Kananmuna kuuluu pääsiäiseen kuten uudet perunat juhannuspöytään. Ja hyvä niin, sillä arkisesta ja edullisesta raaka-aineesta saa loihdittua monenlaisia herkkuja juhlapöytään. Näistä resepteistä löytyy brunssipöydän tähti, mutta krepit, turkkilainen pizzapiiras ja tomaattikastikkeessa kypsyneet munat maistuvat myös lounasruokina.
Mutta miksi munia syödään etenkin pääsiäisenä?
Lintujen munat ovat vuosituhansia vanhoja symboleja. Niihin on liitetty ajatuksia esimerkiksi hedelmällisyydestä, elämän alusta ja keväisestä uudelleensyntymisestä. Munia on annettu lahjaksi, mutta myös esimerkiksi uhrattu pelloille paremman sadon toivossa.
Jo valmiiksi merkityksiä sisältäneistä linnunmunista tuli myöhemmin kristinuskossa ylösnousemuksen symboli.
Munien syömisellä pääsiäisenä on ollut myös käytännön sanelema puoli: kirkollisen paaston aikana ei saanut syödä munia – ja kun paasto pääsiäisenä päättyi, munia oli kertynyt jo melkoinen varasto.
Näissä resepteissä kananmunaa säestävät maut Välimeren ympäristöstä. Kokeile tomaattisessa kastikkeessa haudutettuja munia, paista munat ranskalaisten kreppien täytteeksi tai leivo turkkilaiset pizzapiirakat ja viimeistele ne munilla.
Hummus eli kikherneistä tehty tahna on kaikkien herkkusuiden huulilla juuri nyt. Suosion salaisuus piilee simppelissä valmistustavassa ja miedohkossa maussa, johon on helppo yhdistää muita raaka-aineita.
Erityisen ajankohtaista on yhdistää hummus muihin ruokiin. Oheisen ohjeen inspiraatio on helsinkiläisestä Hummus Bar -ravintolasta, jossa tahnan kanssa tarjoillaan shakshukaa eli tomaatti-paprikakastikkeessa haudutettuja munia.
Hummus + shakshuka
4 annosta
valmistusaika 20 min + 35 min
4 dl hummusta (kaupan valmista tai itse tehtyä)
Shakshuka:
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
2 suippopaprikaa
2 rkl oliiviöljyä
3 rkl tomaattipyreetä
½ tl harissatahnaa
1 tl juustokuminaa
2 prk (yhteensä 800 g) kokonaisia kirsikkatomaatteja
1 tl suolaa
1 tl sokeria
½ tl mustapippuria myllystä
4 kananmunaa
1 dl lehtipersiljaa tai korianteria hienonnettuna
Tarjoiluun:
maalaisleipää
(viimeistelyyn halutessasi dukkah-mausteseosta ja kuivattuja kukkia)
1. Tee shakshuka. Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi paprika.
2. Kuullota sipulit pehmeäksi öljyssä isossa paistinpannussa tai kattilassa. Lisää paprikat ja jatka paistamista muutama minuutti.
3. Lisää mukaan tomaattipyree, harissa ja juustokumina. Sekoittele. Kaada joukkoon kirsikkatomaatit. Painele ne rikki kauhalla. Kiehauta seos ja vähennä lämpö miedohkolle. Anna porista noin 30 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes kastike on sakeaa.
4. Mausta seos suolalla, sokerilla ja pippurilla. Tee kastikkeeseen neljä koloa. Riko munat niihin. Peitä kannella ja anna kypsyä 5 minuuttia tai siihen asti, kunnes munat ovat haluamasi kypsyisiä.
5. Laita hummusta lautasille. Nosta päälle kastiketta ja munia. Viimeistele halutessasi dukkah-seoksella ja kuivatuilla kukilla. Tarjoa leivän kanssa.
Resepti: Sanna Kekäläinen
Ranskalaiset krepit
Kananmuna on oiva täyte moneen asiaan. Kuten vaikka ranskalaisiin kreppeihin, joissa kinkku ja juusto saavat päällyksen paistetusta kananmunasta. Letut taitellaan neliöiksi rullaamisen sijaan, ja niiden kanssa tarjoillaan salaattipinaattia. Täydellinen lounas, pikkupala tai pääroolin esittäjä aamiaiselle syntyy helposti.
Täytettä voi varioida syöjien ja jääkaapin sisällön mukaan. Kokeile esimerkiksi kylmäsavuhärkää, savulohta tai paistettuja sieniä.
Juustolla, kinkulla ja kananmunalla täytetyt krepit taitellaan neliöiksi ranskalaiseen tapaan.
4 annosta
valmistusaika 30 min + 1 h taikinan tekeytymiseen
2 kananmunaa
3 dl kevyt- tai täysmaitoa
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl hiutalesuolaa
2 rkl voisulaa
Paistamiseen:
voita
Täyte:
4 kananmunaa
1 dl maukasta juustoraastetta, esimerkiksi gruyèrea
4 viipaletta kinkkua tai kylmäsavuhärkää
Tarjoiluun:
salaattipinaattia
1. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon maito ohuena nauhana, koko ajan vatkaten. Sekoita joukkoon jauhot, suola ja voisula. Laita taikina jääkaappiin vähintään tunniksi.
2. Paista taikinasta pannulla (halkaisija noin 21 cm) ohuita lettuja voissa. Pidä letut lämpiminä folion alla.
3. Paista täytteeseen tulevat munat pannulla haluamaasi kypsyyteen.
4. Nosta lettujen keskelle juustoraastetta, kinkkua ja kananmuna. Taittele reunat osittain täytteen päälle siten, että letusta tulee neliön muotoinen. Tarjoa salaattipinaatin kanssa.
Resepti: Sanna Kekäläinen
Kananmuna-pide eli turkkilainen pizza
Onko se pizza, onko se piiras vai onko se leipä? Soikeanmuotoinen pide on kaikkien näiden herkullinen yhdistelmä. Turkkilaisessa pizzapiiraassa on runsaasti juustoa, joten se muistuttaa myös georgialaista hatsapuria. Tässä reseptissä täytteen päälle rikotaan vielä kananmuna.
Turkkilaisen pizzapiiraan voi viimeistellä kananmunalla.
6 kpl
valmistusaika 25 min + paistamiseen ja kohottamiseen 1 h
Pohja:
1½ dl vettä
noin 5 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
¾ tl suolaa
¾ tl sokeria
3 rkl oliiviöljyä
Täyte:
2 valkosipulinkynttä
4 pienehköä lehtikaalinlehteä
1 rkl oliiviöljyä
4 rkl turkkilaista jogurttia
1 kananmuna
1 ps (125 g) mozzarellaa
1 pkt (200 g) fetajuustoa
150 g vuohenjuustoa isosta pötköstä
½ tl kuivattua chiliä myllystä
Lisäksi:
6 kananmunaa
(yrttejä)
1. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä lämpöisemmäksi. Sekoita kuivahiiva, suola ja sokeri pieneen määrään jauhoja. Lisää seos veteen. Alusta joukkoon loput jauhot. Lisää öljy, kun lähes kaikki jauhot ovat mukana taikinassa.
2. Peitä kulho kelmulla. Kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi (noin 45 minuuttia.)
3. Tee täyte. Kuori ja hienonna valkosipuli. Revi lehtikaali pieniksi paloiksi.
4. Paista valkosipulisilppu öljytilkassa pannulla kypsäksi. Lisää joukkoon lehtikaali ja paista sekoitellen muutama minuutti. Nosta pannu levyltä ja yhdistä lehtikaaliseos jogurtin ja kevyesti vatkatun munan kanssa.
5. Raasta mozzarella, murustele feta ja vuohenjuusto. Yhdistä jogurttiseokseen. Mausta chilillä.
6. Jaa kohonnut taikina kuuteen osaan. Kauli palat jauhotetulla pöydällä soikioiksi. Levitä juusto-lehtikaaliseosta taikinoille. Taita reunoja sivuista hieman koholle ja nipistä yhteen päädyistä.
7. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 8 minuuttia. Ota pelti uunista ja riko muna kunkin pizzan päälle. Kypsennä vielä ainakin 5 minuuttia tai siihen asti, kunnes pohja on kypsä ja kananmuna on haluamassasi kypsyydessä.
8. Viimeistele oreganolla tai muilla yrteillä. Voit myös halutessasi valuttaa hieman pestoa piirakoille.
Vinkki: Oikaise ja käytä pohjaan valmista tuorepizzataikinaa.
Resepti: Sanna Kekäläinen