Nuoret pimpottelevat ovikelloja ja häiritsevät kotirauhaa Nokialla – Kaksi tapausta saattaa päätyä nyt oikeuteen

Rikoskomisario Panu Raution mukaan harva nuori ymmärtää, että ovikelloja rimputtelemalla voi syyllistyä rikokseen.

25.11. 7:01

Nokia

Nuoriso käyttäytyi häiritsevästi Nokian Harjuniityssä syyskuussa. Nuoret kokoontuivat mopoautoillaan ja kävivät soittelemassa asukkaiden ovikelloja öisin. Tapauksista kirjattiin tuolloin kaksi rikosilmoitusta. Ovikellojen pimpottelu ei kuitenkaan ole loppunut.

Lue lisää: Nuorisojoukko häiriköi suositulla asuinalueella Nokialla: kokoontuvat mopoautoilla ja soittavat ovikelloja öisin

Muun muassa Myllyhaassa on havaittu samanlaista häiriköintiä. Rikoskomisario Panu Rautio vahvistaa, että poliisille on kirjattu 1.9.–23. marraskuuta yksi uusi rikosilmoitus kotirauhan rikkomisesta ovikelloa soittamalla ja ovea potkimalla. Teon epäillään tapahtuneen 28. lokakuuta kello 20.30 Myllyhaassa omakotitalossa.

Tekijäksi on Raution mukaan selvinnyt nuorisojoukko, jonka paikalle hälytetty poliisipartio tavoitti myöhemmin. Kävi ilmi, että tekoon syyllistyi 13-vuotias poika, joka ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa teostaan. Asiasta laadittiin lastensuojeluilmoitus. Asian tutkinta poliisissa päätettiin, koska rikoksesta epäilty oli alle 15-vuotias.

Rikoskomisario Panu Rautio.

”Nuoret ovat tehneet vastaavanlaista kiusaa myös aiempina vuosina. Harva nuori saattaa kuitenkaan ymmärtää sitä, että ovikelloja rimputtelemalla voi syyllistyä rikokseen”, Rautio sanoo.

Hätänumeroon 112 tulee soittaa aina, mikäli teko on tuore ja kotirauhaa rikkoneet ovat yhä mahdollisesti lähistöllä ja poliisipartion tavoitettavissa. ”On mahdollista, että poliisipartio on sattumalta hyvinkin lähellä kohdetta jo valmiiksi.”

Somehaasteet saattavat yllyttää

Harjuniityssä tapahtuneet kotirauhan rikkomiset ovat poliisilla yhä tutkinnassa. Molemmat rikosasiat lähetettiin aiemmin syksyllä Pirkanmaan sovittelutoimistoon, jossa asianosaiset yrittivät päästä asiassa sopuun. Tavoitteena oli saada sovittelutoimistossa osapuolten välinen sopimus ja välttää mahdollinen oikeudenkäynti.

Sovittelussa oli läsnä kaksi asianomistajaa sekä seitsemän tekoon syylliseksi epäiltyä 15-18-vuotiasta poikaa vanhempineen. Tapahtumista ei päästy sovittelutoimistossa sopuun, ja asiat palautuivat poliisille. Poliisi käy parhaillaan neuvonpitoa syyttäjän kanssa asian jatkosta. On mahdollista, että molemmat asiat päätyvät käräjäoikeuteen, mikäli syyttäjä päättää nostaa syytteet.

”Asia on tällä hetkellä syyttäjän ratkaistavana sen suhteen, tullaanko esitutkintaa jatkamaan vai ei. Mikäli syyttäjä päättää, että asiassa on suoritettava esitutkinta, niin silloin poliisi kuulustelee nuoria rikoksesta epäiltynä. Syyttäjä päättää esitutkinnan valmistuttua siitä, nostaako hän syytteen asiassa vai ei.”

Rautio arvelee, että vastaavat teot voivat jatkua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa leviävien haasteiden vuoksi.

”Perustuslaki on kaiken lainsäädännön perusta, josta löytyvät suomalaisen kansanvallan keskeisimmät pelisäännöt, arvot ja periaatteet. Jokaisen kotirauha on perustuslain mukaan turvattu, eikä yhdenkään kansalaisen tarvitse sietää kotirauhan suojan loukkausta.”

Poliisi vetoaa voimakkaasti nuorten vanhempiin, että yhteiskunnan pelisäännöistä, kuten myös ihmisten oikeuksista, velvollisuuksista ja vastuista, keskusteltaisiin kotona rakentavasti.

Perustuslaki

Kotirauhan häirintä

Rikoslain 24 luvun 1 § mukaan kotirauhan rikkomiseen syyllistyy se, joka oikeudettomasti

1) tunkeutuu taikka menee salaa tai toista harhauttaen kotirauhan suojaamaan paikkaan taikka kätkeytyy tai jää sellaiseen paikkaan tai

2) rikkoo toisen kotirauhaa metelöimällä, heittämällä esineitä tai muulla vastaavalla tavalla.

Kotirauhan rikkomiseen syyllistynyt on tuomittava sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut