Perinteeksi muodostunut ruokatapahtuma alkoi jälleen Tampereella – tällaisia olivat pintxo-ihmisten avajais­tunnelmat 50 ravintolan tapahtumassa

Tampereen ravintoloissa voi tällä viikolla nauttia baskimaalaisista pintxoista ja livemusiikista, kun jo kymmenettä kertaa järjestettävä Tamperrada saapuu kaupunkiin.

Merja Lehtonen (vas.), Leeni Kirvesmäki, Jan Lehtonen ja Lasse Kirvesmäki maistelivat pintxoja Inez-ravintolassa tiistaina. Seurue kertoo, että Tamperrada on noteraattu myös Baskimaassa, jossa heillä on tuttavia vaihto-opintojen kautta.

30.8. 21:50

Aamulehti

Tampereen ravintoloissa saattoi tiistaina kokea palan Baskimaan kulttuuria, kun Tamperrada-tapahtuma toi tapaksia muistuttavat pintxot ihmisten maisteltavaksi.

Voidaan jo puhua perinteestä, sillä Tamperrada järjestetään tänä vuonna kymmenennen kerran.

Idea Tamperradasta lähti pintxojen alkukodista Baskimaalta ja erityisesti San Sebastiánista, jossa tapahtuman perustaja Mikko Reinikka on käynyt jo viidentoista vuoden ajan.

Kaupungissa järjestetään joka tammikuu Tamborrada-festivaali, josta myös Tampereen tapahtuman nimi on peräisin. Tänä vuonna pintxoja voi maistella 50 tamperelaisessa ravintolassa.

”Ensimmäisenä vuonna mukana oli vain kymmenen ravintolaa, eivätkä ravintoloitsijat oikein tienneet, mistä on kyse. Siitä innostus on kuitenkin lähtenyt leviämään”, kertoo Reinikka.

Pintxot toimivat käyntikorttina

Tapahtuman aikana ravintoloiden tuotoksia voi arvioida yleisöäänestyksellä, minkä lisäksi pintxoja arvioi nelihenkinen tuomaristo.

”Tarkoituksena on tuoda suomalaista ja baskimaalaista kulttuuria yhteen”, kertoo yksi tuomareista, Bilbaosta kotoisin oleva Juan Antonio Bilbao. Hän on mukana tapahtumassa neljättä vuotta.

Lisäksi tarkoituksena on tutustuttaa ja houkutella uusia asiakasryhmiä pirkanmaalaisiin ravintoloihin, jotka voivat pienten pintxojen avulla esitellä omaa profiiliaan, sanoo Reinikka.

Baskimaalaiset ovat ylpeitä gastronomiastaan ja ruokakulttuuristaan. Alueella on esimerkiksi eniten Michelin-tähden ravintoloita maailmassa pinta-alaan ja väestöön suhteutettuna, kertoo Bilbao.

Pintxot ovat kenties kuuluisin osa Baskimaan ruokakulttuuria. Tarkoituksena on seurustella ystävien kanssa viinilasi toisessa kädessä ja pintxo toisessa kädessä, selittää Bilbao.

”Rakastamme ruoan tekemistä, rakastamme syömistä ja rakastamme ruoan jakamista perheen ja ystävien kanssa.”

Tamperrada kestää tiistaista 30. elokuuta lauantaihin 3. syyskuuta.

Pekka Terävä (vas.), Anette Mellin, Juan Antonio Bilbao ja tapahtuman perustaja Mikko Reinikka arvioivat tänäkin vuonna gastronomisesti kiinnostavimman kilpailuannoksen. Annokset pisteytetään maun, ulkonäön ja innovatiivisuuden perusteella, mutta tärkeintä on Reinikan mukaan maku ja suupalan sopivuus ravintolan profiiliin.

Baskimaan San Sebastianin lähettyviltä kotoisin olevat muusikot Pello Armendariz (vas.), Izaro Andres (kesk.) ja Tomas Lizarazu (oik.) nauttivat pintxoista ja oluesta ravintola Koski Pintxossa tiistaina. Keskiviikkona he esiintyvät G-Livelabissa Tampereella, jossa kuultavassa musiikissa yhdistellään muun muassa rockia ja poppia, kertoo Armendariz.

Tamperrada on Leena Ahlqvistille (oik.) tuttu tapahtuma jo aiemmilta vuosilta, ”Hieno juttu, että tällaista järjestetään”, hän sanoo. Ahlqvistin paikalle houkutellut työkaveri Meerit Peltoniemi kuvailee tapahtumaa arjen piristykseksi.

Pertti Paski oli ehtinyt vierailla jo muutamassa ravintolassa ennen kuin hän pysähtyi Koski Pintxon terassille nauttimaan ravintolan kisapintxosta. Kiitosta sai erityisesti Periscopen lohipintxo. Nyt on hiljaisempaa, mutta aiempina vuosina on ravintoloihin joutunut jopa jonottamaan, kertoo Paski.

Pintxojen raaka-aineina voidaan käyttää esimerkiksi lammasta, possua, hanhenmaksaa tai vaikka herkkusieniä, kertoo Mikko Reinikka. Yksinkertaisimmillaan kyseessä voi olla vaikka perinteinen perunamunakas, joka koostuu perunasta, munista, sipulista ja oliiviöljystä. Kyseinen pintxo kuvattiin ravintola Dam Barissa Tampereella.

Koski Pintxon kokki Sani Lönn esitteli muun muassa broileria ja paprikaa sisältävää pintxoa, jonka kanssa on tapana nauttia esimerkiksi viiniä tai olutta. Ravintolasta pintxoja saa nimensä mukaan ympäri vuoden.

Ravintola Inezin kisapintxo muistitti sushia, mutta lohen sijasta tuorejuustoa sisältävä makupala oli kääritty serranokinkkuun.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut