Henkilöä epäillään perusteettomien turvapalveluiden tuottamisesta sosiaalitoimelle – vahinko 3 miljoonaa euroa

Turvayhtiö Securitaksen mukaan sen entistä työntekijää epäillään rikoksesta. Lisäksi poliisi epäilee asiasta päättänyttä sosiaalitoimen edustajaa virkarikoksesta.

12.1. 13:35

Helsinki

Itä-Uudenmaan poliisi epäilee yhtä ihmistä sosiaalitoimen erehdyttämisestä niin, että siitä seurasi tarpeettomat turvapalvelut sosiaalitoimelle vuosina 2021–2022. Kyse on poliisin mukaan petosrikoskokonaisuudesta.

Poliisin tiedotteesta ei ilmene, minkä kunnan tai kaupungin sosiaalitoimesta on kyse. Helsingin Sanomien tietojen mukaan kokonaisuudessa epäillään, että tarpeettomia turvallisuusalan palveluita hankittiin Uudellamaalla sijaitsevan kunnan maahanmuuttopalveluihin. Henkilö on poliisin mukaan edustanut yksityistä turvallisuusalan toimijaa.

MTV Uutisten tietojen mukaan rikoksesta epäillään Securitaksen palveluksessa ollutta turvallisuuspäällikköä, joka on ollut tutkintavankeudessa epäiltynä törkeästä petoksesta. MTV:n mukaan työntekijä on siirtynyt eläkkeelle.

Securitas kertoo torstaina verkkosivuillaan julkaistussa tiedotteessa, että yhtiön entistä toimihenkilöä epäillään rikoksesta kuitenkaan tarkentamatta, mistä rikoksessa on kyse. Tiedotteen mukaan entinen toimihenkilö kiistää syyllisyytensä.

”Yhtiöllä ei ole myöskään tässä vaiheessa tiedossa sellaisia seikkoja, jotka yksiselitteisesti osoittaisivat epäillyn henkilön syyllistyneen epäiltyyn rikokseen. Securitas yhtiönä tai muu henkilöstömme eivät ole epäiltyinä”, yhtiö kirjoittaa tiedotteessa.

Poliisi epäilee myös virkarikosta

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juha Springare kertoo tiedotteessa, että rikoksen aiheuttama kokonaisvahinko on noin kolme miljoonaa euroa. Lisäksi poliisi epäilee asiasta päättänyttä sosiaalitoimen edustajaa virkarikoksesta. Springaren mukaan poliisi epäilee hänen ylittäneen valtuutensa päättäessään huomattavista hankinnoista ilman tosiasiallista oikeutta niihin.

Springaren mukaan poliisi selvittää esitutkinnassa myös hankintaketjun muuta päätöksentekoa ja valvontaa.

Poliisi: Laaja kokonaisuus

Itä-Uudenmaan poliisi kuvailee tutkittavaa kokonaisuutta laajaksi muun muassa siinä kuultavien ihmisten suuren määrän vuoksi. Suuresta kokonaisuudesta huolimatta poliisin mukaan siinä on vähän varsinaisia epäiltyjä.

”Esitutkinta sisältää mittavia päätöksentekoon ja asiakirjamateriaaliin tehtäviä tutkintatoimenpiteitä. Esitutkinta osassa merkittävissä kokonaisuuteen liittyvissä tapahtumissa on kesken ja vasta alkuvaiheessa”, Springare toteaa tiedotteessa.

Poliisin mukaan rikosepäily on yhteiskunnallisesti merkittävä ja selvittämisintressi asiaan on suuri.

Yksityiseen turvallisuusalaan liittyvät rikosepäilyt ovat poliisissa olleet esillä viime vuoden lopusta lähtien. Itä-Uudenmaan poliisi tutkii Avarn Security -yrityksen järjestyksenvalvojien epäiltyjä väkivaltaisuuksia. Lisäksi Espoossa Isossa Omenassa neljää turvallisuusalan työntekijää epäillään kuolemantuottamuksesta, kun 35-vuotias nainen kuoli viime viikonloppuna voimankäyttötilanteessa. Ison Omenan vartioinnista vastaa Securitas.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut