Kolme miestä tuomittiin poikkeuksellisen laajasta huumeiden salakuljetuksesta ja levityksestä – vyyhti lähti purkautumaan asiakkaan nukahdettua taksiin

Taksiin nukahtaneen henkilön hallusta löytynyt amfetamiini johdatti poliisin poikkeuksellisen laajan huumeiden salakuljetuksen ja myynnin äärelle.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa tuomittiin kansainvälisen huumeliigan jäseniä 23. toukokuuta.

Aamulehti

Pirkanmaan käräjäoikeudessa tuomittiin kolme kansainvälisen huumeliigan tekijää tänään tiistaina 23. toukokuuta. Suomeen salakuljetettiin suuria määriä amfetamiinia, kokaiinia ja MDMA-tabletteja. Huumeet lähetettiin Alankomaista, ja ne oli pakattu paineilmakompressoreiden sisälle. Huumeita salakuljetettiin yhteensä useita kymmeniä kiloja.

Huumausainevyyhti lähti purkautumaan Tampereen Hervannassa, kun matkustaja oli nukahtanut taksin takapenkille eikä kuljettaja ollut saanut tätä hereille. Taksin kuljettaja oli soittanut hätäkeskukseen.

Taksiin nukahtaneen henkilön hallusta oli löytynyt puolisen kiloa amfetamiinia, jonka alkuperäksi paljastui laaja huumausaineliiga. Rikosten tekoaika on vuosina 2021–2023 Helsingissä, Tuusulassa, Tampereella ja Turussa.

Huumeet pakattiin ja lähetettiin Alankomaista, josta ne oli lähetetty rahtina Helsinkiin ja Turkuun. Tämän jälkeen huumeet siirrettiin edelleen Tuusulaan ja Vantaalle rikollisten vuokraamiin Airbnb-asuntoihin, joissa huumeita säilytettiin ja joista niitä välitettiin eteenpäin.

Lue lisää: Asiakas nukahti Tampereella taksiin ja poliisi paljasti mittavan huumeiden salakuljetuksen Hollannista

12 vuotta ja 6 kuukautta vankeutta

Patrick Johannes Philip Kok tuomittiin neljästä törkeästä huumausainerikoksesta 12 vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen. 1998 syntynyt Kok oli osallistunut huumeiden salakuljettamiseen Alankomaista Suomeen useita kertoja viime vuonna. Tämän lisäksi Kok osallistui huumeiden myymiseen Suomessa.

Ensimmäinen huume-erä lähetettiin Suomeen toukokuussa 2022, jolloin Kok vastaanotti 21 kiloa amfetamiinia.

Toisen huume-erän Kok vastaanotti kesäkuussa, jolloin Alankomaista lähetettiin taas kompressoreihin kätkettynä kilo kokaiinia, lähes 38 000 MDMA-tablettia sekä 13 000 amfetamiinitablettia.

Kok vastaanotti kolmannen huume-erän heinäkuussa, ja tuolloin Suomeen tuotiin kuusi kiloa amfetamiinia, kaksi kiloa kokaiinia ja 19 740 MDMA-tablettia.

Kok tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 10 000 euroa kuljetuserää kohti.

Kuusi vuotta vankeutta

Uthman Ghannou tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta kuuden vuoden vankeuteen.

Vuonna 2000 syntynyt Ghannou on ostanut ja myynyt alankomaiselta myyjältä vuonna 2021 hankkimiaan huumeita viidellä eri kerralla. Ghannou myi yli 4000 MDMA-tablettia.

Tammikuussa 2022 Ghannou oli ostanut jälleen alankomaalaiselta myyjältä 1880 MDMA-tablettia, joita hän on myynyt pienemmissä erissä.

Tämän lisäksi hän on kesä-syyskuun aikana hankkinut useissa erissä yhteensä kaksi kiloa amfetamiinia, 200 grammaa kokaiinia sekä 8500 MDMA-tablettia, jotka hän oli saanut Kokilta.

Ghannou tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 70 000 euroa, jossa on huomioitu takavarikoituja käteisvaroja 46 585 euroa.

Kolme vuotta ja neljä kuukautta vankeutta

22-vuotias Aleksi Julius Grönberg tuomittiin kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen.

Myös Grönberg on hallussapitänyt ja osallistunut huumeiden myymiseen. 2022 alkuvuoden aikana Grönberg on myynyt noin 100 grammaa marihuanaa, joitakin grammoja amfetamiinia sekä yhden tabletin Subutexia.

Tämän lisäksi Grönbergin hallusta on löytynyt muutamia grammoja amfetamiinia ja marihuanaa, klonatsepaami-tabletteja, Rivotril-tabletteja, Subutexiä sekä Buprenorphine-laastareita, jotka poliisi takavarikoi heinäkuussa 2022.

Grönberg oli niin ikään hankkinut noin puoli kiloa amfetamiinia Uthman Ghannoulta. Poliisi takavarikoi Grönbergin hallusta 440 grammaa amfetamiinia.

Grönberg jatkoi huumausainerikoksia vielä viime vuoden loppupuolella sekä tämän vuoden alussa. Grönbergiltä takavarikoitiin vielä tämän vuoden tammikuussa 243 grammaa amfetamiinia. Hän on myynyt ja yrittänyt myydä huumausaineita Telegram-pikaviestisovelluksen välityksellä.

Grönberg on aiemmin tuomittu Pohjois-Savon käräjäoikeudessa lukuisista rikoksista, kuten useista huumausainerikoksista, vaarallisen esineiden hallussapidoista sekä ampuma-aserikoksen yrityksestä. Ehdollisen vankeusrangaistuksen täytäntöönpanon vaikutus nyt annettuun tuomioon on noin puoli vuotta.

Rahanpesusyyte kaatui

Kokin, Ghannoun ja Grönbergin lisäksi vuonna 2001 syntynyt nainen tuomittiin perusmuotoisesta huumausainerikoksesta 50 päiväsakkoon, joka tekee hänen tuloillaan 300 euroa.

Nainen tuomittiin huumausaineiden hallussapidosta ja myymisestä. Hän oli välittänyt gramman amfetamiinia kaverilleen, pitänyt toisen henkilön kanssa hallussaan 2,3 grammaa amfetamiinia, jotka häneltä takavarikoitiin kotoaan tämän vuoden tammikuussa.Tämän lisäksi hänen hallustaan löytyi Subutex-tablettaja.

Syytettynä oli myös yhden tuomitun puoliso, toinen vuonna 2001 syntynyt nainen, jota syytettiin törkeästä rahanpesusta. Naisen epäiltiin ottaneen vastaan ja pitäneen hallussaan rikollisin keinoin hankittuja varoja.

Naisen epäiltiin ottaneen tuomitulta puolisoltaan säilytykseen yhteensä yli 46 000 euroa huumekaupasta saatua rahaa. Rahat olivat löytyneet kotietsinnässä viime vuoden syyskuussa tuomitun ja naisen hallussa olevasta asunnosta kassakaapista, johon heillä molemmilla oli pääsy.

Syyte törkeästä rahanpesusta hylättiin eikä naista tuomittu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut