Helsingin Puotilan ampuja tuomittiin yli kymmeneksi vuodeksi vankeuteen

Syyttäjä oli vaatinut miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta.

Henkirikos tapahtui marraskuussa 2022 Helsingin Puotilassa.

| Päivitetty

STT

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Helsingin Puotilan ampujan murhan sijaan taposta.

Syyttäjä oli vaatinut 55-vuotiaalle miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Käräjäoikeus katsoi, että mies oli harkinnut tekoaan etukäteen. Sen mukaan murhasyytettä vastaan puhuivat kuitenkin muun muassa tekoon liittyneet paniikinomaiset piirteet ja toivottomuus, jotka olivat seurausta mieheen kohdistuneesta uhkailusta ja painostuksesta.

Syytetty ampui kuoliaaksi toisen miehen viime marraskuussa keskellä päivää Helsingin Puotilan vierasvenesataman lähistöllä. Uhri oli syntynyt vuonna 1988.

Syytetty kertoi oikeudessa, että uhri oli uhkaillut häntä ja hänen perhettään. Syytetyn mukaan uhri oli väittänyt hänen olevan velkaa jopa 200 000 euroa, koska hänen ystävänsä oli vasikoinut uhrin osallisuudesta erääseen rikokseen.

Syytetyn mukaan uhri oli aiemmassa tapaamisessa uhkaillut häntä puukolla ja sen jälkeen soitellut sekä lähettänyt uhkaavia viestejä hänelle. Syytetty kertoi pelänneensä itsensä ja perheensä puolesta. Hän sanoi, että oli käyttänyt tapaamisen jälkeen suojaliivejä ja oli hankkinut tuttavaltaan aseen itsensä ja perheensä turvaksi. Mies oli myös kertonut uhkauksista useille ystävilleen sekä oli ollut yhteydessä poliisiin.

Ei ollut mahdollisuutta puolustautua

Syytetyn mukaan marraskuisen tapaamisen tarkoituksena oli sopia maksuohjelmaa tekaistulle velalle. Käräjäoikeuden mukaan syytetty aloitti teon kuitenkin hyvin nopeasti autosta noustuaan.

”(Uhrilla) ei ole ollut mitään mahdollisuutta puolustautua (syytetyn) tekoa kohtaan. (Syytetty) on ensimmäisen, (uhrin) rintakehää kohti ammutun laukauksen jälkeen tähdännyt ja ampunut (uhria) selkään tämän yrittäessä paeta paikalta. Ase on ollut järeä. Käräjäoikeus toteaa, että näiltä osin teko osoittaa kylmäveristä tarkoitusta tappaa”, oikeus kirjoitti tuomiossaan.

Syytetty soitti ampumisen jälkeen itse hätäkeskukseen, ja hänet otettiin kiinni tapahtumapaikalta. Hän kiisti syytteen murhasta, mutta myönsi aiheuttaneensa uhrin kuoleman hätävarjeluna. Oikeus ei tätä uskonut.

Oikeuden mukaan aseen hankkiminen ja valmistelevat toimenpiteet viittasivat suunnitelmalliseen ja määrätietoiseen toimintaan. Oikeus kuitenkin huomioi, että teon taustalla vaikutti mieheen kohdistunut painostus.

”Vaikka (syytetyn) oli katsottu ennalta harkinneen tekoaan, totesi käräjäoikeus, että surmaamiseen oli liittynyt paniikinomaisia piirteitä ja toivottomuutta, joka oli ollut seurausta (syytettyyn) kohdistuneesta painostuksesta. Teossa ei myöskään käytetty sellaista väkivaltaa, jota oikeuskäytännössä on vakiintuneesti pidetty murhan tunnusmerkistölle tyypillisenä. Näillä perusteluilla käräjäoikeus katsoi, ettei (syytetyn) syyksi luettua rikosta sen moitittavuudesta huolimatta voitu rinnastaa oikeuskäytännössä tyypillisesti murhiksi katsottuihin henkirikoksiin”, oikeus sanoi tuomiosta antamassaan tiedotteessa.

Ei saapunut käräjille

Käräjäoikeus tuomitsi Jari Kalervo Veijolan taposta ja ampuma-aserikoksesta yhteiseen 10,5 vuoden vankeuteen.

Henkirikosoikeudenkäynnissä oli määrä käsitellä myös Veijolaan kohdistunutta kiristystä. Kiristysasian käsittely kuitenkin siirtyi, koska siitä syytetty mies ei saapunut oikeudenkäyntiin.

Miehen syytetään kiristäneen Veijolaa yhdessä uhrin kanssa. Hänen syytteelleen ei ole toistaiseksi saatu sovittua käsittelypäivää käräjäoikeudessa.

Poliisi on kertonut, että henkirikoksen tutkinnassa tuli ilmi kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. MTV:n uutisten tietojen mukaan kaikki kolme miestä liittyvät lakkautettuun rikollisjärjestö United Brotherhoodiin (UB). Murhasta syytetty ja ampumisen uhri eivät MTV:n uutisten mukaan olleet UB:n jäseniä, mutta heillä on ollut tiiviit yhteydet ryhmään.

Kiristyksestä syytetty mies taas on ollut UB:n jäsen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut