Vegesiivistä syntyi haloo: Miksi kasvisruoan pitää näyttää ja maistua lihalta? - Ruoka - Aamulehti

Vegesiivistä syntyi haloo: Miksi kasvisruoan pitää näyttää ja maistua lihalta? – Vegaanin herkkua olivat ennen kanankoivet ja grillikylki

Tältä näyttävät vegesiivet. Tässä on uusi vegaaninen mättöruoka, jolla tuntuu olevan suuri odotusarvo.

25.1.2019 19:49 | Päivitetty 25.1.2019 19:54

Tampereen Tesomalla toimiva kasvisruokayritys Vegem on tuomassa markkinoille vegesiipiä yhdessä Siipiveikkojen kanssa.

Vegesiivet ovat kananmakuisia seitanpalluroita, jotka on uppopaistettu. Seitan on vehnän proteiinista ja kikhernejauhosta valmistettu elintarvike, jota käytetään niin kylmissä kuin lämpimissäkin ruoka-annoksissa.

Esimerkiksi joulumarkkinoille Vegem valmisti 7 500 seitankinkkua.

Tuskin Aamulehden Moro-liite ehti uutisoida vegesiivistä tällä viikolla, kun juttukommentissa ja sosiaalisessa mediassa alkoi kiehunta: Miksi kasvisruoan pitää näyttää ja maistua lihalta?

–En todellakaan ymmärrä, miksi kasvispöperöä pitää väkisin nimittää liharuuan mukaan sitä matkien. Eivätkö vegeintoilijat osaa olla rehellisiä, kysyy nimimerkki Mooses.

Hän huomauttaa, että vegesiipi ei voi olla siipi, koska se ei ole minkään linnun siipi, eikä vegepulla voi olla vegelihapulla, koska siinä ei ole lihaa.

–Mikä on syy, että kasvisruokien pitää eri tavoin ”jäljitellä” liharuokia? Jos on päättänyt syödä kasvisruokaa, ei kai sitä ”kinkkuna” tarvitse syödä, jatkaa toinen kommentoija.

Lihajalosteita matkiva kasvisruoka tuntuu suorastaan ärsyttävän lihansyöjiä. Miksi kasvissyöjät eivät pure rehdisti porkkanaa, vaan grillaavat soijanakkeja?

Lue lisää:

Maistoimme tesomalaisia vegesiipiä, raadilta hyväksyvä mutta kumimaisuutta korostava tuomio – "Teimme ne, koska haluamme tukea tamperelaista ruokakulttuuria"

Liha on hyvää

Soitan Vegaaniliiton puheenjohtajalle Karla Lopille. Hän selvästi ilahtuu kuullessaan vegesiivistä.

–Tuskin maltan odottaa, että pääsen maistamaan tätä uutta vegaanista herkkua sinne Suomen siipipääkaupunkiin!

Loppi tietää kokemuksesta, että vegaanin mieltymys lihaa muistuttaviin tuotteisiin herättää ärtymystä.

–Tämä on todella usein esitetty kysymys. Usein siihen liittyy enemmän ärtymystä kuin ihmettelyä. Ehkä lihansyöjät pelkäävät, että olemme viemässä heidän lihaisia herkkujaan.

Nyt on pakko kysyä ihan suoraan: Miksi te vegaanit ette voi tyytyä herkulliseen kasvisruokaan?

–Vastaus on tietysti se, että esimerkiksi minun omaa lempiruokaani olivat aiemmin kanankoivet ja grillikylki, Loppi täräyttää.

Suurin osa kasvissyöjistä on kasvissyöjiä eettisistä syistä eikä siksi, että liha olisi heidän mielestään pahaa.

Loppikaan ei ryhtynyt kymmenen vuotta sitten vegaaniksi sen tähden, ettei hän pitäisi lihan mausta tai koska hän haluaisi syödä vain vihanneksia.

–Harmikseni nämä minun herkkuni kuitenkin vaativat toisilta elämän ja aiheuttivat paljon kärsimystä. Jos on saatavilla samanlaisia makuja ilman tätä huonoa puolta, niin nautin niitä mielelläni.

Veganismi ei pohjimmiltaan ole ruokavalio, vaan elämäntapa, jossa pyritään välttämään kaikkea eläimille vahingollista toimintaa.

Ruokaan liittyy perinteitä

Loppi muistuttaa, että nakki, pyörykkä ja pihvi eivät ole synonyymejä lihalle vaan ruoan muodolle.

Ihmisillä on myös ruokaan liittyviä tapoja, tottumuksia ja mieltymyksiä.

–Lihapullat liittyvät lapsuuden muistoihin ja kinkku joulupöytään. Joulu tuntuu oikealta, kun pöydässä on kinkku ja laatikoita. Kyse on perinteistä.

Tärkeää on myös se, että vegesiipien maku olisi mahdollisimman lähellä aitoa esikuvaansa.

–Näin minä tietysti toivon. Tosin joidenkin ruokien kanssa on käynyt niin, että kun niitä on ollut kymmenen vuotta syömättä, sitä makua ei enää kaipaakaan. Siitä on jo täysin vieroittunut.

Loppi kertoo, että hänellä näin on käynyt esimerkiksi lehmänmaidon kanssa.

–Se maistuu ihan hirvittävälle, lehmänkakalle ja navetalle!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut