Juupajoen piiritys: näin tutkinnanjohtaja kommentoi suurta operaatiota – rikos­nimikkeet tarkentuivat

Juupajoen mittavan poliisioperaation sunnuntaina aiheuttanutta miestä epäillään muun muassa vapaudenriistosta, törkeästä pahoinpitelystä ja ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Tutkinnanjohtajan mukaan poliisi tai muu viranomainen ei ole loukkaantunut.

16.1. 10:01 | Päivitetty 16.1. 17:17

Juupajoella sunnuntaina piirityksen jälkeen kiinniotettua miestä kuultiin maanantaina.

Poliisi epäilee Juupajoen sunnuntaisen poliisioperaation aiheuttanutta miestä useista eri rikoksista ja nimikkeet tarkentuivat maanantaina. Miestä epäillään törkeästä pahoinpitelystä, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, ampuma-aserikoksesta, vapaudenriistosta, laittomasta uhkauksesta ja huumausainerikoksesta.

Juupajoen Kopsamontien lähistöllä tapahtunut piiritystilanne alkoi varhain sunnuntaiaamuna poliisin saamasta kotihälytystehtävästä. Poliisi tiedotti henkilön kiinniotosta hieman ennen kello neljää iltapäivällä. Kukaan ei loukkaantunut operaatiossa.

Poliisi jatkaa edelleen todistajien kuulusteluja eikä ota kantaa vielä, esitetäänkö miestä vangittavaksi myöhemmin tällä viikolla.

Lue lisää: Aamulehti seurasi piiritystä Juupajoella – Uutiskuvat näyttävät laajan operaation rauhallisella pikku­paikkakunnalla

Aamulehden useista eri lähteistä saamien tietojen mukaan Juupajoella sunnuntaina kiinni otettu on vuonna 1977 syntynyt Henri Pekka Juhani Åman, joka on tuomittu väkivaltarikoksista aiemminkin. Aamulehti julkaisee epäillyn nimen jo esitutkintavaiheessa, sillä kyse on alueella runsaasti huomiota herättäneestä merkittävästä uutistapahtumasta ja koska epäilty on aiemminkin syyllistynyt vastaaviin vakaviin rikoksiin.

Mies on ollut syytettynä kymmenistä rikoksista 1990-luvulta lähtien ainakin Pirkanmaan, Satakunnan ja Pohjanmaan käräjäoikeuksissa. Tuoreimmat syytteet on nostettu viime ja toissa vuonna.

Lue lisää: Aamulehden tiedot: Juupajoella piiritetyllä ja kiinniotetulla miehellä rankka rikostausta – kaappasi poliisiauton ja uhkasi poliiseja pistoolilla

Millainen väkivaltatilanne edelsi piiritystä, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tuomas Luhtaniemi?

”Tässä vaiheessa kun esitutkinta on alussa, poliisi ei kommentoi tapahtumien kulkua tarkemmin.”

Tekikö epäilty uhkauksia?

”Asiassa epäillään virkamiehen väkivaltaista vastustamista. Asioiden kulkua selvitellään, en ota kantaa tässä vaiheessa tarkemmin.”

Onko poliisi tai muu viranomainen loukkaantunut?

”Ei minun tietojeni mukaan.

Oliko asunnossa muita ihmisiä kuin tekijä ja uhri tapahtuma-aikana?

”Esitutkinta on alussa. Tapahtumankulku tarkentuu kuulusteluilla ja lisäselvityksillä.”

Mikä on uhrin vointi tällä hetkellä?

”En kommentoi salassa pidettäviä terveydentila-asioita.”

Miksi eristykseen päädyttiin?

”Yleisten olosuhteiden ja henkilön taustan huomioiden.”

Oliko asunnossa aseita tai räjähteitä?

”Tällä hetkellä poliisi epäilee ampuma-aserikosta.”

Kuka teki ensimmäisen hälytyksen, jonka perusteella piiritystilanne alkoi?

”Tapahtumienkulusta on tullut ulkopuolinen ilmoitus.”

Mistä piirityksen aikana neuvoteltiin?

”En pysty kommentoimaan, ne ovat neuvottelijan ja henkilön välisiä keskusteluja.”

Oikaisu 16.1.2023 kello 17.15: Artikkelissa olleeseen karttaan oli virheellisesti merkitty tapahtumapaikaksi Kopsamontien ja Sahrajärventien risteyksen tuntumassa oleva alue, joka toimi poliisien kokoontumispaikkana, eikä se ollut eristetty alue. Poliisioperaation kohteena ollut talo sijaitsee noin kilometrin Kopsamontietä etelään Juupajoen kirkon lähistöllä. Kartta on poistettu jutusta.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut