Pekoniraparperi, flank steak ja vaahterasiirappilohi – näillä ohjeilla juhannukseksi nopeasti hyvää

Grilliruoka on parasta, kun se tehdään turhia konstailematta. Pienellä piristyksellä tuiki tuttuihinkin raaka-aineisiin saadaan juhannukseksi uusi ilme.

kaija toivonen
Pekoniraparperi, flank steak ja vaahterasiirappilohi – näillä ohjeilla juhannukseksi nopeasti hyvää

Sokerilla makeutettu karvaahko raparperi sopii hyvin rasvaisen pekonin kanssa grillattavaksi.

Juha SihtoAamulehti

Grillausreseptejä on maailma tulvillaan. Lihaa, kalaa ja kasviksia, juuri muuta ei tarvita. Usein mausteiksi riittävät suola ja pippuri, mutta pienellä virityksellä tutut raaka-aineet saavat aivan uutta syvyyttä.

Viime kesänä grillaajat nostivat somehitiksi pekoniraparperin. Hyvältä se maistuu vieläkin, ja toimii hauskana alkupalana pääruokaa valmistettaessa.

Flank steak eli naudan kuve kypsyy nopeasti ja siitä riitää useammallekin syöjälle. Nyt se saa makua kuivamarinadista eli rubista ja tarjotaan argentiinalaisen chimichurri-kastikkeen kanssa.

Lohelle annetaan makeansuolainen silaus vaahterasiirapilla ja soijalla. Lisukkeeksi sopii grillattu munakoiso, joka tarjotaan sahramijogurtin kanssa.

Ohjeet ovat neljälle ruokailijalle.

Julkaisemme tänään verkossa uusintana myös Grilliin-teemalehden. Siihen on koottu tuhti joukko kesäisiä reseptejä, maustamisvinkkejä ja kastikkeita. Mukana on myös perusteelliset ohjeet rosvopaistiuunin ja itse paistin tekemiseen. Teemalehti löytyy täältä.

Pekoniraparperit

pekonisiivuja

raparperinvarsia

sokeria

Käytä ohuet raparperinvarret sellaisenaan, isommat voi kuoria. Pätki varret 10–12 sentin paloiksi. Isot varret kannattaa halkaista.

Ripottele lautaselle hienoa sokeria. Pyörittele raparperit sokerissa niin, että ne saavat kunnollisen makean pinnan. Kiedo pekonisiivu jokaisen raparperipalan ympärille. Grillaa, kunnes pekoni paistuu rapeaksi. Herkku maistuu parhaalta, kun raparperiin jää vielä vähän purutuntumaa, joten älä ylikypsennä

kaija toivonen
Flank steak tarjotaan viipaloituna vaikkapa salaatin ja chimichurri-kastikkeen kanssa. Se käy hyvin myös tortillan tai ohuen rieskarullan täytteeksi.

Flank steak tarjotaan viipaloituna vaikkapa salaatin ja chimichurri-kastikkeen kanssa. Se käy hyvin myös tortillan tai ohuen rieskarullan täytteeksi.

Flank steak

800 g flank steakia eli naudan kuvetta

Rub (kuivamausteseos):

2 rkl ruskeaa sokeria

1 tl savupaprikaa

1 tl chilirouhetta

1 rkl valkosipulijauhetta

1 rkl jauhettua korianteria

2 tl suolaa

2 tl juustokuminaa

1 tl sinappijauhetta

Sekoita kuivat mausteet keskenään. Ei haittaa, jos kaikkia mausteita ei satu löytymään, jätä pois tai korvaa jollakin muulla.

Hiero mausteseos kauttaaltaan lihan pintaan. Pane flank steak muovipussiin ja anna maustua yön yli jääkaapissa.

Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen kypsentämistä. Grillaa mediumiksi, noin 4–5 minuuttia per puoli. Kääri liha folioon ja anna levätä 10 minuuttia. Leikkaa liha ohuiksi siivuiksi ja tarjoa.

Chimichurri

nippu lehtipersiljaa

puoli nippua korianteria

1–2 punaista chiliä

3 valkosipulinkynttä

1 dl oliiviöljyä

0,5 dl punaviinietikkaa

1 tl sokeria

1 tl suolaa

mustapippuria

Silppua yrtit, chili ja valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään, siinä se. Voit myös surauttaa kastikkeen sauvasekoittimella tai yleiskoneella.

kaija toivonen
Vain muutama ainesosa, ja lopputulos on todella herkullinen. Lohipalojen kääntelyä helpottaa, jos pujotat kaksi liotettua grillausvarrasta palasten läpi. Puiset vartaat kuitenkin palavat helposti, joten kannattaa olla tarkkana. Toki perinteisellä lastallakin pärjää mainiosti.

Vain muutama ainesosa, ja lopputulos on todella herkullinen. Lohipalojen kääntelyä helpottaa, jos pujotat kaksi liotettua grillausvarrasta palasten läpi. Puiset vartaat kuitenkin palavat helposti, joten kannattaa olla tarkkana. Toki perinteisellä lastallakin pärjää mainiosti.

Vaahterasiirappilohi

800 g lohi- tai kirjolohifileetä

1,5 dl vaahterasiirappia

1 dl soijakastiketta

3 valkosipulinkynttä silputtuna

1 tl mustapippuria

Viipaloi lohi annospaloiksi ja pane viipaleet muovipussiin. Sekoita muut ainekset kulhossa marinadiksi ja kaada pussiin kalapalojen seuraksi. Sulje pussi ja pane jääkaappiin kahdeksi tunniksi. Käännä pussia tunnin jälkeen, jotta kalat maustuvat kauttaaltaan.

Ota kala marinadista ja taputtele pinta kuivaksi talouspaperilla. Kaada marinadi kasariin ja keitä kovalla lämmöllä kokoon niin, että saat melko sakean glaseerauskastikkeen.

Grillaa lohipaloja keskilämmöllä noin neljä minuuttia per puoli. Kypsymisaika riippuu palojen paksuudesta. Kala saa jäädä sisältä meheväksi. Kun kala on kypsä, voitele pinta glaseerauskastikkeella ja tarjoile.

kaija toivonen
Sahramijogurtti antaa ruoalle herkullisen värin. Kalliin sahramin voi korvata ripauksella kurkumaa. Jos et pidä keltaisesta, mausta jogurtti raastetulla limetinkuorella ja parilla ruokalusikallisella limetin mehua.

Sahramijogurtti antaa ruoalle herkullisen värin. Kalliin sahramin voi korvata ripauksella kurkumaa. Jos et pidä keltaisesta, mausta jogurtti raastetulla limetinkuorella ja parilla ruokalusikallisella limetin mehua.

Munakoisoa ja sahramijogurttia

2 munakoisoa

oliiviöljyä voiteluun

ripaus sahramia

2 rkl kuumaa vettä

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

suolaa

1,5 dl turkkilaista jogurttia

2 rkl oliiviöljyä

lehtipersiljaa

punaista chiliä viipaleina

mustia seesaminsiemeniä

Leikkaa munakoiso reilun puolen sentin kiekoiksi. Voitele palat öljyllä. Grillaa keskilämmöllä kypsiksi, noin 6 minuuttia per puoli. Levitä viipaleet tarjoiluvadille.

Pane hienonnettu sahrami kuppiin ja kaada päälle pari ruokalusikallista kiehuvan kuumaa vettä, anna hautua 15 minuuttia. Sekoita sahramivesi, valkosipuli, öljy ja kunnon tujaus suolaa jogurttiin. Jos kastike on kovin paksua, voit lisätä siihen tilkan vettä.

Valuta jogurttia munakoisoviipaleille, koristele silputulla persiljalla, chilillä ja seesaminsiemenillä.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet