Kolumni: Pizza senza glutine, kiitos! Näin löysin saapasmaasta keliaakikolle sopivaa evästä - Ruoka - Aamulehti

Kolumni: Pizza senza glutine, kiitos! Näin löysin saapasmaasta keliaakikolle sopivaa evästä

23.8.2019 7:00

Lomamatkalla takuuvarma harmituksen aiheuttaja on liian kova nälkä.

Etenkin keliaakikon elämä on ulkomailla joskus hankalaa. Hän kun ei saisi livetä yhtään ruokavaliostaan tai suolinukka alkaa kiukutella.

Vehnää löytyy yllättävistä paikoista. Kun kielitaito ei välttämättä ole aina kohdallaan ja ravintolan merkinnät usein hyvin puutteelliset, on tilanne helposti vatsaa vääntävä.

Pizzan, pastan ja muiden vehnäherkkujen luvatussa maassa Italiassa ei tunnu olevan keliaakikkoja. Tai sitten he eivät käy ravintoloissa.

Pienistä kyläpahasista ei juuri gluteenitonta pizzaa löydä, mutta isommissa kaupungeissa, kuten Roomassa tai Napolissa, on mahdollista herkutella myös gluteenittomasti. Jotta herkuttelu onnistuu, kannattaa ensin hieman googletella, sillä soveltuvia ravintoloita ei ihan joka kulmalle riitä.

Viime Rooman matkalla tutkin yli 30 ravintolan ruokalistat, joista kahdella oli tarjolla gluteenitonta pizzaa. Kannattaa tarkkailla pienellä painettua tekstiä menun alarekisteristä.

Pizzan synnyinsijoilla Napolin Via dei Tribunalilla pizzerioita on kymmenen metrin välein. Loputtomien pizzapaikkojen ja ahdistavien sisäänheittäjien miinakentän seasta pilkistää yllättävä mainos: Pizza senza glutine, glutein-free pizza.

Hämmennyn nälän uuvuttamana ja sanon tarjoilijalle: "Pizza senza glutine, kiitos." Finnitalian ja naurun remakan seasta lisään vielä "Quattro Stagioni, per favore". Pizzeria Vesi pyöräyttää herkullisen gluteenittoman pizzan. Kolmen euron lisämaksusta tietenkin.

Suomessa takuuvarman gluteenittoman hampurilaisen saa McDonald'sista tai Burger Kingistä. Italiassa ei jälkimmäisen ravintolan listalle ole vielä saatu gluteenitonta sämpylää. McDonald'sista sellainen löytyi, mutta se oli pakattu muovikääreeseen ja lämmitetty mikrossa.

Ihan helppoa ei ole Italiassa gluteenittomasti herkutella. Täytynee siis keskittyä antipastoon, carneen, pesceen ja tietenkin gelatoon. Niillä se nälkäkiukku estetään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos