Näillä yksinkertaisilla vinkeillä tarjoat juhlavieraillesi elämyksiä - Ruoka - Aamulehti

Unohda booli ja vakuuta vieraasi drinkeillä – Pakastimesta löytyvät marjat ja syksyn omenasato täydentävät kotibaarisi

Kotibaarimikon kannattaa ensimmäisenä kurkata omaan jääkaappiinsa tai pakastimeensa, sillä usein tarpeelliset drinkkitarpeet löytyvät lähempää kuin uskoisikaan.

5.11.2018 19:00

Elettiinpä mitä aikaa vuodesta tahansa, aina on syytä juhlaan. Syksyn ja alkutalven etu meille suomalaisille on se, että monessa kodissa pakastimet notkuvat marjoista ja omenasatoakin saattaa vielä olla jäljellä.

Jos juhlat ovat tulossa ja tuskanhiki tirahtaa otsalle juomapuolta pohtiessa, kannattaa ensimmäisenä kurkistaa keittiön kylmäkaappeihin.

–Hyvä juomasekoitus muodostuu väristä, ulkonäöstä, tuoksusta ja mausta. Yksi tärkeimmistä asioista on lasi, ja mitä erikoisempi sellainen, sen parempi. Drinkin voi tarjota kristallilasista tai vaikka lasipurkista, mutta viinilasikin on aina trendikäs ja tyylikäs, opastaa baarimestari Tuomas "Jamppa" Järvinen.

Kaunis lasi ja jäät sekä tietenkin asianmukainen tarjoilu ovat Jamppa Järvisen mukaan olennainen osa onnistunutta cocktail-kokemusta.

Jäitä, jäitä ja jäitä

Makujahan on tunnetusti yhtä monta kuin on vierastakin, joten pitäisikö olla mietoa vai tuhdimpaa, katkeraa vai karvasta, makeaa vai hapanta? Mahtaisiko kenellekään kelvata Old fashioned, Daiquiri, Kelkka vai kenties Mummon tossu?

Cocktail-opuksia on turha opetella ulkoa, sillä yksinkertaisillakin aineksilla pääsee pitkälle ja jos juomassa on yhtään pohjoismaista twistiä (kuten nyt vaikka marjoja), sille voi antaa muodikkaan nimen etuliitteellä "Nordic".

Drinkki ei myöskään ole tänä päivänä pelkkä juoma, vaan sen halutaan tuottavan elämyksiä. Jos elämys on suurempi, kuin mitä osataan odottaa, onnistuu juhlanjärjestäjä todennäköisesti korjaamaan potin.

Kauniiden lasien ja marjojen tai hedelmien lisäksi kotibaarimikko tarvitsee vain jonkinlaista kirkasta viinaa ja hapollista mikseriä sekä paljon, paljon jäitä. Niitä muuten löytyy nykyään pusseittain monen perusmarketin pakastealtaasta.

–Perusajatus on se, että lasin pohjalle tulevat hedelmät, marjat tai muut, joko sellaisinaan tai kevyesti murskattuna. Sen jälkeen lasi täytetään jäillä, jotka saavat aina juoman näyttämään houkuttelevammalta. Viina kaadetaan lasiin jäiden läpi, ja lopuksi juoma pidennetään mikserillä.

Jos drinkki sheikataan, se tulee aina tehdä ennen kuin siihen lisätään hiilihapollista juomaa. Muuten voi käydä niin, että suurin osa juomasta päätyy lasin sijaan baarimestarin päälle.

Käytä kaikki, mitä pystyt

Ruokatrendien tapaan myös juomapuolella suositaan nose–to–tail-ajattelua, mikä vapaasti suomennettuna voisi olla vaikkapa "päästä varpaisiin".

Raaka-aineet käytetään siis mahdollisimman monipuolisesti hyödyksi, ja vähennetään samalla jätteen määrää. Esimerkiksi hedelmistä voidaan puristaa mehua mikseriksi ja kuoren eteerisiä öljyjä makuvivahteeksi.

Kuorisuikaleet ja hedelmäliha sopivat koristeeksi, tai jos oikein taloudelliseksi haluaa heittäytyä, tarpeeksi tukevan kuoren voi kovertaa ja käyttää drinkkilasina.

Lisäksi kannattaa muistaa sekin, etteivät alkoholia kaihtavat tai autonkuljettajan rooliin päässeet piittaa aina pelkästä limsasta.

Tyylikkäät ja maistuvat alkoholittomat cocktailit, jotka nykyään myös mocktaileina tunnetaan, valmistuvat yhtä helposti kuin alkoholilliset ja antavat vaikutelman, että juhlan isäntä tai emäntä välittää myös vesiselvistä vieraistaan.

Ja ei kun kokeilemaan

Tästä voit napata talteen muutaman Jamppa Järvisen reseptin, joilla pääset hyvään alkuun juhlavieraidesi lumoamisessa.

Mummonmarja ja naapurin omena -rommi

Laita mummon marjasekoitus (tai mitä pakastimestasi löytyykään) lasin pohjalle. Heitä joukkoon naapurin puusta näpistettyjä omenalohkoja, ja murskaa kevyesti murskaimella tai vaikka puukauhan päällä. Täytä lasi jäillä. Mittaa 4 senttilitraa (tai snapsilasillinen) vaaleaa tai tummaa rommia ja kaada se lasiin. Sheikkaa, jos uskallat. Pidennä juoma lasin reunaan asti ginger alella ja koristele omenalohkoilla.

Mummonmarja ja naapurin omena -rommi.

Nokian Nordic Rose Gin

Laita punaviinilasin pohjalle jäisiä tai tuoreita marjoja ja yhdestä kahteen limelohkoa. Täytä lasi jäillä. Lisää joukkoon 4 senttilitraa giniä, ja sekoita. Pidennä puoliksi ruusulimonadilla ja puoliksi tonicilla, ja koristele limelohkoilla.

Nokian Nordic Rose Gin.

Mocktail Mojito

Purista limelohkoja lasin pohjalle ja lisää mukaan kourallinen tuoreita mintunlehtiä. Täytä lasi jäillä, ja pidennä juoma hiilihapotetulla minttuvedellä. Nostele ainekset sekaisin lusikalla, ja koristele mintunlehdellä tai limellä.

Mocktail Mojito.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos