Helsingin käräjäoikeus alkaa tänään käsitellä poliisien saamia syytteitä ympäristöliike Elokapinan mielenosoituksesta.
Mielenosoitus järjestettiin Helsingissä Kaisaniemessä lokakuussa 2020. Poliisi käytti kaasusumutetta mielenosoittajia vastaan, kun nämä eivät totelleet poliisin käskytystä siirtyä pois ajoradalta.
Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe nosti tapahtuneesta syytteet seitsemää poliisia vastaan. Rappen mukaan perusteita mielenosoituksen hajottamiseen ei ollut eikä kaasusumutteen käyttö ollut puolustettavaa.
Syytteet koskevat virkavelvollisuuden rikkomisia ja pahoinpitelyjä sekä yllytystä näihin rikoksiin. Pahoinpitelystä syytetään kolmea poliisia. Jutussa on asianomistajina eli epäiltyinä uhreina yhteensä 16 mielenosoittajaa, joihin ruumiillisen väkivallan epäillään kohdistuneen.
Kaikki poliisit ovat kiistäneet epäillyt rikokset.
”Täysin passiivinen vastarinta”
Rappen mukaan syytteissä on kyse ensinnäkin siitä, oliko poliisilla oikeus hajottaa mielenosoitus.
”Kokoontumislaissa on säännökset siitä, että mielenosoitukseen saa puuttua vasta sitten, jos siitä aiheutuva haitta on kohtuutonta. Tässä tapauksessa olen arvioinut, että mielenosoituksesta ei sellaista kohtuutonta haittaa ainakaan vielä tuossa vaiheessa ole ollut, että poliisi olisi voinut alkaa siirtää mielenosoittajia”, Rappe sanoi viime kesänä syytteet nostettuaan.
Toiseksi syyttäjä arvioi poliisin voimankäyttöä tilanteessa.
”Vaikka katsottaisiin, että olisi ollut oikeus alkaa heitä siirtää, niin oliko silloin puolustettavaa eli laillista käyttää paprikasumutetta vai ei. Tältä osin olen syytteessä katsonut, että kun on tällainen mitään vaaraa aiheuttamaton, täysin passiivinen vastarinta, niin ainakaan tuossa vaiheessa tuollaisen voimankäyttövälineen käyttö ei ollut puolustettavaa.”