Viikinsaaren ravintola sai Aamulehden ravintolakriitikolta neljä tähteä - Ruoka - Aamulehti

Onko tässä Tampereen paras kesäravintola?

Viikinsaaren ravintola on taas voimissaan. Miljöö hehkuu eleganssia ja ruoka on uusien vetäjien ansiosta noussut aivan uudelle tasolle.­

13.7.2017 20:00

Mikä: Viikinsaaren ravintola uudistui täksi kesäksi, kun Hopealinjojen ravintolatoimenjohtajana aloitti muun muassa Vinoteca Piemonten keittiömestarina ja Ahlmanin ravintolapäällikkönä kunnostautunut Anette Mellin. Ravintolan keittiöstä vastaa Olli Piirainen.

Sijainti ja miljöö: Ravintola sijaitsee saaressa, joten sinne päästäkseen pitää joko maksaa 13 euroa laivamatkasta tai ostaa vene. Parinkymmenen minuutin lauttamatka Tampereen Laukontorilta kannattaa, sillä perillä on kuin paratiisissa. Ravintolaa ympäröi Pyhäjärvi lähes joka puolelta, ja varsinkin kauniissa säässä miljöö on niin hyvä kuin parhaimmillaan voi vain olla Järvi-Suomen kesässä. Komea ravintolarakennus on vuodelta 1900, joten historia havisee nurkissa. On suuri onni, että tällainen paikka on säilynyt.

Uskoisitko, että tämä rakennus on seisonut paikallaan jo 117 vuoden ajan?­

Tunnelma: Voin vain hämmästellä, kuinka vähän ravintolassa on asiakkaita kesän kauneimpana lauantai-iltana. Melkein käy sääliksi paikalle varta vasten vaivautunutta brasilialaista bossanova-duoa. Kabinetti sen sijaan on täynnä juhlakansaa ja terassilla viipyilee kolmisenkymmentä illanistujaa.

Ruoka ja juoma: Täydellisesti valmistettuja Napue gin tonic -aperitiiveja siemaillessamme ruokalista vaikuttaa varsin suppealta, mutta se kesäravintolalle sallittakoon. Onpa helpompi valita. Siispä aloitamme illallisemme Pyhäjärvilautasella (12,50) ja tomaatti-juustopiiraalla (9). Kalalautanen on viehättävä yhdistelmä Nygrenin sinappisilakkaa, cevicheä ja savusärkimoussea. Kala maistuu ja osaset ovat riittävän erilaisia myös tekstuuriltaan. Raija Asunnan 160 vuotta vanhaan juureen leipoma ruisleipä korostaa annoksen suomalaisuutta ja paikallisuutta. Kerrassaan verraton aloitus aterialle. Samaa voi sanoa seuralaiseni juustopiiraasta. Annos on juuri ruokahalua herättävän kokoinen ja poikkeuksellisen maukas. Tuoreet tomaatit ja rucola antavat annokselle raikkautta. Vain friteeratut porkkanalastut onnahtavat hieman. Olisin mieluummin nauttinut ne reilun rapeina.

Viikinsaaren parsarisotto on erinomaisen onnistunut. Mouhijärven Savuhilma antaa annokselle syvyyttä ja särmää.­

Kolmesta pääruokavaihtoehdosta jätämme pihvin pois ja tilaamme paistettua siikaa (21) sekä parsarisottoa (20). Eikä kaduta. Optimikypsyyteeni nahan kanssa paistettu siika tarjoillaan vihreän parsan, hollandaisekastikkeen ja lämpimän peruna-korvasienisalaatin kera. Annos on yksinkertaisen kaunis, parsa napakkaa, kastike maultaan ja rakenteeltaan hyvin onnistunut, ja kukapa voisi moittia korvasienen ihastuttavaa aromia, vaikka hiekka vähän rouskuikin hampaissa. Lehtikaali kruunaa kokonaisuuden.

Parsarisotossa Viikinsaaren keittiö on ottanut mittavan haasteen vastaan. Mutta homma vaikuttaa olevan hyvin hallussa. Risotto on saanut rasvansa Mouhijärven Herkkujuustolan Savuhilmasta ja kuinka upeasti se sopiikaan risottoriisin kanssa yhteen. Lopputulos on rasvaisen herkullinen, juuri sopivan kostea ja sekä kokonaisina että paloina tarjoiltavat vihreät parsat napakan maistuvia. Tämä oli kesän paras risotto yhdessä 4 vuodenaikaa -ravintolan kanssa.

Raparperia, artesaanijäätelöä ja marenkimuruja on kesäinen, raikas ja erittäin maistuva.­

Jälkiruokina jaemme keskenämme juustolautasen (8) ja jäätelö-raparperiannoksen. Paikalliset juustot tarjoillaan tarkasti oikean lämpöisenä, miten ei voi Tampereella pitää itsestäänselvyytenä. Varsinkin Ahlmanin sinihomejuusto osoittaa, millaista juusto-osaamista näillä kulmilla hallitaan. Artesaanijäätelön ja rapsakkaan raparperin yhdistelmä hipoo täydellisyyttä. Muodikas marenki kruunaa annoksen.

Lopuksi totean ripaus ihailua äänessäni, että ravintolan keittiö tuotti tämän illalliselämyksen tilanteessa, jossa keittiö uuni oli mennyt hetkeä aiemmin rikki.

Ravintolan viinilista painottuu vahvasti vanhaan maailmaan, ja sen laatijalla on ollut näkemystä. Valitsemme premier cru Chablis'n, joka ikävä kyllä tarjoillaan liian lämpimänä ja tylsistä laseista, vaikka lasikaapista löytyy myös laadukkaampaa tavaraa. Pyynnöstämme lasit vaihdetaan, samoin Chablis.

Palvelu: Viikinsaarella on ongelma, mutta sen onneksi se lienee helposti ratkaistavissa. Yritämme tehdä ravintolaan hyvissä ajoin pöytävarausta sekä sähköpostin että facebookin kautta, mutta viesteihin ei ehditä vastata. Kun epäonneksemme myöhästymme taksiongelman takia laivasta, emme keksi, mihin soittaa, kun Hopealinjojen toimisto on mennyt kiinni jo edellispäivänä kello 16. Ravintolan puhelinnumero oli tuolloin vielä niin vaikeasti löydettävissä, että sitä ei löytänyt edes numerotiedustelu. Viinikompastelua lukuun ottamatta palvelu oli poikkeuksellisen reipasta ja ystävällistä. Ruoantulo tosin kesti, mutta sieltä se saapui juuri ennen kuin olisin alkanut pitkästyä. Hieman jään hämmästelemään sitä, että viimeinen laiva saaresta lähtee jo 21.30. Keskikesällä ilta-auringossa viihtyisi pidempäänkin.

Puhelinta vaille neljä tähteä

Mikä: Ravintola Viikinsaari, Tampere, p. 010 422 5600, info@hopealinja.fi.

Avoinna 13. elokuuta asti: ti-la 10-21.30, su 10-18.30, lisäksi ma 3.-24.7. klo 10-18.30.

Hinnat: alkuruoat 9-12,50, pääruoat 20-28 ja jälkiruoat 8-9 euroa.

Erityistä: Viikinsaaren ravintolan terrassilla on eri ruokalista (hinnat 14,5-18 euroa).

Tuomio: Viikinsaari on ottanut edellisen arviokäyntini (2013) jälkeen valtavan harppauksen. Keittiön taso kilpailee vakavasti mantereen parhaiden ravintoloiden kanssa ja suurin osa annoksista oli poikkeuksellisen onnistuneita. Upea miljöö, kiinnostava viinilista, kohtuulliset hinnat ja reipashenkinen palvelu tukevat ruokaelämystä hienosti. Tampere ansaitsee ainakin yhden näin korkeatasoisen kesäravintolan. Jos joku vielä vetäisi saareen puhelinlinjan, tässä antamani neljä tähteä olisi ansaittu: ★★★★.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?