Mies puukotti satunnaista vastaantulijaa Tampereen keskustassa – tuomittiin tapon yrityksestä neljän vuoden vankeuteen

Tuomitulla on pitkä rikoshistoria. Jo vuonna 2008 hänet tuomittiin taposta Jyväskylän käräjäoikeudessa. Pirkanmaan käräjäoikeudessa päätettiin soveltaa yhdistelmärangaistusta.

Mies on tuomittu Pirkanmaan käräjäoikeudessa aiemmin muun muassa vuonna 2015 ja 2016 tehdyistä törkeistä pahoinpitelyistä.

21.2. 12:39

Aamulehti

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1984 syntyneen Valtteri Janne Veli Kilpeläisen tapon yrityksestä neljän vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Rikos tapahtui Tampereen keskustassa 17. toukokuuta 2022. Entuudestaan tuntematon mies oli kävellyt Kilpeläistä vastaan Sumeliuksenkadulla, jolloin Kilpeläinen oli ottanut puukon takkinsa alta ja lähestynyt uhria. Uhri yritti väistää puukon iskuja, mutta lopulta puukko osui miestä rinnan alueelle. Sen jälkeen Kilpeläinen poistui välittömästi paikalta polkupyörällään.

Vastaaja kiisti syytteen tapon yrityksestä ja kiisti tehneensä minkäänlaista väkivaltaa asianomistajalle. Hän myös kiisti olleensa Sumeliuksenkadulla teon tapahtuma-aikaan.

Oikeus katsoi, että teko on ollut uhrin kertomuksen ja muun muassa Sumeliuksenkadun valvontakameratallenteiden perusteella provosoimaton ja uhrin näkökulmasta täysin yllätyksellinen. Uhrilla ei ole ollut mahdollisuutta puolustautua tilanteessa. Oikeus katsoi tekijän tienneen, että teon todennäköinen seuraus on uhrin kuolema. Siten oikeus katsoi tekijän syyllistyneen tapon yritykseen.

Tuomittiin yhdistelmärangaistukseen

Syyttäjä vaati tekijälle oikeudessa yhdistelmärangaistusta. Tekijä on tuomittu aiemmin muun muassa vuonna 2015 ja 2016 tehdyistä törkeistä pahoinpitelyistä. Oikeus katsoi, että edellytykset yhdistelmärangaistukselle täyttyvät.

Yhdistelmärangaistus voidaan tuomita vakavan rikoksen uusijalle, jota on pidettävä erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle. Yhdistelmärangaistus koostuu vankeusajasta ja sen jälkeisestä valvonta-ajasta, jonka pituus on tässä tapauksessa vuosi. Tuomiossa otettiin huomioon mielentilatutkimus ja vaarallisuusarvio.

Pirkanmaan käräjäoikeuden antama tuomio ei ole lainvoimainen, eli siitä voidaan valittaa hovioikeuteen.

Poliisille entuudestaan tuttu

Aamulehti selvitti, että vuonna 2016 Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tekijän ja kaksi muuta tamperelaismiestä vankeusrangaistukseen taposta. Tuomion mukaan miehet pahoinpitelivät 55-vuotiaan miehen kuoliaaksi Härmälässä sijaitsevassa asuntolassa. Silloin Kilpeläiselle määrättiin 11 vuotta ja 6 kuukautta vankeutta.

Kaikki kolme käräjäoikeudessa tuomittua miestä valittivat tuomioista. Myöhemmin Turun hovioikeudessa tuomioita lievennettiin. Kilpeläisen tuomio muuttui 4 vuoden vankeustuomioon törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä pahoinpitelystä.

Tekijä on tuomittu myös Keski-Suomessa. Vuonna 2008 mies tuomittiin Jyväskylän käräjäoikeudessa taposta 9 vuoden ja 4 kuukauden vankeuteen. Tuomion mukaan Kilpeläinen oli riidellyt kerrostaloasunnossa toisen miehen kanssa, mikä johti siihen, että Kilpeläinen löi miestä nyrkillä kasvoihin. Tämän jälkeen Kilpeläinen oli lyönyt uhria veitsellä kaulaan ja pistellyt sillä eri puolille kehoa.

Aiemmin samana vuonna Jyväskylän käräjäoikeus tuomitsi miehen 1 vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä kotirauhan rikkomisesta, pakottamisesta, pahoinpitelystä, vahingonteosta sekä varkaudesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut