Valkeakosken ampuminen: Käräjäoikeus vangitsi isän ja pojan – Aamulehden tiedot: poika syytettynä myös kahdesta muusta rikoksesta

Epäillyt ampujat ovat 59-vuotias isä ja hänen 20-vuotias poikansa. Tapahtumien kulku valkeakoskelaisella parkkipaikalla on vielä epäselvä. Molemmat vangittiin taposta ja tapon yrityksestä epäiltyinä.

Aamulehti oli paikalla epäiltyjen vangitsemisoikeudenkäynneissä. Isä (oik.) ja poika vangittiin torstaina epäiltyinä todennäköisin syin taposta ja tapon yrityksestä.

3.11. 11:31 | Päivitetty 3.11. 19:36

Aamulehti

Pirkanmaan käräjäoikeus on vanginnut Valkeakosken ampumisesta epäillyn 20-vuotiaan pirkanmaalaisen miehen todennäköisin syin epäiltynä taposta ja tapon yrityksestä. Käräjäoikeus vangitsi torstaina myös hänen 59-vuotiaan isänsä todennäköisin syin epäiltynä taposta ja tapon yrityksestä. Molemmat vangitsemisoikeudenkäynnit käsiteltiin suljetuin ovin tutkinnanjohtajan pyynnöstä.

Oikeuden mukaan tiedot ampumisesta ovat vielä ristiriitaisia, eikä ”tapahtumien luonne ole vielä toistaiseksi arvioitavissa.”

Ampuminen tapahtui maanantaina 31. lokakuuta. Epäillyt otettiin kiinni pian tapahtuneen jälkeen.

Aamulehden saamien tietojen mukaan 59-vuotias epäilty on pirkanmaalainen SM-tason ampumaharrastaja. Ampumiseen käytetty ase on luvallinen, ja toisella ampujalla oli luvat ampumisessa käytettyihin aseisiin.

Isällä on aiempaa rikostaustaa Pirkanmaan käräjäoikeudesta 2000-luvun alkupuolelta. Pojalla ei ole tuomioita Pirkanmaan käräjäoikeudesta. Aamulehden käräjäoikeudelta saatujen tietojen mukaan häntä kuitenkin syytetään tällä hetkellä ampuma-aserikoksesta sekä laittomasta uhkauksesta.

Epäilty 59-vuotias pirkanmaalaismies on Aamulehden tietojen mukaan SM-tason ampumaharrastaja.

Tämä Valkeakosken ampumisesta tiedetään:

Tapahtumapaikka ja tapaaminen

Ampuminen tapahtui syrjäisellä rekkojen levähdysalueella Valkeakosken Niementiellä, josta erkanee vanha kolmostie kohti Helsinkiä. Paikan lähistöllä ei ole asutusta.

Kaksi autokuntaa oli sopinut tapaamisen paikalle toistaiseksi tuntemattomasta syystä. Toisessa autossa oli viisi henkilöä, toisessa kaksi nyt taposta epäiltyä miestä. Kaikki tapahtuneeseen osallistuneet henkilöt ovat pirkanmaalaisia. Heidän henkilöllisyytensä on poliisin tiedossa.

Tekopaikka sijaitsee Valkeakosken Niementiellä, josta erkanee vanha kolmostie kohti Helsinkiä. Rekkalevike kuvattiin 1. marraskuuta.

Väkivaltaa ja ampuminen

Tapaamisesta tuli nopeasti väkivaltainen ja autoseurueet tappelivat. Siitä, kumpi tappelun aloitti, on kuulusteluissa kerrottu ristiriitaista tietoa, tutkinnanjohtaja Sakari Tuominen sanoo.

Kahakan lopputuloksena kahdestaan paikalle tulleet isä ja poika ampuivat toista autokuntaa. Yksi pirkanmaalainen mies loukkaantui, toinen kuoli. Kuolemaan johtaneet vammat ja haavoittuneet vammat olivat ampumahaavoja.

Tapahtumapaikalta löydettiin yksi loukkaantunut mies ja yksi vainaja. Muut seurueiden jäsenet olivat paenneet paikalta. Siihen, miksi paikalta paennut ampumisen kohteena ollut autoseurue jätti kaksi ammuttua parkkipaikalle, Tuominen ei osaa sanoa syytä. Loukkaantunut mies toimitettiin sairaalahoitoon. Hätäkeskukselle ilmoituksen puoli kahdeksan maissa maanantai-iltana teki paikalle sattumalta ajanut henkilö.

Poliisi kertoi tapahtuman jälkeen, että ampumisesta ei aiheutunut vaaraa sivullisille.

Epäillyt ja tausta

Epäillyt ampujat ovat 59-vuotias isä ja hänen 20-vuotias poikansa. Heidät otettiin kiinni Valkeakoskella pian tapahtuman jälkeen.

Nuoremmalla 2000-luvulla syntyneellä miehellä ei ole aiempaa rikostaustaa Pirkanmaan käräjäoikeudesta. Vanhempi mies on tuomittu 2000-luvun alkupuolella väkiviinan hallussapidosta sekä kätkemisrikoksista.

Menehtynyt 1990-luvulla syntynyt pirkanmaalaismies tai loukkaantunut pirkanmaalaismies eivät ole kotoisin Valkeakoskelta. He ovat poliisille ennalta tuttuja henkilöitä.

Lue lisää: Valkeakosken ampumisen epäillyt on saatu kiinni: Poliisi aikoo esittää kahta henkilöä vangittavaksi taposta ja tapon yrityksestä

Aseet ja luvat

Tapossa käytettiin revolveria ja haulikkoa. Poliisi takavarikoi aseet pian tapahtuman jälkeen epäiltyjen hallusta. Takavarikossa olevat aseet ovat luvallisia, taposta epäillyn miehen aseita. Vanhempi epäilty mies omistaa paljon aseita, tutkinnanjohtaja Sakari Tuominen sanoo Aamulehdelle.

Sitä, ovatko uhrin tai haavoittuneen ampumahaavat tulleet luodeista vai hauleista vai molemmista, Tuominen ei osaa sanoa. Tutkinta on yhä kesken.

Tutkinta ja syytteet

Kahta miestä epäillään taposta ja tapon yrityksestä. Heidät vangittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa torstai-iltapäivänä todennäköisin syin epäiltyinä.

Nimikkeet perustuvat uhrien vammoihin ja toisen kuolemaan, tutkinnanjohtaja Sakari Tuominen sanoo.

Osaa toisen autoseurueen henkilöistä saatetaan epäillä tulevaisuudessa pahoinpitelystä, tutkinnanjohtaja Tuominen sanoo.

Muuten tapahtumien tarkka kulku on edelleen epäselvä, ja tutkinta jatkuu. Tutkinnassa on tutkinnanjohtajan mukaan useita ”ristiin meneviä oletuksia”.

Lue lisää: Poliisi esittää kahta miestä vangittavaksi Valkeakosken ampumistapauksesta

Motiivi

Ampumisen motiivi on vielä epäselvä. Poliisi ei ole kommentoinut tähän mennessä ampumatapausta muuten kuin toteamalla, että tapahtumapaikalle on menty selvittämään menneitä. ”Motiivi on erittäin hyvä kysymys, jota nyt selvitetään”, tutkinnanjohtaja sanoo.

Korjaus 3.11.2022 kello 19.34: Ampuminen tapahtui maanantaina 31.10. ja epäillyt otettiin kiinni pian tapahtuneen jälkeen. Jutussa luki hetken aikaa, että kiinniotto tapahtui keskiviikkona 2.11.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut