Tuomio törkeästä ihmiskaupasta kutistui paritukseksi – oikeus: suuria korvauksia vaatinut alaikäinen tyttö teki aloitteen itse

Syyttäjän vaade törkeästä ihmiskaupasta kaatui siihen, että Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan tekohetkellä 17-vuotias tyttö oli halunnut ansaita rahaa seksuaalipalvelujen myymisellä.

21.12.2022 14:56

Aamulehti

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut 32-vuotiaan naisen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen alaikäisen tytön parituksesta.

Asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Käräjäoikeuden mukaan nainen oli hankkinut taloudellista hyötyä tekohetkellä 17-vuotiaan tytön kanssa tarjoamalla seksuaalipalveluja korvausta vastaan. Palveluja oli annettu vuoden 2018 tammi–elokuussa hotelleissa Tampereella ja Helsingissä, tytön kotona ja kerhotilassa. Nainen oli tietoinen tytön alaikäisyydestä.

Kaksikko alkoi tarjota seksuaalisia palveluita alkuvuodesta 2018. Aluksi palvelut olivat sisältäneet vain vuonna 1990 syntyneen naisen ja 17-vuotiaan tytön välistä seksuaalista kanssakäymistä, jota niin sanotut asiakkaat olivat voineet seurata rahaa vastaan. Tilanteisiin oli molempien kertomusten mukaan liittynyt muun muassa sitomista ja piiskaamista. Aluksi asiakkaat eivät voineet osallistua esityksiin mitenkään, mutta myöhemmin 17-vuotias on tarjonnut seksiä myös asiakkaille.

Palveluista saadut tulot oli jaettu vanhemman naisen ja 17-vuotiaan tytön kesken tasan, ja yhteensä niitä oli kertynyt ainakin 5 000 euroa. Palveluista saatiin 80–250 euroa kerralta riippuen palveluiden laadusta. Asiakkaita on ollut yhteensä noin 50.

Syyttäjä vaati tuomiota törkeästä ihmiskaupasta tai törkeästä parituksesta vetoamalla 17-vuotiaan tytön nuoreen ikään ja siitä johtuvaan turvattomaan tilaan. Syyttäjän mukaan 17-vuotias tyttö oli myös ihastunut tuomittuun 32-vuotiaaseen naiseen.

Tapauksen asianomistajana ollut, tapahtumahetkellä 17-vuotias tyttö vaati 32-vuotiaalta naiselta 45 000 euron korvauksia.

Käräjäoikeus: Tytön kertomuksessa ristiriitoja

Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi, ettei ihmiskaupan tunnusmerkistö täyttynyt, ja 17-vuotiaan kertomuksessa oli useita luotettavuutta vähentäviä yksityiskohtia.

Tytön kertomuksen luotettavuutta vähensi käräjäoikeuden mukaan ulkopuolinen todistaja, jota 17-vuotias oli pyytänyt kanssaan mukaan tarjoamaan seksuaalisia palveluita. Todistaja antoi käsityksen siitä, että 17-vuotias tyttö oli halunnut ansaita rahaa seksin myymisellä. Lisäksi tyttö oli tehnyt rikosilmoituksen vasta vuonna 2020, vaikka kertoi halunneensa lopettaa seksuaalipalveluiden myymisen jo 2018. Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan ajoitus viittaa siihen, että tyttö alkoi seurustella seksin myymiseen kielteisesti suhtautuneen kumppanin kanssa. Tyttö oli kertomuksessaan muun muassa vedonnut muistamattomuuteen silloin, kun häneltä kysyttiin seksuaalisten palveluiden myymisen jatkamisesta syksyllä 2018.

Lisäksi sekä parituksesta tuomittu 32-vuotias nainen että tekohetkellä 17-vuotias tyttö kertoivat yhtenevästi siitä, että tyttö oli harjoittanut niin sanottua sokerideittailua taloudellisen hyödyn vuoksi jo ennen kuin kaksikko tutustui toisiinsa. Sokerideittailuksi kutsutaan tilannetta, jossa vanhempi mies tai nainen tapailee selvästi nuorempaa seuralaista ja maksaa joko seurasta tai seksistä.

Lisäksi Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi näytön perusteella, että tytöllä oli psyykkisiä ongelmia jo tekoa edeltävästi, ja oli vaikeaa osoittaa, oliko psyykkinen haitta yhdistettävissä seksuaalipalvelujen myyntiin.

Pirkanmaan käräjäoikeus päätyi hylkäämään tytön vaatimat 45 000 euron korvaukset. Lisäksi käräjäoikeus arvioi, että 32-vuotias nainen oli saanut jonkin verran taloudellista hyötyä alaikäisen tytön palveluiden myymisestä. 32-vuotiaan naisen maksettavaksi tuli siten 1 000 euroa valtiolle rikoksen tuottamaa taloudellista hyötyä. Lisäksi hänen on maksettava tytön oikeudenkäyntikuluista puolet eli runsas 2 300 euroa. Naisen omat, hieman yli 6 100 euron oikeudenkäyntikulut jäävät valtion vahingoksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut