Perussuomalaisten Pekka Katajaan kohdistuneesta väkivallasta kuuden vuoden vankeustuomio

Nelikymppinen mies sai tuomion avunannosta murhan yritykseen.

31.1. 12:36

Helsinki

Vaasan hovioikeus on tuominnut vuonna 1979 syntyneelle Juha Kalevi Lindroosille vankeutta perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistuneesta väkivallanteosta.

Keski-Suomen käräjäoikeus aiemmin hylkäsi Lindroosia vastaan nostetut syytteet, mutta asia eteni hovioikeuteen syyttäjän ja Katajan valitettua käräjäoikeuden ratkaisusta.

Myös hovioikeus hylkäsi tiistaina antamassaan ratkaisussa Lindroosia vastaan nostetun ensisijaisen syytteen murhan yrityksestä. Sen sijaan hovioikeus arvioi hänen syyllistyneen toissijaisiin syytteisiin ja tuomitsi hänet kuudeksi vuodeksi vankeuteen avunannosta murhan yritykseen ja avunannosta törkeään kotirauhan rikkomiseen.

Hovioikeus arvioi, että hyökkäyksellä Katajaa vastaan oli poliittinen motiivi.

Katajan kotiin hyökättiin kesällä 2020

Perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vaalipäällikkönä toiminut Pekka Kataja pahoinpideltiin kotonaan Jämsässä Keski-Suomessa heinäkuussa 2020. Katajan ovelle ilmestyi kaksi miestä mukanaan postipaketti. Kun miehet pääsivät sisälle, he pahoinpitelivät Katajan muun muassa iskien häntä vasaralla. Lindroosin sormenjäljet löytyivät Katajan kotiin jääneestä postipaketista.

Vaikka tekijöitä on kerrottu olleen kaksi, vain Lindroosia vastaan nostettiin syyte.

Hovioikeus arvioi, ettei näyttö suoraan osoittanut Lindroosin olleen tekopaikalla ja kohdistaneen Katajaan väkivaltaa. Siksi hovioikeudessa jäi varteenotettava epäily siitä, että tämä olisi syyllistynyt rikoksiin tekijänä. Avunantosyytettä tukeva näyttö sen sijaan oikeuden mukaan muodostui lähtökohtaisesti vahvaksi.

Hovioikeuden mukaan Lindroosin esittämä vaihtoehtoinen tapahtumankulku oli sinänsä mahdollinen, mutta kuitenkin epäuskottava, kun otettiin huomioon syytettä tukevat seikat. Siksi oikeuden mukaan hänen syyllisyydestään avunantosyytteeseen ei jäänyt varteenotettavaa epäilyä.

Vaasan hovioikeus tuomitsi Lindroosin myös korvaamaan Katajalle yli 39 000 euron edestä väkivallanteosta aiheutunutta kärsimystä ja haittaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut