Arvio: Cafe Pispala jatkaa huipulla – nähdäänkö Tampereella lisää Vesa Leppälän ravintoloita?

Tarkastuskäynti: Kaksivuotias Cafe Pispala jatkaa suosion huipulla. Ja hyvästä syystä.

Saara Tuominen
Arvio: Cafe Pispala jatkaa huipulla – nähdäänkö Tampereella lisää Vesa Leppälän ravintoloita?

Vesa ja Yvonne Leppälä ovat hurmanneet tamperelaiset Cafe Pispalalla, kauppahallin burgeribaarilla ja omalla leipomolla. Tulossa saattaa olla vielä lisääkin Leppälöiden kädenjäljellä merkittyjä konsepteja.

Hanna Hyvärinen

Kun ravintoloitsija Vesa Leppälä suunnitteli Cafe Pispalan perustamista, siitä piti tulla pieni ja simppeli kahvila, jota olisi leppoisaa pyöritellä eläkepäivillä. Toisin kävi. Kaksi vuotta perustamisensa jälleen Cafe Pispala on täysimittainen ravintola, joka etenkin viikonloppuisin on lähes viimeistä penkkiä myöten täynnä.

- Suosio on ollut positiivinen yllätys. Vaikka ravintolamme sijaitsee vähän sivussa, ihmiset ovat löytäneet sinne hyvin. Myös palaute on ollut myönteistä. Miljöö viehättää, samoin atmosfääri ja tapamme palvella. Konsepti on ollut selvästi onnistunut ja omanlaisensa, Leppälä pohtii.

Eikä ravintoloitsija ole pysähtynyt Pispalaan. Viime vuonna avattiin kauppahalliin burgeribaari ja leipomo. Etenkin burgeritarjonta on houkutellut halliin jopa ihan uuden sukupolven edustajia. Samalla Leppälä puolisoineen ja yhtiökumppaneineen on saanut huomata pyörittävänsä yhden pienen kahvilan sijaan kahta ravintolaa ja leipomoa.

Miten siinä näin kävi?

- Tekeminen on vain ollut niin hauskaa. Kun on uran aikana ollut mahdollisuus tehdä kaikenlaista ja olla mukana monenlaisessa, näkee, että Tampereella on vielä tilaa erilaisille konsepteille.

Tarkoittaako tämä, että uusia avauksia saattaa tulla vielä lisää?

- Mitään konkreettista ei ole suunnitteilla, mutta jos löytyy hyvä paikka ja kustannukset ovat inhimilliset, niin miksi ei. Kustannukset ovat avainasia. Meille on tärkeää, että pystymme säätämään tuotteillemme asiakasystävälliset hinnat. Ei niin, että ravintolaan on varaa tulla vain, kun on aihetta juhlaan. Sinne pitää voida tulla vaikka joka viikko ilman, että se rasittaa liikaa lompakkoa.

Saara Tuominen
Ruuan teemat vaihtuvat viikoittain ja niitä ammennetaan ympäri maailmaa. &tab;Pysyvänä punaisena lankata on tarjota tuhtia lohturuokaa ja hyviä makuja.

Ruuan teemat vaihtuvat viikoittain ja niitä ammennetaan ympäri maailmaa. &tab;Pysyvänä punaisena lankata on tarjota tuhtia lohturuokaa ja hyviä makuja.

Cafe Pispala

Pispankatu 30, p. 040 7011603

Mikä: Pispalan kaupunginosan ravintolatarjonta mullistui kesällä 2014, kun pitkään maailmalla kiertänyt ravintoloitsija Vesa Leppälä tuli ja avasi piskuisen ravintolan Pispankadulle. Paikasta piti tulla kahvila, mutta lopputulos olikin täysimittainen ravintola, joka hurmasi tamperelaiset kerrasta. Ravintolan valtteja ovat olleet suurella sydämellä tehty lohturuoka, jonka teemamaa vaihtuu viikoittain, sekä viikonloppujen brunssi amerikkalaisine pannukakkuineen.

Sijainti ja miljöö: Pispankatu ei ole mikään Hämeenkatu, mutta se ei ole estänyt ihmisiä etsiytymästä ravintolaan. Cafe Pispalaan tullaan läheltä ja kaukaa.

Miljöö on sympaattinen, kuten Pispalakin. Vanha rakennus ja pienet tilat luovat lämpimän ja intiimin tunnelman. Viime kesänä valmistunut, rinteeseen porrastettu ulkoterassi viimeistelee kokonaisuuden. Tänne on aina kiva tulla.

Tunnelma: Tällä kertaa saavumme ravintolaan perjantaina alkuillasta, töiden jälkeen. Olemme edellisenä iltana tehneet varmuuden vuoksi pöytävarauksen, emmekä näköjään turhaan. Ruokailijoita on pienessä ravintolassa jo useampi pöydällinen ja siellä tällä näkyy pöytien kulmiin liimattuja vihreitä varattu-lappuja.

Varsinainen tunnelma syntyy ulko-ovelle saakka tulvivista herkullisista tuoksuista, keittiön äänistä ja henkilökunnan ja asiakkaiden jutustelusta.

Saara Tuominen
Yksi ravintolan hiteistä on tuhti suklaa-olutkakku. Sitä on valikoimassa yleensä aina.

Yksi ravintolan hiteistä on tuhti suklaa-olutkakku. Sitä on valikoimassa yleensä aina.

Ruoka ja juoma: Vierailumme osuu viikkoon, jolloin tarjolla on Rion olympialaisten kunniaksi brasilialainen ruokalista. Valittavana on muun muassa kookos-kurpitsakeittoa (8e), kinkku-kanasalaattia (13 e), lohta ja ravunpyrstöjä kookoskastikkeessa (19 e) sekä possua makkaran, mustapapujen ja riisin kanssa (17 e).

Ilta-aikaan tarjolla on myös kolmen ruokalajin menu (40 e), joka sisältää salaatin tai keiton, possu- tai lohipääruuan, vapaavalintaisen jälkiruuan kahvilan kakkuvalikoimasta sekä lasin viiniä.

Päädymme menuihin.

Kookoskurpitsakeitto on sanalla sanoen herkullista ja sopii ensimmäisiin syksyä ennakoiviin hetkiin kuin naula päähän. Salpicão-kanasalaatti on puolestaan veikeä ja yllättävän raikas yhdistelmä kinkkua, rusinoita, salaattia, ranskanperunoita ja omenakastiketta. Seuralainen tosin vähän moittii annoksen esillepanoa. Taannoisella lounaalla oli kuulemma kiinnitetty enemmän huomiota annosten ulkonäköön.

Pääruuat saapuvat pian alkuruokien jälkeen ja niistä huokuu lähes pyörryttävä valkosipulin tuoksahdus. Aina hyvä merkki.

Lohi-katkarapuannoksen lohi on paistettu varsin kypsäksi, mutta ei se silti kuivaa ole. Kookoskastike on mukavan mausteinen ja tomaattinen. Valkosipuli maistuu reilusti. Juuri tällaista ruokaa kaipaa, kun illat pimenevät ja sää kylmenee.

Possu on niin ikään herkullista. Se on pehmeää ja maistuu huolella valmistetulta.

Tässä vaiheessa täytyy myös kiitellä menun "viinipakettia". Viinit sinänsä ovat melko geneerisiä, mutta mainiota on se, että samalla hinnalla voi valita joko yhden 16 cl:n lasin yhtä viiniä tai kaksi 8 cl:n lasillista niin, että saa eri viinit alku- ja pääruualle ja silti viinin kokonaismäärä pysyy varsin maltillisena. Mainio ajatus!

Pääruokien jälkeen vatsa alkaa olla täynnä, mutta ei auta. Vitriinin suklaa-olutkakku vaatii päästä lautaselle. Toiseksi jälkiruuaksi otamme mustikka-kuppikakun. Tarjoilija muistaa kakkuja tuodessaan mainita, että suklaakakku on sitten gluteenitonta.

"Eli terveellistä, hehe."

Molemmat kakut ovat herkullisia päätöksiä hyvälle aterialla. Joskin suklaa-olutkakkua on niin iso siivu, että se vie lopulta voiton syöjästä ja jää kesken. Mielessä silti käy, voisiko jämät imuroida take away -astiaan…

Palvelu: Cafe Pispalan tarjoilusta vastaavat osin palkattu henkilökunta, osin ravintoloitsijapariskunnan perhe. Ehkä siksi vastaanotto on aina välitön ja kodikas. Pientä haparointia on siellä täällä, mutta se kompensoidaan moninkertaisesti välittömyydellä ja sympaattisuudella.

Hanna Hyvärinen

Kirjoittaja ehtii Pispalaan liian harvoin.

Lisää tähtiä

Avoinna: keskiviikosta perjantaihin kello 11–20.30, lauantaisin kello 10–21, sunnuntaisin kello 10–16. Arkisin keittiö on suljettuna kello 15–16.

Hinnat: Alkuruuat ja salaatit 8–13 euroa, pääruuat 10–19 euroa. Brunssiannokset 12–26 euroa.

Muista myös: Brunssi lauantaisin ja sunnuntaisin. Brunssilla on tarjolla muun muassa amerikkalaisia pannukakkuja.

Tuomio: Ensikäynnillä raatimme antoi Cafe Pispalalle kolme tähteä, mutta arveli, että määrä nousee, kunhan anniskeluoikeudet saadaan kuntoon ja palvelu rullaamaan. Ja näin todella tapahtuu. Melkein kutkuttaisi antaa viisikin tähteä, mutta ihan niin täydellistä ja hienostunutta meno ei ole, eikä sen oikeastaan kuulukaan olla. Cafe Pispala on paras versio itsestään juuri sellaisena kuin se on. Vähän rosoisena, mutta symppiksenä. HHHH


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • ruokakriitikoksi pyrkivä

    En käy tuollaisissa paikoissa missä en pääse loistamaan hyvällä maullani ja nirppanokkaisuudellani. Ravintolakäynti on parhaimmillaan kilpailu, jossa henkilökunta ja asiakas kisaavat siitä kumpi saa nolattua toisen.

  • Ilpo

    Hyvälle ruualle on aina tilaa. On niin paljon korkeintaan keskinkertaista väsynyttä ruokaa, jota syödessä tulee mieleen, että tekisin tämänkin itse paremmin. Näin ei koskaan käy Ohanassa. Burgeri on paras, mitä olen pitkän elämäni aikana missään syönyt. Ja niitä syöntyjä on paljon.
    Siis kiitos elämyksistä 🙂

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio