Syrjäiselle paikalle sovittu kahden seurueen tapaaminen johti laukauksiin ja yhden miehen kuolemaan – isälle ja pojalle vaaditaan kovia rangaistuksia

Syyttäjä vaatii kahdelle miehelle kovia rangaistuksia viime lokakuussa tapahtuneesta Valkeakosken rekkaleviketaposta. Yhden miehen kuolemaan johtaneita tapahtumia edelsi pahoinpitely ja uhkaustilanne.

Yksi mies kuoli rekkalevikkeellä tapahtuneessa ampumisessa viime vuoden lokakuussa.

10.3. 16:55

Aamulehti

Valkeakoskella lokakuun lopussa tapahtuneen rekkalevikeammuskelun käsittely alkoi perjantaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii kahdelle miehelle kovia rangaistuksia.

Valkeakoskella 31. lokakuuta tapahtunut ammuskelu päättyi 1990-luvulla syntyneen miehen kuolemaan ja toisen haavoittumiseen Niementiellä rekkojen levähdysalueella.

2000-luvulla syntynyttä pirkanmaalaista miestä syytetään taposta ja kahdesta tapon yrityksestä. Miehen 60-vuotiasta isää syytetään kahdesta tapon yrityksestä.

Syyttäjä vaatii pojalle ainakin 10 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta ja isälle ainakin 5 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Sekä isä että poika kiistävät syytteet.

Tapaukseen liittyy myös muita syytettyjä. Rekkalevikeammuskelusta ja tätä edeltäneistä tapahtumista syyttäjä vaatii eriasteisia tuomiota viidelle muulle henkilölle muun muassa pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta sekä yhdestä tapon yrityksestä.

Pahoinpitely ja uhkaus taustalla?

Syyttäjän mukaan 1990-luvulla syntyneen miehen kuolemaan johtaneita tapahtumia edelsi pahoinpitely ja uhkaustilanne.

Haastehakemuksesta selviää, että pari päivää ennen ammuskelua kahdesta tapon yrityksestä syytetty sekä hänen naispuolinen sukulaisensa olivat pahoinpidelleet miehen, joka oli myöhemmin mukana myös rekkalevikkeellä tapahtuneessa ammuskelussa.

Haastehakemuksen mukaan pahoinpitelyn aikana taposta ja kahdesta tapon yrityksestä syytetty mies oli pitänyt kiinni uhrista, kun nainen oli viiltänyt tätä veitsellä kasvoihin.

Samana päivänä, kun rekkalevikeammuskelu tapahtui, aiemman pahoinpitelyn uhri sekä kaksi muuta miestä olivat uhanneet naista ampuma-aseella.

Tilanne eskaloitui myöhemmin samana päivänä, kun kaksi seuruetta sopi tapaamisen menneiden tapahtumien selvittämiseksi. Tapaaminen sovittiin ensin huoltoasemalle tai sen läheisyyteen, mutta siirrettiin kuitenkin myöhemmin syrjäiselle rekkalevikkeelle, jonne seurueet saapuivat autoilla.

Ampumista edelsi tappelu

Isä ja poika saapuivat paikalle ensin. Heidän mukanaan oli revolveri ja puoliautomaattihaulikko. Isä kertoi aseiden olleen mukana siksi, että hän oli aikaisemmin samana päivänä ollut metsästämässä, ja he aikoivat jatkaa metsästystä tapaamisen jälkeen.

Pian paikalle saapui viiden henkilön autoseurue, jonka kanssa tapaaminen oli sovittu.

Syyttäjän mukaan tilanne kahden autoseurueen välillä äityi nopeasti tappeluksi. Tappelun aikana toiseen seurueeseen kuulunut sai napattua revolverin isän ja pojan autosta.

Tilanne johti lopulta laukauksien ampumiseen molemmilla aseilla. Yksi revolverin ammus lävisti viiden henkilön seurueeseen kuuluneen miehen takin. Luoti pysähtyi miehen rintataskussa olleeseen matkapuhelimeen.

Syyttäjä katsoo, että miestä ampui revolverilla tapon yrityksestä syytetty isä. Isä on kiistänyt ampuneensa yhtäkään laukausta tapahtumapaikalla. Puolustuksen mukaan ruutijäämät käsissä olivat syntyneet aikaisemmin päivällä, kun hän oli ollut metsästämässä.

Kuolemaan johtanut laukaus ammuttiin syyttäjän mukaan tilanteessa, jossa sekä menehtyneellä että taposta syytetyllä 20-vuotiaalla pojalla oli käsissään aseet. Poika myönsi ampuneensa toista miestä haulikolla, mutta hänen näkemyksensä mukaan kyseessä oli hätävarjelutilanne. Puolustuksen mukaan ampumisessa kuollut oli tilanteessa osoittanut pojan suuntaan revolverilla ja virittänyt aseen.

Kuollut löytyi metsästä

Kuolemaan johtaneen laukauksen jälkeen isä ja poika jäivät rekkalevikkeelle ja viisi muuta henkilöä pakenivat levikkeellä olleen kuorma-auton taakse revolveri mukanaan.

Syyttäjän mukaan isä ja poika poistuivat paikalta sen jälkeen, kun toiseen seurueeseen kuuluneet olivat heittäneet revolverin heille kuoma-auton takaa. Myös osa toiseen seurueeseen kuuluneista poistui paikalta autolla.

Ammuskelussa loukkaantuneet kaksi miestä pakenivat metsään. Lievemmin haavoittunut hälytti paikalle apua sivullisten avustuksella seitsemän aikaan illalla. Poliisin saapuessa paikalle haulikosta ampumavamman saanut mies löytyi kuolleena metsästä.

Isä ja poika otettiin kiinni vielä saman päivän iltana Valkeakosken keskustasta. Toisen seurueen kolme muuta henkilöä otettiin kiinni pari päivää myöhemmin.

Rekkalevikesurman oikeudenkäynti jatkuu maanantaina.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut