Mitä eroa on mandarinilla, klementiinillä ja satsumalla? - Ruoka - Aamulehti

Mitä eroa on mandarinilla, klementiinillä ja satsumalla?

Mandariini on klementiinin ja satsuman "äiti".

24.12.2016 16:16

Jouluna kulhot tätytetään oransseilla herkuilla, joita kutsutaan usein miten sattuu. Tiesitkö, mitä eroa oikeasti on mandariinilla, klementiinillä ja satsumalla?

Mandariini Sitruspuiden sukuun kuuluva mandariini on peräisin Kiinasta, mutta sitä viljellään nykyisin eri puolilla maailmaa.

Hedelmässä on runsaasti siemeniä, joten mandariineja ei juurikaan suomalaisissa kaupoissa myydä.

Kaupoissa on tarjolla mandariinista jalostettuja lajikkeita, kuten satsumia ja klementiinejä. Niitä nimitetään usein virheellisesti mandariineiksi. Se on jäänyt arkikieleen yleisnimitykseksi kaikille pikkusitrushedelmille.

Klementiini Klementiini on välimerenmandariinin ja vanhan appelsiinilajikkeen risteymä. Se on lähes siemenetön.

Sen kuori ja hedelmäliha ovat oransseja ja hedelmäliha mehukasta. Klementiinin kuori irtoaa helposti.

Satsuma Japanista tuleva satsuma muodostaa oman lajinsa Citrus unshiu. Satsuma poikkeaa monin tavoin tavallisesta mandariinista (Citrus reticulata).

Hedelmät ovat siemenettömiä ja hyvin mehukkaita. Kuoren pinta on sileä ja kiiltävä. Muodoltaan satsumat ovat matalia ja litteitä.

Satsuma on kaikista sitrushedelmistä aikaisin, sillä ensimmäiset kypsyvät jopa syyskuussa ja loput viimeistään loka-marraskuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut