Oikeus vangitsi Amissa-leipomon yrittäjän epäiltynä törkeästä terveyden vaarantamisesta – tämä tapauksesta tiedetään

Poliisi epäilee, että keuruulaisessa leipomossa on valmistettu soijattomia tuotteita, jotka on kuitenkin käytännössä paistettu samoissa paistorasvoissa kuin tuotteet, jotka sisältävät soijaa.

Amissa oy:n leipomotilat ovat sijainneeet Keuruulla. Aamulehti vieraili paikalla 10. tammikuuta.

20.1. 11:38 | Päivitetty 20.1. 14:44

Aamulehti

Keski-Suomen käräjäoikeus on vanginnut keuruulaisen leipomoalan yrittäjän epäiltynä törkeästä terveyden vaarantamisesta ja törkeästä petoksesta. Yrittäjä vangittiin todennäköisin syin epäiltynä. Oikeus käsitteli asiaa perjantaina aamulla.

Kyseessä on tamperelaislähtöisen Amissa-leipomon yrittäjä. Mies on myös Tampereen Raholassa toimivan Suomen Urheiluhalli oy:n hallituksen jäsen. Tätä halliyhtiötä on haettu konkurssiin ensin marraskuussa ja uudestaan tammikuussa.

Tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Kari Aaltio Sisä-Suomen poliisista kertoo, että epäilty törkeä terveyden vaarantaminen tarkoittaa muun muassa epäilyä siitä, että leipomossa on valmistettu soijattomia tuotteita samoissa paistorasvoissa kuin soijaa sisältäviä tuotteita merkitsemättä tätä tuotteisiin.

”Käräjäoikeus katsoi, että näin tapahtunut myrkyttämisen uhka on kohdistunut suureen joukkoon ihmisiä ja siksi sekä toiminnan kokonaisarvioinnin perusteella on syytä epäillä törkeää rikosta”, Aaltio kertoo.

Rikosnimikkeet ja epäiltyjen määrä tarkentuvat tutkinnan edetessä. Tällä hetkellä epäiltyjä on kaikkiaan neljä. Aaltio kommentoi kolmen muun epäillyn osuutta niukkasanaisesti: ”Heidät pystytään liittämään yritykseen.”

Epäily puutteiden peittelystä

Epäily törkeästä petoksesta puolestaan liittyy tuotteiden toimittamiseen myytäväksi. Petosepäilyssä asianomistajina on useita valtakunnallisesti merkittäviä kauppaketjuja.

”On epäily puutteiden peittelystä. Asianomistaja on ilmoittanut kuulusteluissa, että kauppoja ja sopimuksia tuotteiden toimittamisesta ei olisi tullut, jos terveysvalvonnassa ilmenneet puutteet olisivat olleet tiedossa”, Aaltio perustelee.

Rakennusviranomainen määräsi toiminnan keskeytettäväksi leipomon tiloissa jo syyskuussa. Tilojen katsottiin olevan sopimattomat elintarviketuotantoon. Aaltion mukaan poliisi tutki leipomotoiminnan puutteita jo tuolloin.

Poliisin mukaan leipomo on perustettu ilman rakennuslupaa ja ilmoitusta toiminnan aloittamista terveysviranomaisille. Valvontaviranomainen on tehnyt tiloissa tarkastuksia, mutta annetut korjauskehotukset eivät ole auttaneet toiminnan saattamiseksi säädösten edellyttämälle tasolle.

Marraskuussa poliisille tehtiin ilmoitus rakentamisrikkomuksesta. Tammikuussa ilmoitusta laajennettiin koskemaan terveyden vaarantamista ja petollista toimintaa liiketoiminnassa.

Ylitörkeä rikos

Aaltio arvio, että perjantaina vangittu yrittäjä pysyy vangittuna jonkin aikaa. ”Epäilty on vangittuna rikosta selviteltäessä sotkemis-, jatkamis- ja karttamisvaaran takia.”

Aaltio sanoo, että törkeä terveyden vaarantaminen on niin sanottu ylitörkeä rikos, mistä minimirangaistus törkeästä terveyden vaarantamisesta on kaksi vuotta, maksimirangaistus 10 vuotta vankeutta.

Toistaiseksi tapauksen esitutkintaan on osallistunut poliiseja Keuruun, Jyväskylän ja Tampereen poliisiasemilta. Seuraavaksi tutkintaa jatketaan muun muassa kuulusteluilla ja hankkimalla asiasta lausuntoja. Samalla poliisi pyytää yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat saaneet yrityksen tuotteista allergisia reaktioita.

Syytteen nostamisen määräpäivä on 11. huhtikuuta.

Tuotteet pois myynnistä

Amissa oy on rekisteröity Pirkkalaan. Leipomo on toiminut Keuruulla maaliskuusta 2022 tammikuuhun 2023. Amissa valmistaa valtakunnalliseen myyntiin erilaisia pakattuja leipomotuotteita, kuten liha-, omena- ja vadelmalörtsyjä ja peremetc-lihapiirakoita. Leipomo on toiminut Keuruun varuskunnan entisissä ruokalatiloissa.

Aamulehti on kertonut leipomon toiminnan ongelmista ja puutteista laajasti aiemmin tammikuussa. Yritys on muun muassa saanut kaksi erillistä toimintakieltoa leipomotoiminnalle ja sakon aluehallintovirastolta.

Lue lisää: Tamperelaisyritys sai käskyn lopettaa leipomotoiminnan jo kuukausia sitten – Kävimme paikalla, ja sieltä paljastui yllätys

Ruokavirasto ilmoitti tiistaina, että se on määrännyt kaikki leipomossa 19. joulukuuta 2022 jälkeen valmistetut tuotteet markkinoilta poistettavaksi ja hävittämään tuotteet siten, etteivät ne voi palautua elintarvikeketjuun.

Elintarvikevalvonta on havainnut leipomon toiminnassa erilaisia puutteita. Puutteita ja epäkohtia on ollut erityisesti esimerkiksi omavalvonta­järjestelmässä, tilojen kunnossa ja puhtaudessa ja työvälineiden, laitteiden ja siivousvälineiden puhtaudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut