Sunny Car Centerin vyyhdissä uusi vaihe: syyttäjät vaativat auto­kauppa­keskusta puuhanneelle liike­miehelle yli viiden vuoden vankeus­tuomiota

Suurellista autokauppakeskusta valmistellut hankeyhtiö meni konkurssiin vuonna 2015. Vuosia kestäneestä esitutkinnasta seurasi yhtiön toimitusjohtajalle talousrikossyytteitä, joiden käsittely on nyt alkanut valmisteluistunnolla Hämeenlinnassa.

Oikeuden puheenjohtaja käräjätuomari Timo Lehtonen kuvattiin valmisteluistunnossa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa 9. joulukuuta. Näytöllä Markku Ritaluoman asianajaja Riitta Leppiniemi. Ritaluoma ei ollut itse paikalla edes etäyhteydellä.

9.12.2022 10:39 | Päivitetty 9.12.2022 12:52

STT

Syyttäjät vaativat autokauppakeskus Sunny Car Centeriä suunnitelleelle Markku Ritaluomalle vähintään viiden ja puolen vuoden vankeutta useista talousrikoksista. Syytteet tulivat julkisiksi perjantaina asian valmisteluistunnossa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa.

Ritaluomaa syytetään törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kahdesta törkeästä petoksesta. Lisäksi häntä syytetään törkeistä veropetoksista henkilökohtaisten veroilmoitustensa vuoksi.

Ulkomailla oleskellut Ritaluoma aikoo asianajajansa Riitta Leppiniemen mukaan tulla Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen kuultavaksi, kun asiassa alkaa pääkäsittely ensi keväänä.

”Ritaluoma on ilmoittanut tulevansa paikan päälle. Häntä kuullaan normaalisti Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa”, Leppiniemi sanoi oikeudessa. Ritaluoma ei ollut itse paikalla edes etäyhteydellä perjantaina valmisteluistunnossa.

Hän on ennakkovastauksessaan kiistänyt syytteet.

Useita oikeudenkäyntejä

Sunny Car Centeriin liittyviä oikeudenkäyntejä on istuttu eri tuomioistuimissa siitä lähtien, kun hanke kaatui 2010-luvun puolessavälissä.

Perjantaina käynnistynyt oikeusjuttu on kuitenkin ensimmäinen, jossa Markku Ritaluoma on syytettynä kokonaisuuteen liittyvistä rikoksista. Esitutkinta ja syyteharkinta ovat yhteensä kestäneet vuosia.

Rikossyytteet sivuavat samoja asioita, joita on käsitelty aiemmissa riitaoikeudenkäynneissä. Rikosjutussa on kaikkiaan kolme kokonaisuutta. Valmisteluistunnon perusteella oikeus varaa niiden käsittelylle useita päiviä ensi keväänä.

Miljoonasiirtoja ja ylisuurta palkkaa

Törkeässä velallisen epärehellisyydessä on haastehakemuksen mukaan kyse hankeyhtiö Sunny Car Center Hämeenlinna oy:n rahoista, joita siirrettiin syyttäjän mukaan yli 6,7 miljoonan euron edestä yhtiön ja sen velkojien ulottumattomiin.

Yli kuusi miljoonaa euroa potista oli kirjanpidon mukaan investointikuluja, mutta syyttäjän mukaan yhtiö ei saanut mitään varoja vastikkeeksi. Summasta yli 207 000 euroa oli Ritaluoman palkkaa, joka oli syyttäjän mukaan liian suurta yhtiön taloudelliseen tilaan nähden.

Lisäksi noin 157 000 euroa summasta oli syyttäjän mukaan ylisuuria aitiovuokramaksuja, joita yhtiö maksoi Ritaluoman äidille. Syyttäjän mukaan Ritaluoma myös matkusteli tuhlailevasti yhtiön varoilla, vaikka sen taloustilanne oli heikko.

Törkeässä kirjanpitorikossyytteessä on kyse yhtiön kirjanpitoon tehdyistä merkinnöistä, jotka antoivat syyttäjän mukaan väärän kuvan yhtiön tilasta.

Hämeenlinnan Sunny Car Center -kyltti ehti tulla monelle Helsinki–Tampere-moottoritien käyttäjälle tutuksi. Kyltti kuvattiin lokakuussa 2014.

Sähkösopimuksista petossyytteet

Petossyytteet koskevat puolestaan Ritaluoman tekemiä sähkösopimuksia hankeyhtiölle.

Syytteiden mukaan kaksi sähköyhtiötä uskoi maksavansa ennakkoon hankkeen sähkösuunnittelukuluja, mutta todellisuudessa yhtiö käytti rahat muun muassa urheiluseurojen tukemiseen ja muihin kuluihinsa. Syytteiden mukaan Ritaluoma salasi sähköyhtiöiltä sen, missä taloudellisessa tilassa hankeyhtiö oli.

Hankeyhtiön pääosakkaita olivat Ritaluoma ja hänen pääosin omistamansa yhtiö Sunny-Trading, mutta osakkaina yhtiössä oli myös Hämeenlinnan kaupunki ja sen omistamia yhtiöitä.

Törkeistä veropetoksista Ritaluomaa syytetään veroilmoitustensa vuoksi. Syytteen mukaan Ritaluoma jätti osan tuloistaan ilmoittamatta verottajalle.

Suunniteltiin Hämeenlinnaan

SCC oli liikemies Markku Ritaluoman visioima autokauppakeskus, jota hänen johtamansa hankeyhtiö Sunny Car Center Hämeenlinna oy kaavaili Hämeenlinnaan. Yhtiö mainosti, että toteutuessaan SCC olisi Euroopan suurin autokaupan keskittymä.

Investoinnin arvo liikkui korkeimmissa arvioissa reilusti yli sadassa miljoonassa eurossa. Ajatuksena oli, että eri autoliikkeet voisivat vuokrata keskuksesta liiketiloja käyttöönsä. Hämeenlinna valikoitui paikaksi pääosin sijaintinsa vuoksi.

Hankeyhtiö etsi 2010-luvun alkuvuosina keskukselle rahoitusta niin kotimaasta kuin maailmalta, mutta rahoittajia ei tahtonut löytyä. Yhtiö solmi vaikeuksistaan huolimatta usean miljoonan euron arvoisen tonttikaupan Hämeenlinnan kaupungin kanssa maa-alueesta, jolle keskus oli tarkoitus rakentaa.

Kaupunki ei koskaan saanut kauppasummaa, ja syksyllä 2014 Ritaluoma lähti Suomesta pian sen jälkeen, kun tonttikauppa kaatui. Viimeinen niitti autokauppahankkeelle oli, kun verottaja haki sitä valmistelleen yhtiön konkurssiin vuonna 2015.

Ainoaksi konkreettiseksi merkiksi autokauppakeskuksesta Hämeenlinnan Kirstulaan jäi korkea Sunny Car Center -mainostolppa, joka näkyi Helsinki–Tampere-moottoritien kulkijoille. Sittemmin tolppakin on kaadettu, mutta perustukset lepäävät yhä vanhalla tonttimaalla.

Päivitetty 9.12.2022 kello 12.51: Juttua päivitetty tuoreilla tiedoilla haasteiden, vastauksen ja valmisteluistunnon kululla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut