Poliisi: Uros-yhtiötä koskeva esitutkinta on saatu valmiiksi – kahta epäillään törkeästä avustuspetoksesta

Kyse on lainoista ja avustuksesta, jotka sittemmin konkurssiin ajautunut yhtiö sai Business Finlandilta 2010-luvulla. Poliisin mukaan epäillyt salasivat seikkoja ja antoivat harhaanjohtavia tietoja rahat saadakseen.

Teknologiayhtiö Uroksen toimitilat Oulussa kirkkokadulla lokakuussa 2022.

4.1. 8:43 | Päivitetty 4.1. 10:50

Aamulehti

Oulun poliisi on saanut valmiiksi teknologiayhtiö Uros oy:tä koskevan esitutkinnan, jossa kahta henkilöä epäillään törkeästä avustuspetoksesta. Asia on siirretty syyteharkintaan.

Tutkinta on koskenut yhtiön saamia, yhteensä yli kuuden miljoonan euron arvoisia lainoja sekä avustusta. Epäillyt teot ovat tapahtuneet vuosina 2011–2016. Tutkinta on aloitettu vuoden 2021 alkupuolella Business Finlandin tekemän tutkintapyynnön perusteella.

Poliisi epäilee, että Business Finlandille on annettu harhaanjohtavaa tietoa ja salattu seikkoja, joilla olisi ollut olennainen merkitys avustusten saamisen kannalta.

Esitutkinnassa epäillyt ovat kiistäneet teot. Kuulustelujen yksityiskohtia poliisi ei kerro tarkemmin.

Esitutkinnan aikana Uroksen perustajien Jyrki Hallikaisen ja Tommi Uharin omaisuutta määrättiin vakuustakavarikkoon vastaavan määrän verran, mitä epäillyllä rikoksella on aiheutettu. Uhari jätti Uroksen joitakin vuosia sitten, Hallikainen on ollut Uroksen pääomistaja.

Lue lisää: Uroksen ja yhtiön perustajien omaisuutta takavarikkoon yli 6 miljoonan euron arvosta

Uros asetettiin konkurssiin helmikuussa. Oikeuden mukaan Uroksella oli velkoja ainakin lähes 13,5 miljoonaa euroa ja kassavaroja vain noin 14 000 euroa.

Oululaistaustainen Uros oli Nokia-areenan aiempi pääsponsori, mutta areenayhtiö irtisanoi sopimuksen Uroksen kanssa 28. lokakuuta 2021 ilmi tulleiden talousongelmien ja muiden epäselvyyksien takia.

BF: Uros teki salaisia sopimuksia tytäryhtiönsä kanssa

Uros sai vuosina 2011–2013 silloiselta Tekesiltä eli nykyiseltä Business Finlandilta lähes viiden miljoonan euron tuotekehityslainat ja 1,25 miljoonan euron avustuksen. Vuoden 2020 lopulla Business Finland määräsi rahat välittömästi takaisinmaksettavaksi.

STT kertoi syksyllä 2021, että Uroksen kertomien mahtavien voittojen takana ei todennäköisesti ole vastaavaa todellista liiketoimintaa. STT uutisoi tuolloin myös, että Uros oli lähes kymmenen vuoden aikana maksanut Business Finland -lainoistaan vain osan koroista.

Business Finlandin mukaan se sai vuosina 2019 ja 2020 tietoonsa asioita, jotka Uros oli salannut ja jotka olisivat aikoinaan johtaneet siihen, että rahoitusta ei olisi myönnetty. Sen mukaan Uros salasi rahoittajalta sopimukset, joilla rahoitetuissa projekteissa kehitettävät tai aikaansaadut tulokset myytiin ja luovutettiin luxemburgilaiselle tytäryhtiölle.

”Yritys on hakenut ja saanut rahoitusta esitettyyn lisenssiliiketoimintaan, jota sillä ei ole esiin tulleiden tietojen mukaan ollut aikomustakaan toteuttaa”, Business Finland sanoi lausunnossaan Helsingin hallinto-oikeudelle, minne Uros valitti Business Finlandin päätöksestä määrätä rahat välittömästi takaisinmaksettavaksi.

Business Finlandin mukaan Uros teki jo huhtikuussa 2011 ensimmäisen kahdesta salatusta sopimuksesta, joiden mukaan kaikki immateriaalioikeudet luovutetaan tai ne kuuluvat luxemburgilaiselle tytäryhtiölle.

”Sopimusasiakirja osoittaa, että rahoitusta hakenut suomalaisyhtiö on jo ennen hakemuksen jättämistä Business Finlandille tehnyt sopimuksen mahdollisten projektissa syntyvien tulosten siirtämisestä toiselle yhtiölle”, Business Finland sanoi.

Uros vetosi tietämättömyyteen

Valituksessaan hallinto-oikeudelle Uros kiisti, että olisi tarkoituksellisesti salannut tai antanut harhaanjohtavaa tietoa sopimusjärjestelyistä tytäryhtiönsä kanssa. Valituksen mukaan yhtiö ei ymmärtänyt, että sen olisi tullut hakea patenttien myynnille suostumus, koska kyse oli konsernin sisäisistä järjestelyistä. Yhtiö myös kiisti, että immateriaalioikeuksien myyminen olisi vaikuttanut sen lainojen takaisinmaksukykyyn.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut