Asianajaja laati vanhukselle testamentin, jossa hän sai vanhuksen koko omaisuuden – selvisi varoituksella

Asianajajaliiton valvontalautakunnan mukaan luottamus asianajajakuntaan saattoi heikentyä, kun asianajaja laati vanhukselle testamentin, jonka ainoa edunsaaja oli asianajaja itse.

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi asianajajaa vastaan nostetun syytteen törkeästä petoksesta. Asianajajaliiton valvontalautakunta antoi hänelle kuitenkin varoituksen.

14.11. 18:32

Asianajajaliiton valvontalautakunta on antanut varoituksen asianajajalle, joka laati 83-vuotiaan vanhuksen testamentin omaksi edukseen. Liiton mukaan menettely ei näyttänyt riippumattomalta, vaan oli omiaan heikentämään luottamusta asianajajakuntaan.

Asianajaja ei ehtinyt panna testamenttia täytäntöön vanhuksen kuoleman jälkeen vuonna 2020 ennen kuin poliisi otti hänet kiinni. Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi sittemmin miestä vastaan nostetun syytteen törkeästä petoksesta.

Asianajaja kertoi oikeudelle olleensa vanhuksen pitkäaikainen ystävä ja auttaneensa kaveriaan käytännön asioissa tämän sairastuttua. Ennen kuolemaansa vanhus pyysi asianajajaa tekemään testamentin, jossa vanhus määräsi koko omaisuutensa asianajajalle. Omaisuutta oli noin 142 000 euron edestä.

Asianajajan mukaan hän oli jo ennen poliisin kiinniottoa päättänyt, ettei aio vedota testamenttiin. Hän ei siis aikonut ottaa omaisuutta vastaan.

Testamentti muuttui

Vanhuksen sisar kertoi, että veli oli ollut aivoinfarktinsa jälkeen niin sekava, ettei ulkopuolinen voinut olla havaitsematta sitä. Sisar kertoi kuulleensa asianajajasta ensimmäisen kerran, kun veli oli viimeistä kertaa sairaalassa. Silloin asianajaja ”teki itseään tykö”.

Veljen ensimmäinen testamentti oli ollut sisaren hyväksi. Uudesta testamentista sisar kuuli, kun asianajaja soitti hänelle veljen kuoleman jälkeen, pyysi toimistolleen ja näytti testamentin.

Uusi testamentti oli tehty nelisen kuukautta ennen vanhuksen kuolemaa.

Asianajajan mukaan vanhuksen pyyntö uuden testamentin laatimisesta oli tullut hänelle yllätyksenä, ja hän koki tilanteen kiusallisena. Hän ei kuitenkaan halunnut loukata ystäväänsä kieltäytymässä testamentin laadinnasta. Hän myönsi, ettei menettely ollut välttämättä hyvän asianajajatavan mukaista.

Syyte hylättiin

Oikeus päätyi siihen, että asianajajan hyväksi tehty testamentti oli sen verran yksinkertainen asia, että vanhus oli ymmärtänyt sen sisällön ja merkityksen. Sen takia syyte asianajajaa vastaan hylättiin.

Asianajajaliiton valvontalautakunta kuitenkin totesi, että asianajajan on oltava tehtävää hoitaessaan riippumaton.

Lautakunnan mielestä asianajajan riippumattomuus ja kunniallisuus voivat objektiivisesti tarkasteltuna herättää epäilyjä, jos asianajaja laatii asiakkaalle testamentin omaksi hyväkseen.

Tässä tapauksessa asianajaja oli saattanut riippumattomuutensa kyseenalaiseksi, lautakunta totesi. Toiminta oli myös ollut omiaan vahingoittamaan asianajajakuntaan yleisesti kohdistuvaa luottamusta. Asianajaja oli siten toiminut hyvän asianajajatavan vastaisesti.

Asianajaja oli kuitenkin hoitanut toimeksiantoa vanhuksen toivomalla tavalla eikä ollut esitetty näyttöä siitä, että asianajaja olisi tavoitellut omaa etuaan, lautakunta jatkoi. Sen vuoksi sopiva seuraamus oli varoitus.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut