätelöitä, pateita ja terriinejä sekä salaatteja Rajamäki paljastaa. Suunnitteilla on myös Laukontorille sijoitettava grillivaunu, joka liikahtaa kesän aikana festareille. Vaikka 4 vuodenaikaa parantaa itse juoksuaan koko ajan, kokkikaksikko ei voi olla huolestumatta Tampereen ravintoloiden kilpailutilanteesta. Uusia ravintoloita perustetaan koko ajan, mutta asiakasmäärä ei kasva samassa tahdissa. - Markkina ei millään riitä. Seuraavan viiden vuoden aikana joku tippuu varmasti. Jo nyt moni ravintola kitkuttelee kitulinjalla. Ichterziä ja Rajamäkeä harmittaa myös se, että Tampereen ravintolatarjonnasta on sen laajuudesta huolimatta katoamassa sävyt. - Vaikuttaa siltä, ettei kukaan oikein uskalla lähteä tekemään mitään autenttista. Tarjonta on loppujen lopuksi liian samanlaista: hampurilaista, pihviä ja perunaa. Kaksikko uskoo, että uudistuminen tapahtuu luovan tuhon kautta. - Nuori kaupunkilainen sukupolvi on tottunut vaatimaan enemmän. Heitä kiinnostaa, mistä ruoka tulee ja kuka sen tekee. Ja tämä koskee myös oluita ja viinejä. Kun asiakaskunta on valveutunutta, pelkkä ruoalla kilpaileminen ei riitä. Pitää olla hyvä kokonaiselämys ja siihen kuuluu nin miljöö kuin palvelukin. Ravintolatarjonnan paljoudesta huolimatta Tampereella olisi vielä tilausta uudenlaiselle ravintolalle. - Kahta täällä ei ole: aitoa ranskalaista illallisravintolaa eikä aitoa kalaravintolaa. Kuuluvatko nämä kenties teidän tulevaisuuden suunnitelmiinne? - Kaikki sitä aina kysyvät, mutta näin on hyvin. Meille riittää, että järjestämmesilloin tällöin täällä hallissa illallistilaisuuksia. Paras ravintola 1) 4 vuodenaikaa, Tampere 159 (22%) 2) Napoli, Tampere 135 (18%) 3) Ravinteli Bertha, Tampere 110 (15%) 4) Heinätori, Tampere 94 (13%) 5) Ravintola C, Tampere 93 (13%) 6) Paakari, Kangasala 58 (8%) 7) Masu, Tampere 53 (7%) 8) Umami, Tampere 32 (4%) Paras etninen ravintola 1) Nanda Devi, Tampere 204 (28%) 2) Maruseki, Tampere 154 (21%) 3) Borneo, Tampere 133 (18%) 4) Masu, Tampere 127 (17%) 5) Umami, Tampere 116 (16%) Paras palvelu 1) Heinätori, Tampere 238 (32%) 2) Ravinteli Huber, Tampere 165 (22%) 3) Wine Bar&Deli 1909, Tampere 120 (16%) 4) Bar&Cidreria Inez, Tampere 106 (14%) 5) Izakaya Nomu, Tampere 105 (14%) Paras viinilista 1) Tiiliholvi, Tampere 203 (28%) 2) Gastropub Tuulensuu, Tampere 168 (23%) 3) Piemonte, Tampere 149 (20%) 4) Huber, Tampere 109 (15%) 5) Wistub Alsace, Tampere 105 (14%) Paras olutvalikoima 1) Plevna, Tampere 242 (33%) 2) Gastropub Tuulensuu, Tampere 179 (24%) 3) Konttori, Tampere 173 (24%) 4) Ukkometso, Tampere 77 (10%) 5) Huurre, Tampere 63 (9%) Paras kasvisruoka 1) Pikkubistro Kattila, Tampere 220 (30%) 2) Gopal, Tampere 183 (25%) 3) Zeytuun, Tampere 156 (21%) 4) Telakka, Tampere 110 (15%) 5) Leo, Tampere 65 (9%) Paras hampurilainen 1) Ohana Burger, Tampere 239 (33%) 2) Naughty Brgr, Tampere 158 (22%) 3) Friends&Brgrs, Tampere 136 (19%) 4) Burger Bar the Bull, Tampere 105 (14%) 5) Huber, Tampere 96 (13%) Paras pizza 1) Napoli, Tampere 320 (44%) 2) Sitko, Tampere 272 (37%) 3) Classic Pizza Tampereen Kylpylä 61 (8%) 4) Stella, Valkeakoski 51 (7%) 5) Rosso, Tampere 30 (4%) Paras hinta-laatusuhde 1) 4 vuodenaikaa, Tampere 317 (43%) 2) Pikkubistro Kattila, Tampere 165 (22%) 3) Paakari, Kangasala 96 (13%) 4) Bertha, Tampere 94 (13%) 5) Umami, Tampere 62 (8%) Näin äänestys toteutettiin Aamulehti pyysi tammikuussa 2017 ravintolasivun lukijoitaan nimeämään ehdokkaita yhdeksässä eri kategoriassa. Ehdokaslistat pohjautuvat näihin ehdotuksiin. Toimitus täydensi listoja viime vuosien ravintola-arvostelujen pohjalta. Äänestys oli avoinna aamulehti.fi:ssä 2.–15. maaliskuuta 2017. Jokainen vastaaja valitsi suosikkinsa 5–8 ehdokkaan joukosta. Omavalintaista vaihtoehtoa ei ollut. Ääniä tuli yhteensä 734.