Väkivalta koulun pihalla toi 16-vuotiaalle kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta Pirkanmaalla

Tuomio annettiin nuorena henkilönä tehdystä törkeästä pahoinpitelystä, pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.

21.1. 7:10

Aamulehti

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi joulukuussa 16-vuotiaan pojan kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen nuorena henkilönä tehdyistä törkeästä pahoinpitelystä, pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta. Teot tehtiin marraskuussa 2021 pirkanmaalaisen koulun pihalla.

Rangaistus määrättiin noudattaen lievennettyä rangaistusasteikkoa, koska tekijä oli tekoaikaan alle 18-vuotias.

Tuomio törkeästä pahoinpitelystä annettiin tapauksessa, jossa tekijä oli lyönyt ja potkinut maahan kaatamaansa uhria pään ja ylävartalon alueelle. Teko tehtiin yhdessä toisen, alle 15-vuotiaan henkilön kanssa. Kun uhri oli päässyt nousemaan ylös, hänet kaadettiin uudelleen maahan ja pahoinpitely jatkui. Lopulta uhri pääsi nousemaan ylös ja poistumaan paikalta. Hänelle aiheutui ruhjeita, mustelmia ja turvotusta pään sekä kasvojen alueelle ja ruhjeita selkään.

Toista uhria tuomittu pahoinpiteli niin ikään koulun pihassa työntämällä seinää vasten, repimällä vaatteista ja kuristamalla. Hän oli uhannut uhriaan hakkaamisella, ellei tämä pyydä edellä mainitun tapauksen uhria tulemaan koulun pihaan.

Ensimmäisessä tapauksessa tekijä myönsi pahoinpitelyn mutta kiisti törkeän tekomuodon. Toisessa tapauksessa hän kiisti pahoinpitelyn ja kuristamisen mutta myönsi lievän pahoinpitelyn. Laittoman uhkauksen hän myönsi.

Oikeus katsoi, että ensimmäinen tapaus oli törkeä pahoinpitely. Väkivallan alkaminen heti uhrin saavuttua koulun pihaan viittaa oikeuden mukaan jonkinlaiseen suunnitelmallisuuteen. Uhri ei myöskään kohdistanut kimppuunsa käyneisiin lainkaan väkivaltaa ennen pahoinpitelyä tai sen aikana. Pahoinpitely kesti noin 2,5 minuutin ajan ja kohdistui päähän ja ylävartaloon. Oikeus katsoi, että pahoinpitely oli tehty erityisen raa’alla ja julmalla tavalla.

Toisen tapauksen oikeus katsoi olevan pahoinpitely. Myös kuristaminen näkyi videotallenteella. Oikeudessa käytettiin todisteina muun muassa valvontakameratallenteita.

16-vuotias tuomittiin kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeuden lisäksi maksamaan törkeän pahoinpitelyn uhrille korvauksia 3 100 euroa korkoineen ja pahoinpitelyn sekä laittoman uhkauksen uhrille 650 euroa korkoineen.

Tuomio on lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut