Kolme vangittiin epäiltyinä turvallisuus­salaisuuden paljastamisesta – tehtailivat videoita salaisista tunneli­sodista, asiantuntijan mukaan tarina oli ”poikkeuksellisen omaperäinen”

Poliisi epäilee, että kolmikko on jakanut somessa myös salaisiksi luokiteltuja tietoja. Epäillyt olivat eduskuntaehdokkaina kristallipuolueen ja VKK:n riveistä.

| Päivitetty

STT

Oulun käräjäoikeus vangitsi perjantaina kaksi miestä ja yhden naisen todennäköisin syin epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan kolmikon epäillään sosiaalisessa mediassa julkaisseen tai keränneen salassa pidettäväksi luokiteltavia tietoja. KRP:n tutkinnanjohtaja Jukka Nurmenniemi ei kertonut tarkemmin, minkälaisista tiedoista on kyse tai miten siviilien epäillään saaneen niitä haltuunsa.

”Epäilemme, että julkaistut tiedot ovat luonteeltaan sellaisia, että ne ovat omiaan aiheuttamaan vakavaa haittaa Suomen huoltovarmuudelle, maanpuolustukselle ja turvallisuudelle”, Nurmenniemi sanoi.

Nurmenniemi ei kertonut tarkkaa tekoaikaa, mutta hänen mukaansa rikollisen toiminnan epäillään jatkuneen ”pidempään”. Käräjäoikeuden vangitsemispäätöksissä tekoajan aluksi on merkitty 1. tammikuuta 2021 ja tekopaikaksi Oulu.

Nurmenniemi ei ottanut kantaa siihen, ovatko epäillyt kiistäneet rikosepäilyt poliisille.

Kaikki eduskuntavaaliehdokkaita

Epäillyistä kaksi oli eduskuntavaaleissa kristallipuolueen ehdokkaina ja yksi Valta kuuluu kansalle (VKK) -puolueen ehdokkaana. Ketään heistä ei valittu eduskuntaan.

Mikko Antero Vapa, 45, ja Anne Maria Oikarinen, 37, olivat ehdolla kristallipuolueesta Oulun vaalipiirissä. Heistä Vapa sai runsaat 200 ääntä ja Oikarinen runsaat sata. Marko Heikki Vapa, 45, sai VKK:n ehdokkaana Lapin vaalipiirissä myös runsaat sata ääntä. Vapat ovat veljeksiä ja Oikarinen Mikko Vapan puoliso.

Aamulehti julkaisee epäiltyjen nimet poikkeuksellisesti jo esitutkintavaiheessa, koska heitä on epäilty maanpetosrikoksiin rikoslaissa kuuluvasta teosta sinä aikana, kun he olivat ehdolla eduskuntavaaleissa.

Kristallipuolueen puheenjohtaja Juho Lyytikäinen pitää rikosepäilyjä valitettavina. Hänen mukaansa epäillyt tulivat puolueen jäseniksi puolisen vuotta sitten. VKK:n puheenjohtaja Ano Turtiainen sanoi, ettei tiedä asiasta mitään eikä voi sitä kommentoida.

Julkaisseet salaliittovideoita netissä

Epäillyt ovat jakaneet salaliittoteorioita sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi eräällä Youtubessa julkaistulla videolla he kertovat ”maailmanlaajuisesta tunnelisodasta” ja kertovat selvittäneensä sen takia Helsingin tunneleita. Useilla videoilla veljekset puhuvat myös muun muassa Suomen sotilaskohteiden lähistöllä olevista tunneleista.

Turvallisuussalaisuuden paljastamisesta tuomitaan vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta. Rikosnimike on sama, josta kaksi Helsingin Sanomien toimittajaa tuomittiin alkuvuodesta Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeudenkäynti koski lehden joulukuussa 2017 julkaisemaa artikkelia ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua juttusarjaa, jotka käsittelivät Puolustusvoimien Viestikoekeskusta ja sotilastiedustelua.

”Helsingistä pääsee tunnelia pitkin ainakin Ivaloon”

Turvallisuussalaisuuden paljastamisesta epäilty kolmikko kertoi sosiaalisessa mediassa seuraajilleen, että maailmassa käydään huippusalaista, maanalaista ”tunnelisotaa”, jota käyvät tahot ovat myös salaisia. Kolmikko piti tehtävänään selvittää, mitä tapahtuu.

Salaliittoteorioihin erikoistunut tutkijatohtori Niko Pyrhönen kertoi perjantaina uskovansa, että kolmikko sai inspiraatiota joistain Yhdysvalloissa leviävistä salaliittoteorioista. Kyse oli hänen mukaansa kuitenkin ”poikkeuksellisen omaperäisestä” tarinasta.

Jossakin kolmikko ilmeisesti kuitenkin paljasti jotain arkaluontoista, koska se johti heidän vangitsemiseensa.

”Käsittääkseni he puhuvat myös sellaisista tunneleista, jotka ovat oikeasti olemassa ja liittyvät joko Suomen huoltovarmuussuunnitelmiin tai väestönsuojeluun. En tiedä, ovatko he voineet vahingossakin paljastaa jotain sellaista, mikä on luokiteltu salaiseksi, vai tahallaan”, Pyrhönen mietti.

Eräällä Youtube-videollaan he esimerkiksi sanoivat nähneensä omin silmin Pohjois-Suomessa yhden ”tunnelin, jonka sisäänkäyntiä reserviläiset valvoivat”.

”Helsingistä pääsee tunnelia pitkin ainakin Ivaloon, (ja) kaikki tunnelit johtavat maailman parlamenttitaloihin”, he väittävät.

Pyrhönen uskoo ryhmän olleen pienen piirin toimijoita, joilla oli joitain satoja seuraajia. Jotkut saattoivat tosin katsella videoita hupimielessä.

Salaliittoteoriat elävät, ja niitä kehitellään koko ajan, eli ne muuttuvat, Pyrhönen kertoi.

”Voidaan esimerkiksi ilmoittaa, että jonain tiettynä päivänä tapahtuu jotakin merkittävää, ja sitten kun se ei tapahdukaan, sille keksitään selitys. He ottavat sisältöä myös uutissyklistä ja pyrkivät koko ajan osoittamaan, että uutisissa puhutut asiatkin olisivat kytköksissä heidän teorioihinsa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut