Pirkanmaan paras olut vuonna 2018 valittiin Siurossa - Ruoka - Aamulehti

Pirkanmaan paras arkituoliolut löytyi – käyttötarkoituksen mukaisten sarjojen voittajat löytyivät Tampereelta

Koski-Baarin ravintoloitsija Tuomas Järvinen, voittoisan Plevnan tarjoilja Kiia Koskela sekä olutmestari Henri Parkkila, ynnä ylituomarina toiminut Suomen Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen iloitsevat pirkanmaalaisesta olutkulttuurista ja sen vahvuudesta.

18.10.2018 19:53

Harvassa paikassa olut maistuu niin hyvältä kuin Siurossa. Runoilijan sanoin: "Koska Siurossa on eri meininki." Siksi Pirkanmaan Parhaat oluet 2018 makusteltiin juuri siellä, syksyn kultaamassa koskimaisemassa.

Tavoitteena oli löytää ensinnäkin Pirkanmaan Paras Arkituoliolut, joka on helposti nautittava ja sopii mihin tahansa tilanteeseen.

Siihen, kun jano on suunnaton, ja kun tarvitaan kuohuvaa suunnannäyttäjää palauttamaan ihmispolon vaellus tilaan, jossa elämää pystyy jatkamaan jälleen onnellisena siitä, että maailmassa on jotain niin hyvää ja sulostuttavaa kuin olut.

Vähemmän hengästyttävän määritelmän mukaan toiseksi haluttiin löytää Pirkanmaan Paras Juhlapöytäolut. Sellainen, joka saa ne parhaiden ystävien kanssa vietettävät ikimuistoiset hetket maistumaan vieläkin paremmilta.

Voittajat

Pirkanmaan Paras Olut -kisa järjestettiin 17.10.2018 Siurossa, ravintola Koski-Baarissa. Kilpailussa valittiin Pirkanmaan Paras Arkituoliolut 2018, sekä Pirkanmaan Paras Juhlapöytäolut 2018.

Voittajiksi valikoituivat arkisarjassa Tampere Brewing & Distilling Co:n "American Lager" sekä juhlasarjassa Plevnan "Siperia Imperial Stout".

Tuomareina toimivat Markku Konttinen ja Maritta Leppälä Hämeen Tummat ja Vaaleat -seurasta, Seppo Parviainen ja Ilkka Mäkilä Salhojankadun Olutseurasta, Lari Junkkari ja Terhi Koivuniemi Olutseura Lutherista, Pekka Nieminen ja Sami Pihlavirta Viholan Vaahtopäistä sekä Tero Eriksson ja Teppo Nummela isäntäseura Siuron Tuiskeesta.

Kilpailun ylintä valtaa käytti Suomen Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen.

Järjestävä olutseura Siuron Tuiske kutsui mukaan 8 pirkanmaalaista panimoa. Tuomareiksi pyydettiin pirkanmaalaisten olutseurojen jäseniä.

Kukin panimo sai osallistua molempiin sarjoihin, mutta vain yhdellä oluella per sarja.

Tehtävän piti siis olla helppo, ja kaiken kunnossa siinä vaiheessa, kun päivä kääntyi ehtooksi ja tuomarit henkäisivät olutlaseistaan ensinuuhkaisut – puhumattakaan hetkestä, jolloin he antoivat huuliensa liukua olutlasiensa reunojen yli maistaakseen ensimmäiset suulliset.

Kilpailu toteutettiin vakiintuneen käytännön mukaan sokkotestinä, joten tuomarit eivät tienneet minkään oluen valmistajaa tai nimeä etukäteen.

Selvää oli vain se, että jokainen panimo oli valinnut kilpailuoluensa hyvin tarkkaan. Esillä olivat todellakin parhaat ja siten tuomariston kommentit äityivätkin hyvin mielenkiintoisiksi.

–Niin vaikeata, niin vaikeata tehdä valintoja. Nämä kaikkihan ovat hyviä.

–Pirkanmaalla tehdään hyviä oluita.

–Eikä vain hyviä vaan erinomaisia. Jopa täydellisiä!

Kuulostaa hurjalta, mutta kouluarvosanoilla arvioiduille oluille ropisi jopa täysiä kymppejä.

Piste-erot jäivät lopulta äärimmäisen pieniksi. Pirkanmaan Paras Arkituoliolut -tittelin vei nimiinsä panimoalan tuoreimpiin kuuluva tulokas Tampere Brewing & Distilling Co oluellaan "American Lager".

Pirkanmaan Paras Juhlaolut on puolestaan Plevnan "Siperia Imperial Stout".

Kaikki muut panimot sijoittuivat oluillaan jaetulle toiselle sijalle.

Kilpailussa ylituomarina toiminut Suomen Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen ihasteli PPO -kisan luovaa otetta, jossa oluita ei jaoteltu sarjoihin perinteiseen tyyliin oluttyyppien mukaan.

–Pidin ideasta, että sarjat voivat olla tällaisiakin ja jaottelu on tehty oluen käyttötarkoituksen mukaan, Lehtinen toteaa.

Yleisö sai kokemuksena haluamansa ja niin saivat tuomaritkin.

–Jännittävä tilanne lähteä tuomaritehtäviin, mutta olen hyvilläni siitä, että valitsin itsekin ykkösiksi kummankin sarjan voittajat, Siuron Tuiskeen Teppo Nummela toteaa.

–Hyviä oluita ja mielenkiintoisia makuja, kiittelee niin ikään järjestävän seuran Tero Eriksson.

–Voittanut arkituoliolut oli myös minun valintani.

Koski-Baarin ravintoloitsija Tuomas Järvinen oli tapahtuman onnistumisesta varsin mielissään.

–Yhdessä Olutseura Siuron Tuiskeen saimme vietyä pirkanmaalaista olutkulttuuria ja samalla koko Suomen olutkulttuuria aimo annoksen eteenpäin.

–Ensi vuonna Pirkanmaan Paras Olut valitaan jälleen, mutta tapahtumaa aikaistetaan elokuuhun, Tuomas Järvinen lupaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut