Aamulehden tiedot: Juupajoella piiritetyllä ja kiinniotetulla miehellä rankka rikostausta – kaappasi poliisiauton ja uhkasi poliiseja pistoolilla

Juupajoella sunnuntaina kiinniotettu mies on ennestään tuttu poliisille. Vuoden 2021 lokakuussa poliisilla oli Juupajoella samankaltainen piiritystilanne kuin tänään sunnuntaina. Silloin mies uhkasi räjäyttää hallussaan olleet räjäytysaineet.

Esitutkintamateriaalin valokuvatodisteesta näkyy, kuinka Juupajoella piiritetty ja lopulta kiinniotettu mies osoitti poliiseja aseella kesällä 2017.

15.1. 20:04

Aamulehti

Juupajoella pitkän piirityksen jälkeen kiinniotetulla miehellä on rankka rikostausta. Sunnuntain kiinniotto-operaatioon osallistuivat muun muassa poliisin valtakunnallinen Karhu-valmiusyksikkö ja rajavartiolaitos.

Aamulehden useista eri lähteistä saamien tietojen mukaan Juupajoella sunnuntaina kiinni otettu, vuonna 1977 syntynyt Henri Pekka Juhani Åman on tuomittu väkivaltarikoksista aiemminkin.

Loppuvuodesta 2017 hänet tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa kuuden ja puolen vuoden vankeuteen muun muassa törkeästä ryöstöstä, ampuma-aserikoksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Vuoden 2021 lokakuussa poliisilla oli Juupajoella samankaltainen piiritystilanne kuin tänään sunnuntaina. Silloin mies uhkasi räjäyttää hallussaan olleet räjäytysaineet.

Aamulehti julkaisee epäillyn nimen jo esitutkintavaiheessa, sillä kyse on alueella runsaasti huomiota herättäneestä merkittävästä uutistapahtumasta ja koska epäilty on aiemminkin syyllistynyt vastaaviin vakaviin rikoksiin. Epäillyn rikostaustasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue lisää: Pirkkalassa poliisiauton kaapannut sai tuomion – yli kuusi vuotta vankeutta kesäkuun tapahtumista

Lue lisää: Viinaa, lääkkeitä ja laiton pistooli kannonkolossa – esitutkinta paljastaa Pirkkalan poliisiautokaappauksen rajut yksityiskohdat

Uhkasi poliiseja pistoolilla

Vuonna 2017 annettuun tuomioon johtaneet tapahtumat saivat alkunsa saman vuoden kesäkuussa Ylöjärvellä, jossa mies tunkeutui yksityisasuntoon ja uhkaili siellä 15-vuotiasta poikaa. Mies myös laukaisi pistoolin kahdesti siten, että toinen luoti osui noin 40 senttimetrin päähän pojasta.

Tämän jälkeen tuomittu ajoi päihtyneenä ja huomattavalla ylinopeudella Ylöjärveltä Pirkkalaan. Vauhti oli enimmillään 140 kilometriä tunnissa. Poliisit yrittivät pysäyttää miestä, mutta hän jatkoi ajamista, kunnes päätyi ulos tieltä.

Ulosajon jälkeen mies uhkasi paikalle tulleita poliiseja pistoolilla ja pakotti heidät luovuttamaan poliisiauton. Mies ajoi Ylöjärvelle, missä poliisi lopulta otti hänet kiinni metsässä poliisikoiran avulla. Kiinniottotilanteessa mies uhkaili poliiseja väkivallalla.

Lue lisää: Pirkkalan pakenija pakotti aseella poliisit ulos ja kaappasi poliisiauton – poliisi ampui renkaat puhki, mutta mies ajoi karkuun

Lue lisää: Poliisi ylistää: Poliisikoira Simo piti hampaissaan Pirkkalan pakenijaa, joka ryösti poliisiauton aseella uhaten

Juupajoella operaatio aiemminkin

Vuoden 2021 poliisioperaatiossa poliisi oli saanut Juupajoelta hälytyksen epäillystä väkivaltarikoksesta. Mies otettiin kiinni tunteja kestäneen yöllisen operaation päätteeksi.

Mies uhkasi räjäyttää hallussaan olleet räjäytysaineet, jos poliisi ei poistu paikalta. Mieheen saatiin neuvotteluyhteys, ja hänet otettiin käskytyksen jälkeen kiinni ilman vastarintaa. Asunnosta löytyi räjähteitä.

Miestä epäiltiin muun muassa törkeästä pahoinpitelystä ja räjähderikoksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut