Murhasta elinkautiseen tuomittu mies vapautui puoli vuotta sitten – Epäillään nyt tapon yrityksestä Pirkkalassa

Murhasta ja murhan yrityksestä aiemmin tuomittua miestä epäillään nyt tapon yrityksestä. Mies vapautui elinkautisesta noin puoli vuotta sitten.

3.2. 7:12

Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla 42-vuotiaan miehen todennäköisin syin epäiltynä tapon yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta.

Rikosten epäillään tapahtuneen viime lauantaina Pirkkalassa.

Vangitsemista vaatinut tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Luoto Sisä-Suomen poliisista kertoo, että ampuma-aserikos ei liity epäiltyyn tapon yritykseen.

Luodon mukaan uhrille tuli tilanteessa vammoja, mutta kyse ei ole hengenvaarallisista vammoista. Epäilty otettiin kiinni tapahtumapaikalta lauantaina pian tapahtuneen jälkeen.

Luoto ei avaa rikosepäilyä tai tapahtumien kulkua tarkemmin.

Tapon yrityksestä epäiltynä vangittu mies on tuomittu 2000-luvun puolivälissä murhasta elinkautiseen vankeuteen.

Hän vapautui elinkautisesta ehdonalaiseen vapauteen viime vuoden elokuussa istuttuaan 18 vuotta ja kuusi kuukautta.

Hovioikeuden mukaan miehelle tehty arvio riskistä syyllistyä väkivaltarikosten uusimiseen ei puoltanut hänen vapauttamistaan.

Hovioikeus katsoi kuitenkin, että mies voitiin päästää ehdonalaiseen vapauteen, koska viime vuosina parantunut käyttäytyminen vankilassa ja rangaistusajan suunnitelman toteutuminen puhuivat hänen vapauttamisensa puolesta. Hovioikeuden mukaan miehelle oli myös ”muodostunut vankilan ulkopuolelle ihmissuhteita, jotka motivoivat häntä rikoksettomaan elämään”.

Mies oli hakenut vapaalle jalalle jo aiemmin, ja hovioikeus oli päättänyt päästää miehen ehdonalaiseen vapauteen vuonna 2019.

Korkein oikeus kuitenkin kumosi Helsingin hovioikeuden vapautuspäätöksen ja katsoi, ettei miestä voitu vapauttaa vielä 2019. Miehen vankeusaikainen käyttäytyminen ei KKO:n mukaan puoltanut vapauttamista.

Mies murhasi vuonna 2004 yhdessä toisen miehen kanssa vanginvartijan vankilapakoyrityksen yhteydessä.

Virkatehtäviään hoitamassa olleeseen vartijaan kohdistunut väkivalta jatkui pitkään ja siinä käytettiin useita välineitä. Oikeus katsoi, että teko tehtiin myös erityisen raa'alla ja julmalla tavalla ja se oli kokonaisuutena arvioiden törkeä. Mielentilalausunnon mukaan miehet olivat syyntakeisia eli täydessä ymmärryksessä.

Murhan yrityksessä oli kyse siitä, että mies oli samaisen rikoskumppanin kanssa yrittänyt tappaa myös vankikurssin siviiliopettajan.

Mies tuomittiin muun muassa murhasta ja murhan yrityksestä elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Mies oli tuolloin 25-vuotias.

Suomessa on vuosina 2011–2022 vapautunut 139 elinkautisvankia.

Vuoden 2023 aikana vapaalle jalalle pääsee yhteensä seitsemän elinkautisvankia. Elinkautiseen tuomittu vanki voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen Helsingin hovioikeuden päätöksellä aikaisintaan siinä vaiheessa, kun hän on ollut vankilassa 12 vuotta.

Pirkkalan lauantaisesta tapon yrityksestä ja epäillyn miehen rikostaustasta ensimmäisenä kertoi MTV.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut