Täydellinen mansikkakakku vaatii yhden yllättävän elementin – Tällä ohjeella teet huumaavan kesäkakun

Näillä kolmella reseptillä teet tuoreista mansikoista huumaavat kesäherkut, kun pistaasi, anis ja seljankukka herättävät mansikoiden parhaat puolet esiin.

Pähkinäinen ja hivenen kermainen pistaasi sopii raikkaan mansikan kaveriksi.

30.6. 17:53

Kotimainen mansikka maistuu mielestäni herkullisimmalta tuoreena ja mahdollisimman vähän käsiteltynä.

Näissä mansikkaresepteissä mansikat pääsevät esille hurmaavien kesäisten makuparien kavereina. Anis, pistaasi ja seljankukka herättelevät mansikoiden parhaat puolet esiin.

Lue lisää: Nokialaisen leipurin kakkuidea levisi somessa, eikä aikaakaan kun hän sai erikoisen työtarjouksen ulkomailta – Näin hän päätyi harrastelijasta yrittäjäksi, jonka kalenteri on syksyyn saakka täynnä

Mansikka-pistaasikakku

Mansikka-pistaasikakun pohjassa ei säästellä pistaasin määrässä. Omintakeisen makuinen, pähkinäinen ja hivenen kermainen pistaasi sopii raikkaan mansikan kaveriksi. Yhdessä ne tasapainottavat toisiaan.

Pirteän vihreä kakkupohja päällystetään kermavaahdolla, jota tukevoittaa ranskankerma. Kakku kruunataan viipaloiduilla mansikoilla. Kakkupohjan voi valmistaa etukäteen – ja vaikkapa pakastaa. Kakun päällystäminen ja koristelu kannattaa tehdä juuri ennen tarjoilua.

Resepti

Mansikka-pistaasikakku

8–10 annosta

Valmistusaika 1½ h

Pistaasikakku:

200 g kuorittuja, suolaamattomia pistaasipähkinöitä

3 kananmunaa

1½ dl sokeria

1 tl suolaa

75 g voita

1 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

200 g ranskankermaa

2 dl vispikermaa

½ dl tomusokeria

Koristeluun:

Noin 1 l mansikoita siivutettuna

Aloita kakun valmistus hienontamalla pistaasit tehosekoittimessa. Ei haittaa, vaikka osa pistaaseista jää vähän suuremmaksi rouheeksi, kunhan suurin osa pistaaseista on korppujauhon kaltaista jauhetta. Jätä pistaasijauhe odottamaan.

Vatkaa kananmunat ja sokeri jämäkäksi vaahdoksi.

Sulata voi.

Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja pistaasijauhe keskenään kulhossa.

Lisää sulaa voita sekä kuivia aineita vuorotellen muna-sokerivaahtoon varovasti nuolijalla sekoittaen. Sekoita, kunnes taikina on tasaista.

Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 22–24 cm:n irtopohjavuoka. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 160-asteisessa uunissa kypsäksi, noin 25 minuuttia tai siihen asti, kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää enää murusia. Anna pohjan jäähtyä.

Vatkaa ranskankerma, kerma ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Viipaloi mansikat.

Kun kakkupohja on jäähtynyt, siirrä se tarjoiluastialle. Nostele kermavaahto päälle. Koristele kakku mansikkaviipaleilla.

Hivenen hapokas seljankukka piristää makeiden mansikoiden ja kerman liittoa triflessä.

Mansikka-seljankukkatrifle

Mansikkatrifle maustetaan seljankukkamehusta valmistetulla hyytelöllä. Pirteä, kepeä ja hivenen hapokas seljankukka piristää makeiden mansikoiden ja kerman liittoa triflessä.

Trifleen käytetään kaupan valmista kakkupohjaa, mutta toki pohjan voi tehdä itsekin: sellaiseksi sopii vaikka pieni kääretorttupohja.

Myös kakkupohja kostutetaan seljankukkamehulla. Triflen muut kerrokset rakentuvat mehevistä mansikoista, vaniljakreemikermasta ja kermavaahdosta.

Resepti

Mansikka-seljankukkatrifle

6 annosta

valmistusaika 1h + tekeytyminen 4h

Seljankukkahyytelö:

1½ liivatelehteä

1 dl seljankukkamehutiivistettä

½ dl vettä

1 rkl sitruunamehua

Vaniljakreemikerma:

1 dl vispikermaa

1 prk (200 g) kaupan valmista vaniljakreemiä

Kermavaahto:

1 dl vispikermaa

100 g ranskankermaa

2 rkl tomusokeria

Lisäksi:

1 levy valmista kakkupohjaa

½ dl seljankukkamehua kakkupohjan kostuttamiseen

1 l mansikoita

Koristeluun:

valmiita marenkeja

mansikoita

Aloita triflen valmistaminen seljankukkahyytelöstä. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Liota vähintään 5 minuuttia.

Kiehauta seljankukkamehu, vesi ja sitruunamehu kattilassa. Nosta pehmenneet liivatelehdet kylmästä vedestä, purista ylimääräiset vedet pois ja lisää kattilaan. Ota kattila liedeltä, sekoita, kunnes liivatelehti on liuennut muiden ainesten joukkoon. Anna jäähtyä hiukan.

Pilko noin 1–1½ litran vetoisen kulhon pohjalle kolmasosa mansikoista. Lusikoi hiukan jäähtynyt seljankukkahyytelön liemi mansikoiden päälle ja anna hyytelön asettua kylmässä nelisen tuntia. Kun seljankukkahyytelö on hyytynyt, valmistele triflen muut komponentit ja kasaa trifle.

Tee vaniljakreemikerma. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita valmis vaniljakreemi nuolijalla kermavaahdon joukkoon. Jätä odottamaan.

Valmista kermavaahtoseos. Vatkaa vispikerma, ranskankerma ja tomusokeri napakaksi vaahdoksi.

Leikkaa kakkupohjasta paloja ja kostuta ne kevyesti tiivisteestä valmistetulla seljankukkamehulla.

Pilko lopuista mansikoista osa puoliksi ja loput pienemmiksi paloiksi.

Asettele puolikkaita mansikoita kulhon reunoille seljankukkahyytelön päälle. Aseta kakkupohjaa hyytelön päälle siten, että puolikkaat mansikat reunustavat kakkupohjaa.

Levitä tämän jälkeen päälle vaniljakreemikermaa.

Asettele vaniljakreemikerman päälle pilkottuja mansikoita ja mansikoiden päälle kakkupohjaa.

Levitä kakkupohjakerroksen päälle reilu kerros kermavaahtoa.

Koristele pinta marengeilla ja lopuilla mansikoilla.

Aniksen hivenen lakritsimainen maku mehevöittää makeaa mansikkaa.

Anis-mansikkapannacotta

Raikkaassa pannacotassa maistuu häivähdys anista. Anis ja mansikka ovat mainio pari, sillä aniksen hivenen lakritsimainen raikas maku ryhdistää ja mehevöittää makeaa mansikkaa.

Pannacotta kevennetään maidolla ja tarjoillaan mansikoiden kanssa. Mansikat maistuvat sellaisenaan, mehustettuna pienellä tupsauksella tomusokeria tai ne voidaan soseuttaa. Tässä pannacottassa on juuri sen verran liivatetta, että se hyytyy lasissa. Jos haluat tehdä kumottavan pannacotan, lisää liivatteen määrää yhdellä.

Resepti

Anis-mansikkapannacotta

6–8 annosta

valmistusaika 15 min + hyytyminen 4h

Pannacotta:

2½ liivatelehteä

4 dl kuohukermaa

¾ dl sokeria

1 rkl kokonaisia aniksia

2 dl täysmaitoa

Tarjoiluun ja koristeluun:

½ l mansikoita

1 rkl tomusokeria

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Kaada kerma kattilaan ja mittaa joukkoon sokeri ja anikset. Kiehauta, ota pois liedeltä ja anna seoksen maustua viitisen minuuttia.

Siivilöi anis pois kerman joukosta ja lämmitä kerma uudelleen kiehuvaksi.

Nosta kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon pehmenneet liivatteet, joista olet puristellut ylimääräisen veden pois. Sekoita, kunnes liivatteet ovat liuenneet kerman joukkoon.

Kaada lopuksi joukkoon maito ja sekoita hyvin.

Kaada seos pieniin tarjoilukulhoihin tai laseihin ja anna hyytyä kylmässä vähintään neljä tuntia.

Tarjoile pannacotta pilkottujen ja tomusokerilla kevyesti mehustettujen mansikoiden kanssa.

Vinkki: Myös mansikkasose sopii pannacotan seuraan. Sekoita mansikat ja tomusokeri kulhossa ja soseuta ne sauvasekoittimella.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut