Suomessa paljastui poikkeuksellisen laaja paritusvyyhti: Toiminta jatkui vuosia, uhreja ainakin 30

Poliisin mukaan epäillyt ovat pyörittäneet paritustoimintaa Suomessa ulkomailta käsin.

25.1. 16:24

Poliisi epäilee, että kymmenet seksityöläiset ovat joutuneet törkeän parituksen uhreiksi eri puolilla Suomea osana laajempaa kansainvälistä paritusvyyhtiä.

Pääepäillyt jutussa ovat Tshekin kansalaisia. Myös suurin osa uhreista on kotoisin Tshekistä, mutta heidän joukossaan on myös Slovakian, Unkarin, Valko-Venäjän, Kazakstanin, Puolan ja Saksan kansalaisia.

Helsingin poliisin valtakunnallinen ihmiskaupparyhmä on tutkinut asiaa yhdessä Tshekin viranomaisten kanssa.

”Olemme pystyneet tunnistamaan yli 100 prostituoitua, jotka kytkeytyvät paritusorganisaatioihin. Suomen osuudessa käsitellään kolmen epäillyn ja noin 30 seksityöläisen kokonaisuutta – – Tässä yhteistyöprojektissa paljastettu paritusvyyhti lienee laajin koskaan Suomessa paljastunut tämän rikoslajin tapaus”, tutkinnanjohtaja Hannu Kortelainen kertoi poliisin tiedotteessa.

Uhrit vaihtoivat kaupunkia muutaman päivän välein

Esitutkinnassa selvitettiin vuosien 2017–2022 tapahtumia. Poliisi epäilee, että paritusta on tehty suurissa kaupungeissa ympäri Suomea.

Prostituoitujen tavanomaiset työjaksot Suomessa kestivät kahdesta kolmeen viikkoa.

”Tutkinnassa tuli ilmi myös pidempiä työjaksoja. Asianomistajat vaihtoivat asuntoa ja kaupunkia yleensä kolmen tai neljän päivän välein, mutta he saattoivat työskennellä suurissa kaupungeissa pidempäänkin”, tiedotteessa kerrottiin.

Poliisin mukaan Suomessa tutkitun osuuden liikevaihto oli 1,3 miljoonaa euroa, joista rikoshyödyn osuus oli vajaat 300 000 euroa. Seksinmyynnillä saaduista tuloista meni parittajalle tyypillisesti 25–30 prosenttia.

Poliisin mukaan epäillyt toimivat niin sanotun modernin paritusmallin mukaisesti, jossa parittaja ohjaa uhria ja hallinnoi asiakasliikennettä ulkomailta.

”Seksinmyynti-ilmoituksessa yhteystiedoksi annetaan esimerkiksi suomalainen prepaid-liittymä. Parittaja hallinnoi liittymää ja ilmoittaa asiakkaista seksityöläiselle – – Tässä tapauksessa lähtökohtaisesti vain seksipalvelun tarjoaminen tapahtui kasvotusten Suomessa.”

Esitutkinta on valmis ja juttu on siirtynyt syyteharkintaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut