Oikeuskäsittely poliisien syytteistä alkaa – syyttäjän mukaan Elokapinan mielenosoituksen hajottamiseen ja kaasusumutteen käyttöön ei ollut perusteita

Syytteessä on seitsemän poliisia. Syytteet koskevat virkavelvollisuuden rikkomisia ja pahoinpitelyjä sekä yllytystä näihin rikoksiin.

Poliisi siirsi ympäristöliike Elokapinan mielenosoittajia ajoradalta Pitkälläsillalla Helsingissä perjantai-iltana 14. lokakuuta 2022. Kuva ei liity tiistaina alkavaan oikeuskäsittelyyn.

Helsingin käräjäoikeus alkaa tänään käsitellä poliisien saamia syytteitä ympäristöliike Elokapinan mielenosoituksesta.

Mielenosoitus järjestettiin Helsingissä Kaisaniemessä lokakuussa 2020. Poliisi käytti kaasusumutetta mielenosoittajia vastaan, kun nämä eivät totelleet poliisin käskytystä siirtyä pois ajoradalta.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe nosti tapahtuneesta syytteet seitsemää poliisia vastaan. Rappen mukaan perusteita mielenosoituksen hajottamiseen ei ollut eikä kaasusumutteen käyttö ollut puolustettavaa.

Syytteet koskevat virkavelvollisuuden rikkomisia ja pahoinpitelyjä sekä yllytystä näihin rikoksiin. Pahoinpitelystä syytetään kolmea poliisia. Jutussa on asianomistajina eli epäiltyinä uhreina yhteensä 16 mielenosoittajaa, joihin ruumiillisen väkivallan epäillään kohdistuneen.

Kaikki poliisit ovat kiistäneet epäillyt rikokset.

”Täysin passiivinen vastarinta”

Rappen mukaan syytteissä on kyse ensinnäkin siitä, oliko poliisilla oikeus hajottaa mielenosoitus.

”Kokoontumislaissa on säännökset siitä, että mielenosoitukseen saa puuttua vasta sitten, jos siitä aiheutuva haitta on kohtuutonta. Tässä tapauksessa olen arvioinut, että mielenosoituksesta ei sellaista kohtuutonta haittaa ainakaan vielä tuossa vaiheessa ole ollut, että poliisi olisi voinut alkaa siirtää mielenosoittajia”, Rappe sanoi viime kesänä syytteet nostettuaan.

Toiseksi syyttäjä arvioi poliisin voimankäyttöä tilanteessa.

”Vaikka katsottaisiin, että olisi ollut oikeus alkaa heitä siirtää, niin oliko silloin puolustettavaa eli laillista käyttää paprikasumutetta vai ei. Tältä osin olen syytteessä katsonut, että kun on tällainen mitään vaaraa aiheuttamaton, täysin passiivinen vastarinta, niin ainakaan tuossa vaiheessa tuollaisen voimankäyttövälineen käyttö ei ollut puolustettavaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut