Kalakeitto on kauden todellista herkkua: vikkelässä arkikeitossa on japanilaisia makuja, viikonlopun juhlava madekeitto kruunataan sahramilla - Ruoka - Aamulehti

Kalakeitto on kauden todellista herkkua: vikkelässä arkikeitossa on japanilaisia makuja, viikonlopun juhlava madekeitto kruunataan sahramilla

Japanilaistyyppinen kulhokeitto valmistuu vikkelästi arkenakin. Haukipyöryköitä sisältävä seljanka vaatii hieman enemmän aikaa, mutta maku on mahtava. Madekeitto sopii viikonloppuun.

Sahrami tekee madekeitosta kellertävän.­­

4.2. 17:25

Kansallista kalakeittopäivää vietetään jälleen ensi viikon tiistaina. Tässä on kolme erityyppistä soppaa, jotka taatusti maistuvat kalakeiton ”juhlapäivänä” tai vaikka viikonloppuherkkuna.

Jos haluat keiton pöytään vikkelästi, tee trendikäs kulhokeitto. Misokeittoaineksista ja valmiista kalaliemestä kuumennetaan maukas liemi, joka kaadetaan nopeasti kypsyvien kasvisten, siitakesienien, keitettyjen nuudelien ja paistettujen kuhafileiden päälle.

Kulhokeiton kasvikset voivat olla oikeastaan mitä vain nopeasti kypsyvistä vihanneksista edelliseltä aterialta tähteeksi jääneeseen raastesalaattiin.

Ota kuhafileet huoneenlämpöön ainakin varttia ennen paistamista lämpenemään, jolloin ne pikaisesti paistettaessa kypsyvät tasaisesti myös sisältä.

Japanilainen kulhokuhakeitto valmistuu vikkelästi.­­

Japanilainen kulhokuhakeitto

4 annosta

valmistusaika 20 min

1 l valmista kalalientä

4 annospussia (72 g) misokeittoaineksia

2–3 rkl soijakastiketta

1 rkl miriniä, hunajaa tai agavesiirappia

1 rs (150 g) siitakesieniä

2 kevätsipulia

1 rs (70 g) pinaattia

100 g soba- tai ramennuudeleita

Paistetut kuhafileet:

300 g nahattomia kuhafileitä

2 rkl rypsiöljyä

½ tl suolaa

Kuumenna kalaliemi. Lisää joukkoon misokeittoainekset, soijakastike ja mirin. Kiehauta kuumaksi.

Huuhtele ja viipaloi siitakesienet ja kevätsipulit. Huuhtele pinaatti. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaisen ajan ja valuta lävikössä.

Leikkaa isot kuhafileet puoliksi. Paista öljyssä pannulla pari minuuttia molemmin puolin fileen paksuudesta riippuen. Mausta suolalla.

Nosta lautasille nuudeleita, sieniä, pinaattia ja kuhafileet. Kaada päälle misokeittolientä. Lisää kevätsipuli.

Haukipyörykät kypsyvät seljankaliemessä.­

Haukipyörykkäseljanka

Tomaattinen seljankaliemi kestää hyvin vähän voimakkaammankin kalan makua. Kuuman keiton joukkoon nostetaan kypsymään haukimurekemassasta pyöriteltyjä palleroita – hieman kuin siskonmakkarakeitossa konsanaan.

Keitossa on tekemistä, mutta valmistusta voi tarvittaessa nopeuttaa esimerkiksi tekemällä haukimurekemassan edellisenä iltana jääkaappiin valmiiksi.

4 annosta

valmistusaika 60 min

Haukimureketaikina:

400 g nahattomia haukifileetä

1 dl kermaa

2 rkl korppujauhoa

1 kananmunaa

1 tl suolaa

ripaus mustapippuria

Keitto:

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

2 suolakurkkua

1 dl hienonnettua tilliä

2 prk (à 500 g) paseerattua tomaattia

2 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

2 rkl pieniä kapriksia

2 rkl sitruunamehua

Lisäksi:

tuoretta tilliä, ranskankermaa

Valmista ensin haukimureketaikina. Jauha nahattomat haukifileet hienoksi monitoimikoneessa. Lisää joukkoon kerma, korppujauhot ja muna. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyöräytä tasaiseksi taikinaksi. Nosta haukimurekemassa kylmään siksi aikaa, kun valmistelet keiton.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuutioi suolakurkut. Hienonna tilli.

Kaada kattilaan paseerattu tomaatti ja vesi. Lisää kasvisliemikuutiot, sipulit, valkosipulit, suolakurkut, tilli ja kaprikset. Kiehauta, keitä 30 minuuttia. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Lisää sitruunamehu.

Pyörittele mureketaikinasta pieniä pyöryköitä vedellä kostutetuin käsin. Nostele pyörykät keiton joukkoon kypsymään. Kypsennä kannen alla keskilämmöllä noin 10 minuuttia.

Viimeistele tuoreella hienonnetulla tillillä. Nostele annosten päälle halutessasi nokare ranskankermaa.

Resepti: Suvi Rüster

Made kypsyy hiljalleen kiehuvassa liemessä hajoamatta. ­

Made-Sahramikeitto

Viikonlopun kruunaa talvikauden mahtavimmasta kalasta, mateesta, tehty hienostuneen makuinen keitto. Aromeina siinä on muun muassa sahrami, appelsiinikuori ja fenkoli.

Kalaliemi keitetään kokonaisesta nyljetystä mateesta. Kun keität lientä, anna sen kiehua kattilassa hiljalleen ja miedolla lämmöllä. Tällöin kala ei rikkoudu liemen joukkoon. Kuori pinnalle muodostuva vaahto reikäkauhalla, jotta liemestä tulee mahdollisimman kirkas. Kun liemi on valmista, kala riivitään ruodottomaksi ja liemi siivilöidään keittopohjaksi.

4 annosta

valmistusaika 60 min

Kalaliemi:

1 (noin 1 ½ kg) made (nyljetty, sisälmykset ja kidukset poistettu)

1½ l vettä

½ keltasipuli

2 tillin oksaa

½ tl valkopippuria

1 laakerinlehti

2 tl karkeaa merisuolaa

Keittoon:

500 g perunoita

2 porkkanaa

1 pieni fenkoli

2 dl kuivaa valkoviiniä

1 ps (0,5 g) sahramia

1 tl luomuappelsiinin raastettua kuorta

2 dl kuohukermaa

(ravunpyrstöjä)

1 dl hienonnettua tilliä

Huuhtele made kylmällä vedellä ja nosta isoon kattilaan. Kaada päälle kylmä vesi.

Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi. Mittaa kaikki liemen ainekset kattilaan. Kiehauta ja keitä 20 minuuttia miedolla lämmöllä niin, että seos hiljalleen porisee. Kuori pinnalle muodostuva vaahto reikäkauhalla pois.

Sillä aikaa, kun liemi kiehuu, kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Halkaise ja huuhtele fenkoli, leikkaa pieniksi paloiksi.

Nosta made liemestä leikkuulaudan päälle. Siivilöi liemi ja kaada takaisin puhdistettuun kattilaan. Irrota mateen liha ruodoista.

Mittaa kalaliemen joukkoon valkoviini. Lisää kasvikset. Keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes porkkanat ja perunat tuntuvat kypsiltä.

Lisää sahrami, appelsiinin raastettu kuori ja kuohukerma. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää tilli ja ruodottomat madepalat sekä halutessasi ravunpyrstöt. Nosta kattila liedeltä ja peitä kannella. Anna tekeytyä viitisen minuuttia ennen tarjoilua.

Reseptit: Suvi Rüster

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?